Κρίσιμη η κατάσταση στην Ιστιαία: Ηρωϊκές προσπάθειες των κατοίκων (vids)

Κρίσιμη η κατάσταση στην Ιστιαία: Ηρωϊκές προσπάθειες των κατοίκων (vids)
Πρόβλεψη και για πλωτά μέσα ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού για την εκκένωση των κατοίκων, από τις ακτές της Βόρειας Εύβοιας. Εκκενώνονται Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες.

Στις ακτές της Βόρειας Εύβοιας θα καταλήξει η τεράστια φωτιά που ισοπεδώνει το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Δραματικές οι εκκλήσεις των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ένιωσαν εγκατάλειψη όλη αυτή την καταστροφική εβδομάδα όσο σε κανένα άλλο πύρινο μέτωπο που έπληξε την χώρα, την ώρα που δόθηκε νέα εντολή για να εκκενωθούν το Πευκί, το Αρτεμίσιο και οι Γούβες προς Ιστιαία.

Οι άνεμοι δεν είναι πολύ ενισχυμένοι ωστόσο έχει αλλάξει η κατεύθυνσή τους σε νότιους και νοτιοανατολικούς, καθυστερώντας μεν την ανάπτυξη του πύρινου μετώπου στον νότο που έχει περάσει το Μαντούδι και κινείται προς Προκόπι, δίνοντας ώθηση δε στο τεράστιο βόρειο μέτωπο που σαρώνει την βόρεια και βορειοανατολική πλευρά της Εύβοιας μέχρι τις ακτές.

Ειδικά για την Ιστιαία, με τους κατοίκους και τον δήμαρχο να φωνάζουν «θα καούμε» και να κάνουν ηρωϊκές προσπάθειες, αν χρειαστεί υπάρχει πρόβλεψη και για πλωτά μέσα ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού για την εκκένωση των κατοίκων, από τις ακτές της Β. Εύβοιας.

Η φωτιά όλη τη νύχτα απειλούσε τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι και έγιναν εκκενώσεις κατοίκων με πλωτά μέσα από θαλάσσης, που μεταφέρθηκαν στην Σκιάθο και στο Πευκί.

Είχε προηγηθεί η εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά, Γαλατσάδες, Καματριάδες και Μηλιές, όπως και στον Βουτά, όμως ειδικά οι νέοι στην πλειοψηφία τους παρέμειναν να πολεμήσουν με αυτοσχέδια μέσα τις φλόγες για να σώσουν όσα μπορούσαν από τα χωριά τους.

«Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ενώ προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα συνεχίζει και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.

Ήδη μπαίνουν σε κίνδυνο και τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί που διατάχτηκε η εκκένωση τους. Μοναδική διέξοδος πλέον η θάλασσα. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, καθώς η εικόνα και οι προτεραιότητες αλλάζουν κάθε στιγμή.

Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαπουρνιά.

Στο νότιο τμήμα τις τελευταίες ώρες υπάρχει αναζωπύρωση στο Τρούπι. Παρόμοια κατάσταση στα Καλύβια, ενώ η μάχη που δόθηκε για να μην περάσει η φωτιά το Καντήλι μέχρι στιγμής αποδίδει και οι φλόγες δεν έχουν περάσει μέσα στο συμπαγές πευκοδάσος.

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.