«Ο IRA είχε εξουσία πάνω στην ζωή και τον θάνατό σου»: Οι κανόνες του (pics & vid)

Νίκος Ρόλλας
«Ο IRA είχε εξουσία πάνω στην ζωή και τον θάνατό σου»: Οι κανόνες του (pics & vid)
Ο Τζέρι Μπράντλεϊ που αφιέρωσε την ζωή του στον IRA περιγράφει τις Γενικές Στρατιωτικές Διαταγές της ένοπλης οργάνωσης.

Σαν σήμερα το 2005, ο IRA μετά από 36 χρόνια ένοπλου αγώνα ενάντια της Βρετανικής παρουσίας στην Βόρεια Ιρλανδία, ανακοινώνει τον τερματισμό των επιθέσεών του που κόστισαν την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και γνωστοποιεί την δέσμευσή του για αποκλειστική χρήση πολιτικών διαδικασιών.

Ένα από τα σημαντικότερα επιχειρησιακά του μέλη που συμμετείχαν στις επιθέσεις αυτές, από το 1970 έως και το 1994 που υπήρξε κατάπαυση πυρός, ήταν ο Τζέρι Μπράντλεϊ, ο οποίος κυριολεκτικά αφιέρωσε την ζωή του στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού της Ιρλανδίας.

Belfast

Στο βιβλίο που εξέδωσε με την βοήθεια του πολιτικού σχολιαστή, αρθρογράφου της Irish News και καθηγητή ιστορίας στο πανεπιστημιακό κολέγιο Saint Mary, Μπράιαν Φίνεϊ, καταγράφει όλα όσα έζησε σε αυτές τις τρεις δεκαετίες.

Το «Στην Υπηρεσία του IRA. Εξομολογήσεις ενός “τρομοκράτη”» περιγράφει με λεπτομέρειες τις βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις στο Μπέλφαστ και όχι μόνο, τις προδοσίες που βίωσε, τους βασανισμούς του, ενώ στο τέλος αποδομεί την ηγεσία της οργάνωσης για τις αποφάσεις που πήρε.

IRA

Πέρα όμως από τις προσωπικές εμπειρίες που περιγράφει, σε ένα από τα κεφάλαια της αυτοβιογραφίας του αναφέρεται στην σιδηρά πειθαρχία του Δημοκρατικού Στρατού της Ιρλανδίας, όπως περιγράφονται στις Γενικές Στρατιωτικές Διαταγές.

Είναι χαρακτηριστικό το κομμάτι που λέει πως «ήταν σκληρό να ανήκεις στον IRA. Από τη στιγμή που εντασσόσουν έδινε στο στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης πλήρη εξουσία πάνω στην ζωή και τον θάνατό σου».

Οι κανόνες

  • Εκτελείς διαταγές.
  • Κάνεις αυτά που σου λένε, ακόμα και αν σου φαίνονταν ανόητα.
  • Δεν πρέπει να γνωρίζεις τους λόγους μία ενέργειας ή να τους αμφισβητείς.
  • Ακόμα και αν δεν σου αρέσει μία επιχείρηση πρέπει να την εκτελέσεις και μετά να παραπονεθείς.
  • Αν σε υποπτευτούν για προδοσία, θα υπάρξει διερευνητική επιτροπή, η οποία αν βρει αποδεικτικά στοιχεία περνάς στρατοδικείο. Αν κριθείς ένοχος, σε εκτελούν.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, μπορούσες να φύγεις από τον IRA. Μπορούσες να τα παρατήσεις. Όσοι το έκαναν απλώς έφυγαν και χάθηκαν. Υπήρχαν πολλοί λόγοι να τα παρατήσει κανείς: ένας καυγάς με την ηγεσία, η πίεση από τις συζύγους, τα τσακισμένα νεύρα».

Αυτοκτονία με ερωτηματικά

Βέβαια, τα παραπάνω λόγια τα έγραφε χωρίς να γνωρίζει την αντιμετώπιση που θα είχε η αυτοβιογραφία του ακόμα και από πρώην συντρόφους του. Λίγο μετά την κυκλοφορία της και τις αποκαλύψεις που περιελάμβανε βρέθηκε απομονωμένος και διωκόμενος από εχθρούς και παλιούς φίλους, με αποτέλεσμα να πέσει σε κατάθλιψη και τελικά να αυτοκτονήσει.

Ο μεταφραστής του βιβλίου, με σημείωμά του στις τελευταίες σελίδες αναφέρει πως ο βρέθηκε νεκρός στις 27/10/2010 στο αυτοκίνητό του, με τα στοιχεία να οδηγούν την αστυνομία στο συμπέρασμα πως πρόκειται για αυτοκτονία.

Ωστόσο αρκετά δημοσιεύματα της εποχής, διατηρούν επιφυλάξεις πάνω σε αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να ήταν κάποιο είδος τιμωρίας για την απόφασή του να εκδώσει το βιβλίο χωρίς την έγκριση και την λογοκρισία του IRA.

Όπως είχε δηλώσει δηλαδή, ο πρώην κρατούμενος και μέλος της οργάνωσης, Τζέραρντ Χοτζινς σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Αν ήθελες να γράψεις ένα βιβλίο, η ηγεσία του IRA θα ανέμενε να της δώσεις ένα αντίτυπο ευθύς εξαρχής για να το λογοκρίνει πριν δημοσιευτεί. Έκανε το λάθος να γράψει ένα βιβλίο, χωρίς να ζητήσει άδεια».