Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στο Λονδίνο με 56 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στο Λονδίνο με 56 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες
Στην τέταρτη επέτειο από τις επιθέσεις, στις 7 Ιουλίου του 2009, εγκαινιάστηκε ένα μνημείο ως φόρος τιμής στη μνήμη των 52 θυμάτων, στο Χάιντ Παρκ.

Σαν σήμερα, 7 Ιουλίου, το 2005 σημειώνεται τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλώντας τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Οι βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο (γνωστές στα αγγλικά και ως 7/7 bombings) ήταν μια σειρά συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με στόχο το δίκτυο της μαζικής μεταφοράς στην βρετανική πρωτεύουσα, στη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από 4 Βρετανούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι είχαν ως κίνητρο την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

Στις 08:50 τρεις βόμβες εξερράγησαν σε χρονική απόσταση πενήντα δευτερολέπτων μεταξύ τους σε τρία τρένα του Μετρό του Λονδίνου. Μια τέταρτη βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο σχεδόν μία ώρα αργότερα στις 09:47 στην Πλατεία Τάβιστοκ. Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν ως κύριο συστατικό τους το οργανικό υπεροξείδιο και είχαν κατασκευαστεί στη Βρετανία. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι σε σακίδια. Η πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών έγινε σχεδόν σίγουρα από τους βομβιστές με το χέρι και ήταν σκόπιμες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκαν 56 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι 4 δράστες, ενώ άλλοι 700 άνθρωποι τραυματίστηκαν και προκλήθηκε καταστροφή στο συγκοινωνιακό σύστημα του Λονδίνου, (σε μεγάλο βαθμό την πρώτη ημέρα) καθώς επίσης στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή και στο σύστημα κινητής τηλεφωνίας. Οι εκρήξεις αποτελούν την μεγαλύτερη και πολύνεκρη επίθεση στο μεταφορικό σύστημα στην ιστορία της αγγλικής πρωτεύουσας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 7ης Ιουλίου...

  • 1456: Η Ιωάννα της Λωραίνης αθωώνεται από εκκλησιαστικό δικαστήριο στη Ρουέν, 25 χρόνια μετά το θάνατό της στην πυρά ως αιρετική.
  • 1865: Εκτέλεση των τεσσάρων συνωμοτών της δολοφονίας του προέδρου Λίνκολν στην Ουάσινγκτον.
  • 1913: Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος: ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το Πέτσοβο.
  • 1925: Άρχισαν οι εργασίες χάραξης των ελληνοτουρκικών συνόρων, κατά μήκος του ποταμού Εβρου.
  • 1946: O γάλλος μηχανικός Λουί Ρεάρ επιδεικνύει το πρώτο μαγιό μπικίνι σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι.
  • 1951: Αρχίζουν οι πρώτες προβολές έγχρωμων εκπομπών από την τηλεόραση των ΗΠΑ.
  • 1952: Στις ΗΠΑ, αεροσκάφος των αμερικανικών αερογραμμών πραγματοποιεί το γρηγορότερο υπερατλαντικό ταξίδι.
  • 1969: Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και αποτελούν τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.
  • 1974: H Δυτική Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.
  • 1991: Ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.