Τελικά «O Μπάμπης ο Φλου» του Παύλου Σιδηρόπουλου ήταν υπαρκτό πρόσωπο; (pics & vid)

Νίκος Ρόλλας
Τελικά «O Μπάμπης ο Φλου» του Παύλου Σιδηρόπουλου ήταν υπαρκτό πρόσωπο; (pics & vid)
Ένα από τα πιο γνωστά και καλύτερα κομμάτια του Παύλου Σιδηρόπουλο, συνοδεύεται από μυστήριο σχετικά με το πρόσωπο που αναφέρεται.

Σαν σήμερα το 1948, ερχόταν στην ζωή ένα μωρό που έμελλε να αποκτήσει το προσωνύμιο του «Πρίγκιπα της ελληνικής ροκ σκηνής» με τα κομμάτια που τραγούδησε. Ο λόγος για τον Παύλο Σιδηρόπουλο, ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 6 Δεκεμβρίου του 1990, νικημένος από τα ναρκωτικά, αλλά έχοντας προλάβει να ερμηνεύσει ουκ ολίγες επιτυχίες που ακούγονται ακόμα και από τη σημερινή νέα γενιά.

Κάθε μία από αυτές έχει την δική της ιστορία, όμως καμία δεν μπορεί να φτάσει τον μύθο χτίστηκε γύρω από το τραγούδι «Ο Μπάμπης ο Φλου», καθώς ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν όντως ο άνθρωπος στον οποίο αναφέρεται είναι υπαρκτό πρόσωπο. Άλλοι λένε πως υπήρχε και άλλοι πως ήταν δημιούργημα της φαντασίας του Παύλου Σιδηρόπουλου... Ποια όμως είναι η αλήθεια;

Οι στίχοι του τραγουδιού

Μια ιστορία θα σας πω
για το Μπάμπη το Μπάμπη τον φλου
που του 'λεγες βρε Μπάμπη τι τρέχει εδώ
σού 'λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου


Πάντα πιωμένος κι άνεργος
ήταν ωραίος ο Μπάμπης ο φλου
μουρμούραει μόνος και διαρκώς
σού 'λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου


Πείραζε όποιον του 'ρχότανε
χωρίς να το σκεφτεί
κι άμα ψιλοβαριότανε
άραζε όπου 'βρισκε να λιαστεί


Πείραζε όποιον του 'ρχότανε
χωρίς να το σκεφτεί
κι άμα ψιλοβαριότανε
άραζε όπου 'βρισκε να λιαστεί


Πείραζε τις μελαχρινές
ήταν ωραίος, ο Μπάμπης ο φλου
τσιμπολογούσε τις ξανθές
ήταν ωραίος, ο Μπάμπης ο φλου


Κι όταν τον μπουζουριάζανε
ψόφιος κοριός ο Μπάμπης ο φλου
κι αν τον πολυρωτάγανε
σού 'λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου


Πείραζε όποιον του 'ρχότανε
χωρίς να το σκεφτεί
κι άμα ψιλοβαριότανε
άραζε όπου 'βρισκε να λιαστεί


Ο... αυτοαποκαλούμενος Μπάμπης

Το 2014 σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο site «Τηλεγράφημα», εμφανίζεται ο πάτερ Προκόπιος να υποστηρίζει οτι αυτός ήταν το κεντρικό πρόσωπο του κομματιού. Όπως είπε, πριν μονάσει ποιούσε ροκ διατριβές, παίζοντας ερασιτεχνικά μπάσο και φυσαρμόνικα, ενώ ήταν γείτονας με τον Παύλο Σιδηρόπουλο με τον οποίο είχαν αποκτήσει στενές σχέσεις φιλίας.

Ωστόσο, η εκδοχή δεν φαίνεται να συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες να είναι η αληθινή. Πρώτον γιατί δεν ταιριάζουν τα χρόνια των δύο για να έχουν τόσο στενές σχέσεις, δεύτερον γιατί κανείς από όσους έζησαν από κοντά τον Παύλο δεν τον αναφέρει πουθενά και τρίτον γιατί τα στοιχεία που δίνει ο ίδιος για την ζωή του Σιδηρόπουλου είναι ελάχιστα και δεν επιβεβαιώνουν την σχέση τους.

Τι λένε οι Σπυριδούλα

Άρα, ποιος ήταν τελικά ο Μπάμπης; Η επικρατέστερη εκδοχή είναι η εξής... Αποτελεί δημιούργημα του, όπως συμφωνούν τόσο τα αδέλφια Σπυρόπουλου που έπαιζαν ως Σπυριδούλα, όσο και η αδελφή του Παύλου, Μελίνα.

Αυτό υποστηρίζει και ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο οποίος σε σχετική ερώτηση είχε απαντήσει πως: «Το πιθανότερο είναι να είναι κάποιος συνδυασμός μεταξύ πραγματικότητας και φανταστικού», ενώ ο Βαγγέλης Γερμανός με τον οποίο πέρασε μαζί τα φοιτητικά χρόνια είχε γράψει στο περιοδικό ΠΟΠ και ΡΟΚ: «Θυμάμαι μια βόλτα με τις κοπέλες μας που είχαν έρθει από την Αθήνα και τη Ρένα να λέει στη δικιά μου: ''Ρούλα μου, αυτός ο Παύλος με τσιμπάει στο δρόμο σα μάγκας''. Ακριβώς αυτό που τραγούδησε στον Μπάμπη το Φλου, ''Τσιμπολογούσε τις ξανθές''...».

Σπυριδούλα

Η τελευταία εκδοχή

Ένα άλλο σενάριο, το οποίο μπορεί να μην είναι και το πιθανότερο, αλλά δεν φαντάζει και ως απίθανο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο - συγγραφέα Μανώλη Νταλούκα, «Ο Μπάμπης ο Φλου» ήταν ο πατέρας του Νίκου Τζονιχάκη, κολλητού φίλου του Παύλου και μουσικού επίσης.

Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, είχε εμπιστευτεί την ιστορία του αλκοολικού πατέρα του στον Παύλο, ο οποίος άντλησε από αυτή έμπνευση για να γράψει το κομμάτι που έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ροκ σκηνής.

Όποια και αν είναι η αλήθεια, ο μύθος του «Μπάμπη του Φλου» θα συνεχίσει να συνοδεύει για πάντα την κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου.