Οι 2 λόγοι που «εξαφανίστηκαν» τα Canadair από την φωτιά στην Βαρυμπόμπη

Οι 2 λόγοι που «εξαφανίστηκαν» τα Canadair από την φωτιά στην Βαρυμπόμπη
Η εξήγηση για την απουσία μεγάλου αριθμού Candair από την μάχη με τις φλόγες στην φωτιά στην Βαρυμπόμπη.

Τη στιγμή που η φωτιά στην Βαρυμπόμπη εξαπλωνόταν καταστρέφοντας οτι έβρισκε μπροστά της, τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής για την απουσία εναέριων μέσων, αυξανόταν και συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιδήμαρχου Αχαρνών, Μιχάλη Βρεττού στο Open, όταν απεγνωσμένα ζητούσε βοήθεια.

Τι έγινε όμως και τα Canadair δεν έκαναν και τόσο αισθητή την παρουσία του στην μεγάλη φωτιά; Την απάντηση έδωσε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος με ρεπορτάζ του στο tovima.gr.

Όπως αναφέρει λοιπόν, οι λόγοι που τα περισσότερα από τα 15 αυτά αεροσκάφη έμειναν καθηλωμένα, ήταν δύο. Οι βλάβες που έχουν υποστεί κάποια από αυτά και οι υψηλές θερμοκρασίες.

«Ελάχιστη ώρα τα εν λόγω αεροσκάφη που μεταφέρουν από 4,5 έως 6,5 τόνους νερού συμμετείχαν στις προσπάθειες δασοπυρόσβεσης, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επέκταση του πύρινου μετώπου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.

Έτσι το μεγαλύτερο βάρος «σήκωσαν» τα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής που μπορούν να μεταφέρουν όμως 2,5 τόνους νερό και ουσιαστικά έχουν συμπληρωματικό ρόλο στο ρωσικό μεγαθήριο Beriev Be-200 με διμελές πλήρωμα που είναι ικανό να συγκεντρώνει 12 τόνους νερού σε 14 δευτερόλεπτα από θάλασσες με κύματα έως 1,2 μέτρα.

Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στην Βαρυμπόμπη, η θερμοκρασία που επικρατούσε ήταν κάπου μεταξύ 42-44 βαθμών, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η απογείωσή τους από τα αεροδρόμιο που βρίσκονταν, όπως αυτό της Σκύρου και της Πρέβεζας.

«Ακόμη είχαν παρουσιασθεί βλάβες σε τουλάχιστον τρία από τα CL-415 που είχαν επιχειρήσει στην Ρόδο και σ άλλες πυρκαγιές , ενώ ένα από αυτό που είχε σταλεί για να υποβοηθήσει την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Σαρδηνία είχε παρουσιάσει βλάβη αλλά τελικώς επέστρεψε στην χώρα μας», τόνιζε συμπληρωματικά.