Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους

Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με επιστολή του διατάζει φωτιά και τσεκούρι στου νενέκους του Ιμπραΐμ σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τους Έλληνες να αφήσουν τους Τούρκους και να επιστρέψουν στο ελληνικό στρατόπεδο

Το 1825 ο Ιμπραήμ φτάνει στην Πελοπόννησο με στόχο να καταπνίξει την Ελληνική Επανάσταση. Κατά την εκστρατεία αυτή προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στον Μωριά, πυρπολώντας οικισμούς, κόβοντας ελιές, οπωροφόρα δένδρα και καλώντας τον πληθυσμό να προσκυνήσει. Δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες που υπό τον φόβο του Ιμπραΐμ, υπέκυψαν στις απειλές κι άφησαν τα όπλα.

Ήταν τέτοιος ο φόβος και ο τρόμος που ακόμα και οπλαρχηγοί του απελευθερωτικού αγώνα αποφάσισαν να αλλάξουν στρατόπεδο, όπως ο Δημήτρης Νενέκος θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την πορεία της επανάστασης. Μετά από λίγο καιρό ο Νενέκος έγινε επικεφαλής των «τουρκοπροσκυνημένων». Ο αριθμός όσων αποφάσιζαν να αλλάξουν στρατόπεδο και να προσκυνήσουν τον Ιμπραΐμ, αυξανόταν κάτι που όπως ήταν λογικό προκάλεσε την ανησυχία του Γέρου του Μωριά.

Έτσι, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποφασίζει να συντάξει επιστολές όπου και προειδοποιούσε τους Έλληνες προσκυνημένους πως αν δεν άφηναν τον Ιμπραΐμ, θα το πλήρωναν με αίμα. Στόχος του ήταν οι Έλληνες να φοβούνται τον ίδιο περισσότερο από τον Ιμπραΐμ Πασά. Και για να το πετύχει αυτό θα έπρεπε να εξολοθρεύσει τον Νενέκο, ο οποίος πλέον είχε γίνει Μπέης, ειδικά όταν έμαθε ότι ο Νενέκος θα μπορούσε να σκοτώσει τον Ιμπραΐμ αλλά δεν το έκανε.

Ο Δημήτρης Νενέκος

Μια ημέρα ο Ιμπραήμ με λίγους στρατιώτες ξεκίνησε για τα Καλάβρυτα αλλά χάθηκε μέσα στο δάσος. Ο μόνος που ήξερε που βρισκόταν ήταν ο Νενέκος που ακολουθούταν από μεγάλη δύναμη ανδρών. Εκείνη την ημέρα ο Νενέκος θα μπορούσε να αιχμαλωτίσει ή ακόμα και να σκοτώσει τον Ιμπραήμ και ουσιαστικά να βάλει ένα τέλος νωρίτερα στην Ελληνική Επανάσταση, αλλά προτίμησε να μείνει πιστός στη συμφωνία με τον πασά και τον οδήγησε με ασφάλεια έξω από το δάσος.

Όπως ήταν λογικό το περιστατικό αυτό εξόργισε τον Κολοκοτρώνη ο οποίος ανέφερε το ιστορικό «τσεκούρι και φωτιά στους προσκυνημένους» κι έβαλε στόχο να τελειώσει μια και καλή από τον Νενέκο. Τελικά, το πρωτοπαλίκαρο του ο Σαγιάς είναι αυτός που δίνει το τελειωτικό χτύπημα στον Νενέκο τον οποίο καλώντας τον να του βαπτίσει το παιδί! Με το που γίνεται γνωστή η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Νενέκου αμέσως το κλίμα άλλαξε. Πλέον, ο φόβος ήταν μεγαλύτερος προς το πρόσωπο του Κολοκοτρώνη και οι Έλληνες αποφάσισαν να βάλουν οριστικά τέλος στο προσκύνημα στον Ιμπραΐμ.

Αναλυτικά η επιστολή του Κολοκοτρώνη:

«Εις Ελόγου Σας χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια. Ευθύς όπου λάβετε το παρόν μου να ακούσετε την φωνήν του γενναιοτάτου χιλιάρχου Δημητράκη Πλαπούτα, τον οποίον διορίζω με πληρεξουσιότητα να πάρη τα άρματα σας και όλοι μαζύ να ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας. Του έδωσα άδεια δια εκείνους από εσάς όπου δεν θελήσουν να θύση και να απολέση με φωτιά και τζεκούρι, οι δε λοιποί είσθε εις την αγάπην μου και κάμνετε το χρέος σας με προυθυμίαν, και ελπίζω ότι θ’ ακολουθήσετε χωρίς δυσκολίας. Ακολουθήσατε λοιπόν καθώς σας γράφω και ακολουθήσατε τον Καπιτάν Δημητράκη να προφθάσετε το ογληγορώτερον....