Ακραίος καύσωνας και εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες μέχρι και την Πέμπτη

Ακραίος καύσωνας και εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες μέχρι και την Πέμπτη
Ακόμη πιο ακραίες και εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες καύσωνα αναμένονται μέχρι και την Πέμπτη (5/8).

Μέγιστες θερμοκρασίες 42 έως 43 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο αναμένονται σήμερα (1/8) στη χώρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Χάρτης καιρού

Ωστόσο, από τη Δευτέρα (2/8) η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί. Έτσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την Πέμπτη θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό, γι' αυτό συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου. Υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Εκκληση Σκρέκα: «Περιορίστε την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος, θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως το πρωί της Κυριακής σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας, ο Επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης και στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ και των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ πραγματοποιήθηκε και σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Σκρέκας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.