Στην Βουλή οι καταγγελίες για αδιανόητα σεξιστικά καψόνια από την Επιτροπή Στρατιωτικών Γιατρών

Στην Βουλή οι καταγγελίες για αδιανόητα σεξιστικά καψόνια από την Επιτροπή Στρατιωτικών Γιατρών
Με επερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν στην βουλή τρομαρές καταγγελίες.

Από τις 17 Ιουλίου έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω του «Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος» καταγγελίες για αισχρά σεξιστικά καψόνια κατά την διάρκεια των Υγειονομικών Εξετάσεων όσων συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις προκειμένου να καταταγούν σε Στρατιωτικές Σχολές.

Η καταγγελία

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο: «Καταρχήν, τα αγόρια διατάχθηκαν "να κατεβάσουν τα καλσόν τους" (!) και στην συνέχεια να ξεγυμνωθούν "βγάζοντας τα στριγκάκια τους".

Στο πλαίσιο της εξέτασης τους υποδείχθηκε να βάλουν το δάκτυλο τους ανάμεσα στους όρχεις τους και στην συνέχεια να πιάσουν "τα γεννητικά όργανα των διπλανών τους", βάζοντας "το δάκτυλο στους όρχεις τους...".
Σοκαρισμένοι οι μαθητές έμειναν ακίνητοι καθώς δεν πίστευαν στα αυτιά τους και κανείς δεν υπάκουσε στην υπόδειξη συγκεκριμένου στρατιωτικού γιατρού.

Μόλις ο τελευταίος διαπίστωσε ότι το κλίμα φορτίζεται επικίνδυνα, επιχείρησε να ελαφρώσει την ατμόσφαιρα γελώντας και τονίζοντας ότι "οι νέοι δεν ψάρωσαν".
Μετά ακολούθησε η εξέταση των κοριτσιών από την ίδια τετραμελή επιτροπή των ανδρών στρατιωτικών γιατρών.

Τους υποδείχθηκε να γδυθούν και να μείνουν με τα εσώρουχα. Νέα διαταγή απαίτησε τα κορίτσια να αφαιρέσουν τον στηθόδεσμο. Σε λίγο άκουσαν γιατρό να απαιτεί "να σηκώσουν τα χέρια" και "να τεντώσουν τα στήθη τους...."».

Επερώτηση στην Βουλή

Τις καταγγελίες αυτές, τις έφεραν στην Βουλή οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας επερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σε αυτή, αφού αναφέρουν τις μαρτυρίες, αναφέρουν: «Επειδή αυτές οι πρακτικές είναι βαθιά σεξιστικές και προσβάλλουν βάναυσα την γενετήσια αξιοπρέπεια και ελευθερία των ατόμων, πόσο μάλλον ανήλικων μαθητών και μαθητριών.

Επειδή το «ψάρωμα», τα «καψόνια» συνιστούν μορφές βίας, ενέχουν σεξισμό ρατσισμό και αναπαράγουν την κουλτούρα του βίαιου, του κυρίαρχου αρσενικού, με στιγματιστικές πολλαπλές συνέπειες στα άτομα που την υφίστανται,

Επειδή ο σεξισμός και η σεξουαλική κακοποίηση ως πρακτική και συμπεριφορά οφείλει να αντιμετωπιστεί όπου εμφανίζεται

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Έχουν περιέλθει σε γνώση του τα παραπάνω συμβάντα, τα οποία καταγγέλλονται στην ιστοσελίδα από τους γονείς των μαθητών/τριών; Έχει δώσει εντολή γραπτή ή προφορική για την διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών; Εάν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να αποσοβηθούν τέτοιες σεξιστικές πρακτικές και μάλιστα σε ανήλικους/ες μαθητές και μαθήτριες; Εάν όχι, γιατί;
  2. Προτίθεται στο μέλλον και στο πλαίσιο των ανάλογων υγειονομικών εξετάσεων μαθητών/τριών οι εν λόγω επιτροπές να στελεχώνονται ισότιμα και από γυναίκες στρατιωτικούς γιατρούς, όταν μάλιστα πρόκειται για εξέταση κοριτσιών;
  3. Οι συγκεκριμένες υποδείξεις και η εξέταση των μαθητών/τριών, από την εν λόγω στρατιωτική ιατρική επιτροπή, σύμφωνα με τα καταγγέλλοντα, βάσει ποιων οδηγιών και ιατρικών πρωτοκόλλων έλαβε χώρα και τι εξυπηρετούσε;» καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».