Τα σενάρια για το σχέδιο της κυβέρνησης σε εργασιακούς χώρους, εστίαση, σχολεία και οι σκέψεις για επιστροφή μάσκας παντού

Τα σενάρια για το σχέδιο της κυβέρνησης σε εργασιακούς χώρους, εστίαση, σχολεία και οι σκέψεις για επιστροφή μάσκας παντού
Το ενδεχόμενο της επιστροφής της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι. Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού που «κυριαρχεί» σε πολλά μέρη της χώρας, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη αλλά και σε άλλα, έχει ανησυχήσει τους ειδικούς και την κυβέρνηση.

Άλλωστε, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση είχαν αναφέρει πως ο Αύγουστος είναι κρίσιμος μήνας, μιας και οι περισσότεροι πάνε διακοπές, και μάλιστα θα είναι καταλυτικός για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία το φθινόπωρο.

«Όσοι γυρνούν από διακοπές μπορούν να φέρουν κρούσματα. Αυτός είναι ο φόβος μας» είπε χαρακτηριστικά η Μίνα Γκάγκα και σημείωσε ότι καθημερινά μπορεί να υπάρχουν έως και 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Και οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Έτσι, με την πίεση στα νοσοκομεία να αυξάνεται και μόνο το τελευταίο 10ήμερο η αύξηση στις ΜΕΘ να φτάνει το 30%, η κυβέρνηση και οι ειδικοί εξετάζουν νέα μέτρα.

Άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, γνωστοποίησε χτες (19/8) πως θα γίνουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε «την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις συνολικά για το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση ενόψει του φθινοπώρου».

Αναμένεται να ανακοινωθεί ένα σχέδιο που θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους και θα τεθεί σε εφαρμογή μάλλον από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το protothema.gr, στη δέσμη προτάσεων που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει του χειμώνα περιλαμβάνονται:

  • Απαγόρευση εισόδου για μη εμβολιασμένους σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας,
  • Είσοδος στις σχολικές και ακαδημαϊκές μονάδες του προσωπικού (καθηγητές ΑΕΙ, καθηγητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δάσκαλοι) μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή με δύο αρνητικά εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα,
  • Υποβολή σε εργαστηριακά τεστ για εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Στα επιπλέον ζητούμενα είναι η είσοδος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους ανεμβολίαστους, με δεδομένο και το «παράδειγμα Μακρόν», καθώς στη Γαλλία η χρήση του σιδηρόδρομου, αλλά και η είσοδος στα μεγάλα εμπορικά κέντρα γίνεται με Green Pass, δηλαδή το υγειονομικό πάσο- αποδεικτικό του εμβολιασμού των πολιτών.

Προς παράταση τα μέτρα στην εστίαση

Ωστόσο, σε παράταση επ’ αόριστον οδεύουν τα μέτρα στην εστίαση, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, τα οποία ισχύουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, διακρίνοντας τους ανοιχτούς χώρους σε αμιγείς και μη, ως προς τους εμβολιασμένους και μη θαμώνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η κυβέρνηση εκτιμά πως το τέταρτο κύμα εξελίσσεται ως «πανδημία ανεμβολίαστων», εστιάζοντας στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα την πίεση, σε περίπτωση που το ΕΣΥ δεχθεί τις επόμενες ημέρες μεγάλο όγκο ασθενών, αλλά και διασωληνώσεων δεν αποκλείεται τα επικείμενα μέτρα να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο.