Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Πρωτοφανής καύσωνας πλήττει την Ελλάδα, με περισσότερους από 1.000 νεκρούς

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Πρωτοφανής καύσωνας πλήττει την Ελλάδα, με περισσότερους από 1.000 νεκρούς
Τον Ιούλιο του 1987 ξεκίνησε το πιο θανατηφόρο κύμα καύσωνα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, που άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς.

Σαν σήμερα, στις 22 Ιουλίου, το 1987, πρωτοφανής καύσωνας (συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας) πλήττει την Ελλάδα.

To 1987 έλαβε χώρα παρατεταμένο κύμα καύσωνα στην Ελλάδα, με τουλάχιστον 1.300 θανάτους, οι περισσότεροι στην περιοχή της Αθήνας, γεγονός που το κατατάσσει ως το φονικότερο που έχει πλήξει τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στους 1.300 ήταν η επίσημη εκτίμηση των νεκρών εκ των οποίων οι 1.115 στην Αθήνα.

Η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας, ήταν 41,9°C στις 23 Ιουλίου και στο προάστιο της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν 43,6°C στις 27 Ιουλίου, η οποία ήταν και η υψηλότερη που καταγράφηκε στην περιοχή της Αθήνας.

Αυτές οι θερμοκρασίες συνδυάστηκαν με υψηλά ελάχιστα, με το υψηλότερο να είναι 30,2°C στο κέντρο της Αθήνας στις 27 Ιουλίου και 29,9°C στις 24 Ιουλίου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το χαμηλότερο ελάχιστο ήταν 25,6°C στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, η υγρασία ήταν υψηλή και οι ταχύτητες του ανέμου χαμηλές, συμβάλλοντας στην δυσφορία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν και ο καύσωνας έπληξε και άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, θεωρείται ότι η δυσφορία ήταν εντονότερη στην Αθήνα λόγω και της παρουσίας νέφους, το οποίο είχε επιδεινωθεί από θερμοκρασιακές αναστροφές που προκάλεσε ένα βαρομετρικό υψηλό από τη Σαχάρα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα στις 22 Ιουλίου...

  • 1937: New Deal: η Γερουσία των Η.Π.Α. καταψηφίζει την πρόταση του προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ να προσθέσει περισσότερους δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • 1942: Ολοκαύτωμα: Αρχίζει η συστηματική μεταφορά Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας.
  • 1943: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την ιταλική πόλη Παλέρμο.
  • 1943: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο κατά της απόφασης επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία. 30 διαδηλωτές χάνουν τη ζωή τους, 300 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.
  • 1944: Η Πολωνική Επιτροπή Εθνικής Απελεύθερωσης δημοσιεύει το μανιφέστο της. Αρχίζει η περίοδος κομμουνιστικής διακυβέρνησης στην Πολωνία.
  • 1962: Πρόγραμμα Μάρινερ: Το διαστημικό σκάφος Μάρινερ 1 καταστρέφεται μετά από ασταθή πτήση αρκετών λεπτών μετά την εκτόξευσή του.
  • 1963: Υπογράφονται στην Ιαπωνία τα συμβόλαια για την ναυπήγηση δύο γιγαντιαίων πετρελαιοφόρων μεταξύ εκπροσώπου του Αριστοτέλη Ωνάση και της ιαπωνικής εταιρίας Ισικαβατζίμα-Χαρίμα.
  • 1974: Στην Κύπρο, ο πρόεδρος - μαριονέτα της χούντας, Νίκος Σαμψών, κηρύσσει την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα. Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάζει κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 5:00 μ.μ., αλλά οι Τούρκοι εισβολείς την παραβιάζουν.
  • 1980: Ο Στέλιος Μυγιάκης με το χρυσό μετάλλιο. Ο Στέλιος Μυγιάκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.
  • 2011: Η Νορβηγία είναι το θύμα διπλής τρομοκρατικής επίθεσης: Η πρώτη είναι μία έκρηξη βόμβας με στόχο κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο του Όσλο και η δεύτερη είναι η σφαγή σε κατασκήνωση νεολαίας στο νησί Ουτόγια.

*Με πληροφορίες από wikipedia