Αποζημίωση 270.000 ευρώ για τον θάνατο 29χρονου από τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Αποζημίωση 270.000 ευρώ για τον θάνατο 29χρονου από τις πλημμύρες στη Μάνδρα
Οι δικαστές στην πολυσέλιδη απόφαση επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην Περιφέρεια Αττικής, όσο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Αστυνομία.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας επιδίκασε το ποσό των 270 χιλιάδων ευρώ ως αποζημίωση στους συγγενείς ενός 29χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017.

Με την υπ’ αριθμ. 6816/2021 απόφαση επιδικάζουν την καταβολή αποζημίωσης για ψυχική οδύνη, σημειώνοντας ότι ο θάνατος του 29χρονου ήταν «απρόσμενα τραγικός», ενώ «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους ενάγοντες».

Συγκεκριμένα ο 29χρονος επέβαινε στο αυτοκίνητό του και πήγαινε στην εργασία του, όταν τα ορμητικά νερά στο ρέμα Σούρες τον παρέσυραν. Μετά από τρεις ημέρες βρέθηκε πνιγμένος στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα.

Οι δικαστές στην πολυσέλιδη απόφαση επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην Περιφέρεια Αττικής, όσο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Αστυνομία.

Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται εκτενής αναφορά στις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην Μάνδρα Αττικής», δηλαδή τα ρέματα που υπερχείλισαν και προκάλεσαν τον θάνατο 25 πολιτών.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο καταλογίζει ευθύνες και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς «είναι η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα (…) Παρόλα αυτά, δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών», ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο επικίνδυνες ήταν οι βροχοπτώσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Σε ό,τι αφορά τον τραγικό χαμό του 29χρονου, το δικαστήριο επισημαίνει ότι εάν η Πολιτική Προστασία παρείχε τακτική και συνεχή ενημέρωση στους πολίτες για την κατάσταση ο αποθανών θα είχε το δικαίωμα της επιλογής, «ήτοι να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση».

Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία οι δικαστές υπογραμμίζουν τρία σημεία όπου υπήρξαν παραλείψεις από τα αρμόδια όργανα:

  • Δεν εκπόνησαν ειδικό σχέδιο αντιμετωπίσεως κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.
  • Δεν διενήργησαν προληπτικό έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
  • Δεν διέταξαν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών ήδη από 6:50πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο και δεν εξέδωσαν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό.