Νέο κύμα καύσωνα τις επόμενες ημέρες, έως 45 βαθμούς η θερμοκρασία (χάρτης & vid)

Νέο κύμα καύσωνα τις επόμενες ημέρες, έως 45 βαθμούς η θερμοκρασία (χάρτης & vid)
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι το χαρακτηριστικό του καιρού τις επόμενες ημέρες.

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας, μετά την μικρή -αλλά όχι σημαντική- πτώση της θερμοκρασίας. Μάλιστα, όπως φαίνεται οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καύσωνας θα επιστρέψει δριμύτερος.

Παράλληλα προειδοποίησε πως αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η ανάρτησή του

«Με τον υδράργυρο να σημειώνει μικρή πτώση δίνοντάς μας την ευκαιρία να πάρουμε μια μικρή ανάσα, ξεκινά η νέα εβδομάδα. Αυτή η ανάσα δροσιάς όμως δεν φαίνεται να κρατάει για πολύ μιας και πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής αναμένεται να μας χτυπήσουν και πάλι την πόρτα εκτοξεύοντας τον υδράργυρο σε πολύ υψηλά για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη επίπεδα.
Στον πρώτο μας χάρτη απεικονίζεται η πορεία της πολύ θερμής αέριας μάζας (κόκκινες αποχρώσεις) η οποία αναμένεται να κατακλίσει την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου άρα και τη χώρα μας.
ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ 45° Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ
Μπορεί το πρώτο κύμα καύσωνα που επηρέασε τη χώρα μας να εκτόξευσε την θερμοκρασία κοντά στους 42°, όπως όλα δείχνουν όμως τα χειρότερα είναι μπροστά μας μιας και η νέα θερμή εισβολή δείχνει να έχει μεγαλύτερη δυναμική και σε συνδυασμό με τον καταβάτη δυτικό βορειοδυτικό άνεμο είναι πολύ πιθανό να δούμε θερμοκρασίες ακόμη και κοντά στους 45° με έμφαση τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζουμε τις μέγιστες προβλεπόμενες θερμοκρασίες από τα Μετεωρολογικά μας μοντέλα για το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή όπου αναμένουμε και την κορύφωση του δεύτερου πιο ισχυρού κύματος καύσωνα.
ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
Με την κατώτερη ατμόσφαιρα να είναι ήδη αρκετά ξηρή και να αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ξηρή με την έλευση και του δεύτερου ισχυρού θερμού κύματος, ιδιαίτερα υψηλός αναμένεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Αυτό το γεγονός ενισχύεται περεταίρω και από την επικράτηση ισχυρού δυτικού βορειοδυτικού ανέμου ο οποίος λειτουργεί σαν καταβάτης για τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα καθώς έρχεται αντιμέτωπος με ορεινούς όγκους της οροσειράς της Πίνδου.
Στον τελευταίο μας χάρτη γίνεται μια προσομοίωση της διαδικασίας που μόλις αναλύσαμε όπου με τα κόκκινα βέλη παριστάνεται ο βορειοδυτικός άνεμος σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές που μπορεί αυτός να προκαλέσει και να εξαπλώσει.
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2018 ΣΕ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΚΙΝΕΤΑ
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θυμίζει αυτή του 2018 όπου και τότε ένα ισχυρό θερμό κύμα το διαδέχτηκαν ψυχρότερες αέριες μάζες εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής που πέρασε από τα βόρεια τμήματα της χώρας και έστρεψε τους ανέμους σε δυτικούς – βορειοδυτικούς.
Με τα προγνωστικά σε αυτή τη φάση να μην δίνουν τόσο μεγάλες εντάσεις στους ανέμους, αξίζει να τονιστεί ότι είναι πολύ πιθανό προς το τέλος της εβδομάδας να δούμε από την Θεσσαλία και πάνω καταστροφικές καταιγίδες και νοτιότερα να έρθουμε αντιμέτωποι με συνθήκες που μπορεί να εκκινήσουν ή και να εξαπλώσουν μια καταστροφική πυρκαγιά.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να βρισκόμαστε όλοι μας σε ετοιμότητα και βέβαια να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αναβάλλοντας κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
Καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι μου και ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!
»