Κουτσούμπας: «Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου» (vid)

Κουτσούμπας: «Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου» (vid)
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε ακόμη «κατάπτυστη» τη ρύθμιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και σχολίασε πως «αντί να ασχολείστε με το πως θα ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο με ασφάλεια», ασχολείστε με το «πως θα βάλετε νέους ταξικούς φραγμούς» στο σχολείο.

Από το ΚΚΕ θα εισπράξετε ένα μεγάλο και ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο σας σήμερα και αύριο θα βοηθήσουμε να το πετάξουμε στον σκουπιδοτενεκέ, εκεί όπου πραγματικά ανήκει, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος.

Παράλληλα επεσήμανε ότι: «και τον Δεκαπενταύγουστο και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή του Πάσχα να φέρνετε νομοσχέδια στη βουλή, που χτυπάνε τη ζωή, τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών του ελληνικού λαού, το ΚΚΕ θα είναι η φωνή που θα είναι εδώ και σε θέση μάχης. Θα ενημερώνει, θα οργανώνει, θα πρωτοστατεί στους αγώνες για να μην περνάνε και να μην εφαρμόζονται στη ζωή τα απαράδεκτα νομοσχέδιά σας. Σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται να υπάρξει. Όπως δεν υπήρχε το Πάσχα του 2019 με το κατάπτυστο νόμο Γαβρόγλου για το Λύκειο που τον διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ», ενώ σημείωσε ότι ο νόμος δε θα εφαρμοστεί γιατί ο εκπαιδευτικός κόσμος θα τον αντιπαλέψει.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καυτηρίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, με ασφάλεια, με καλυμμένα τα εκπαιδευτικά κενά, με το πως θα καλυφθούν τα μορφωτικά κενά των παιδιών μετά από δυο χρόνια που τα σχολεία ανοιγοκλείνουν, αλλά ασχολείται με το πως θα υποβαθμίσει, πως θα εμπορευματοποιήσει παραπέρα την παιδεία, πως θα βάλει νέους ταξικούς φραγμούς.

Αναφέρθηκε στην υποκριτική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι αυτή η κατάπτυστη ρύθμιση που κόβει τα φτερά χιλιάδων νέων παιδιών πρέπει έστω και τώρα να αποσυρθεί.

Επίσης τόνισε: «Ο δρόμος που ακολουθείτε και εσείς και οι προηγούμενοι, είναι αδιέξοδος. Και είναι αυτός που μας έφερε ως εδώ. Γιατί λοιπόν ο λαός μας, να σας εμπιστευτεί; Και εσάς και τον ΣΥΡΙΖΑ; Από πού προκύπτει, ότι το να συνεχίσουμε στον δρόμο της εμπορευματοποίησης της παιδείας, θα μας λύσει τα προβλήματα; Εδώ και χρόνια οι γονείς παλεύουν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, πληρώνοντας, ξανά και ξανά και για όλο και περισσότερες δραστηριότητες. Και η ψαλίδα δεν κλείνει. Συνεχώς μεγαλώνει. Από που προκύπτει, ότι το να συνεχίσουμε στον δρόμο της κατηγοριοποίησης των σχολείων και των μαθητών θα ανεβάσει το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών μας, των μαθητών μας; Εδώ και χρόνια, σιγά - σιγά, οι κοινωνικοί φραγμοί στην μόρφωση εντείνονται. Από πού προκύπτει, ότι το να συνεχίσουμε στον μονόπλευρο δρόμο του σχολείου των δεξιοτήτων, θα κάνει τους μαθητές να αποκτήσουν κριτική σκέψη; Εδώ και χρόνια, τα σχολικά βιβλία έχουν γραφτεί με αυτόν ακριβώς τον προσανατολισμό και η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι».

«Σας το λέμε ξεκάθαρα. Το νομοσχέδιό σας είναι μνημείο σκοταδισμού. Δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο, το ουσιαστικά αναβαθμισμένο σχολείο. Δεν δίνει απάντηση στην αγωνία του εκπαιδευτικού να κάνει καλύτερο το μάθημά του. Εσείς τον μετατρέπετε σε άβουλο υπάλληλο, που θα τρέμει μήπως πει κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό από αυτά που επιβάλλουν τα αντιδραστικά, αντιεπιστημονικά σας βιβλία και προγράμματα. Το νομοσχέδιο δε δίνει απάντηση στο άγχος των γονιών να δουν τα παιδιά τους να προκόβουν. Εσείς τους αποκλείετε ακόμα περισσότερο από το να έχουν λόγο για τα ζητήματα του σχολείου, στο σχολικό συμβούλιο. Αλλά από την άλλη, τούς ζητάτε να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το νομοσχέδιο δεν δίνει απάντηση στην ανάγκη των μαθητών να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να ανοίξουν τα φτερά τους. Εσείς τους κόβετε τα φτερά και βάζετε ταμπέλες σε σχολεία, τάξεις και μαθητές, από την πιο τρυφερή ηλικία. Άλλωστε, αυτό θέλατε να κάνετε και με το κατάπτυστο άρθρο για την επιλογή μαθητών, που τελικά δεχτήκατε τέτοια κατακραυγή και το πήρατε πίσω. Εσείς φοβάστε την πρόοδο, την καινοτομία αλλά και την πραγματική αριστεία των πολλών. Γιατί πραγματική αριστεία υπάρχει όταν είναι μόνο των πολλών και πραγματικά ξεχωριστών».