Γιατί θεωρούμε την Τρίτη και 13 γρουσούζικη μέρα (pics)

Γιατί θεωρούμε την Τρίτη και 13 γρουσούζικη μέρα (pics)
Ο λόγος που ο συνδυασμός Τρίτη και 13 του μήνα, θεωρείται γρουσούζικος στην Ελλάδα.

Τρίτη και 13 σήμερα και πολλοί συνεχίζουν να την θεωρούν γρουσούζικη μέρα. Όχι επειδή τους έχει τύχει κάτι, αλλά επειδή έτσι έμαθαν από τους παλιότερους που έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στις παραδόσεις.

Πως όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο να την θεωρούμε κακότυχη; Ο κυριότερος λόγος είναι το γεγονός οτι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε Τρίτη και συγκεκριμένα στην 29 Μαΐου του 1453.

Άλωση Κωνσταντινούπολης

Μάλιστα την... κακή φήμη της Τρίτης ενισχύει και η λαϊκή θυμοσοφία με διάφορες ατάκες που χρησιμοποιούμε, όπως είναι το «Τρίτωσε το κακό» και το «Τρίτη και φαρμακερή» που δίνουν έναν αρνητικό αέρα.

Όσον αφορά τώρα τον αριθμό 13... Προσθέτοντας τους αριθμούς της χρονιάς που έγινε η Άλωση θα βγει ως άθροισμα το 13. 1+4+5+3=13.

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το sansimera.gr το 13 θεωρείται ως πολύ κακότυχος αριθμός, καθώς σπάει την λεγόμενη αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ).

Προσθέτοντας ακόμα 1, αρχίζει ένα νέος κύκλος που κρύβεται το άγνωστο που πάντα προκαλεί ανησυχία που συνδέεται με ατυχή γεγονότα, αν αυτά συμβούν.