Ο Σπίρτζης ζήτησε να αποσυρθεί η έφεση για την αποζημίωση Κυπραίου, αλλά ο Οικονόμου απάντησε αρνητικά

Ο Σπίρτζης ζήτησε να αποσυρθεί η έφεση για την αποζημίωση Κυπραίου, αλλά ο Οικονόμου απάντησε αρνητικά
Ο Λευτέρης Οικονόμου απάντησε πως δεν νομιμοποιείται να παρέμβει ο υπουργός για απόσυρση έφεσης του Δημοσίου

«Η υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου δεν είναι θέμα προθέσεων της κυβέρνησης αλλά διαδικασιών που υπαγορεύονται από τη δικαιοσύνη η αντίκρουση ή μη της αγωγής. Υπάρχει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Δεν νομιμοποιείται να παρέμβει ο εκάστοτε υπουργός για κατάθεση ή απόσυρση της έφεσης. Στην περίπτωση της Marfin η υπόθεση κρίθηκε τελεσίδικα. Στην περίπτωση του Μανώλη Κυπραίου έχει κριθεί μόνο πρωτόδικα, δεν έχει τελεσιδικίσει, εκκρεμεί ακόμα στη δικαιοσύνη, και θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οποιαδήποτε απόπειρα σύνδεσης των δύο υποθέσεων είναι τουλάχιστον ατυχής».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντιεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος ζήτησε να αποσύρει η ελληνική πολιτεία την έφεση που άσκησε στην απόφαση αποζημίωσης του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου λάμψης στα επεισόδια του Συντάγματος το 2011.

Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε προσβλητική την έφεση και ζήτησε η κυβέρνηση να κάνει το ίδιο που έκανε και στην υπόθεση της Marfin, να πάρει πολιτική απόφαση και να την ακυρώσει.

«Η πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση ήταν καταπέλτης κατά των αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ που επιτέθηκαν κατά του δημοσιογράφου. Είναι προσβλητική η έφεσή σας. Ο Μανώλης Κυπραίος, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη και τις γνωματεύσεις των γιατρών, έχει αναπηρία 90% και οφείλεται στη ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Γιατί δεν κάνετε το ίδιο που κάνατε με την υπόθεση της Marfin, να πάρετε μία πολιτική απόφαση και να μην ασκήσετε έφεση;» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία εν εξελίξει δικαστική απόφαση. Δεν ωφελεί να καλλιεργούμε εντυπώσεις. Δεν συνάδουν και με το πρόσωπο του Μανώλη Κυπραίου, που διεκδικεί με σοβαρότητα αυτό που πιστεύει από την πολιτεία και έχει επιδείξει απόλυτη υπευθυνότητα όλο αυτό το διάστημα», απάντησε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε: «Με τον Μανώλη Κυπραίο συνδέομαι και προσωπικά. Στην ημερίδα που είχα διοργανώσει ως αρχηγός της ΕΛΑΣ το 2011, με αντικείμενο την αστυνομική βία, παραβρέθηκε -μετά από πρόσκλησή μου- μαζί με τον Μανώλη Γλέζο. Ο δημόσιος διάλογος οφείλει να έχει απόλυτη ακρίβεια και τεκμηρίωση. Δεν οφελούν οι ασάφειες και όσοι τεχνηέντως τις καλλιεργούν αργά ή γρήγορα βρίσκονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και την αλήθεια».

Τέλος, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι το δικαστήριο, με προσωρινή διαταγή του, επιδίκασε συνολικά ένα ποσό περίπου 190.000, η ελληνική πολιτεία κατέβαλε το ποσό των 115.000, απέμεινε να καταβληθεί το υπόλοιπο μαζί με τους νόμιμους τόκους, και επί αυτής της απόφασης έχουν ασκηθεί εκατέρωθεν εφέσεις, οι οποίες θα συζητηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο.