TOP-10: Τα «Golden Boys» που κατέκτησαν τον κόσμο

TOP-10: Τα «Golden Boys» που κατέκτησαν τον κόσμο

bet365

Μέσι, Μπαπέ, Ρούνεϊ, Αγουέρο, είναι μερικοί μόνο από τους αστέρες που επιβεβαίωσαν με τρόπαια και σπουδαία ρεκόρ τον τίτλο του Golden Boy που τους αποδόθηκε πριν γίνουν 21. Το PlanetFootball παρουσιάζει την κορυφαία δεκάδα.

Μέσι, Μπαπέ, Ρούνεϊ, Αγουέρο, είναι μερικοί μόνο από τους αστέρες που επιβεβαίωσαν με τρόπαια και σπουδαία ρεκόρ τον τίτλο του Golden Boy που τους αποδόθηκε πριν γίνουν 21. Το PlanetFootball παρουσιάζει την κορυφαία δεκάδα.

Το βραβείο του «Golden Boy» θεσπίστηκε από την ιταλική εφημερίδα «Tuttosport» το 2003 και έκτοτε απονέμεται ετησίως στον Νο1 ανερχόμενο σταρ που έχει συνταράξει το διεθνές στερέωμα με τα κατορθώματά του, προτού κλείσει τα 21 του χρόνια. Δημοσιογράφοι από άλλες εννιά ευρωπαϊκές χώρες και ΜΜΕ, ανάμεσα τους και η Ελλάδα (Τα Νέα), βαθμολογούν τους 5 κορυφαίους, δίνοντας 10, 7, 5, 3 και 1 πόντο αντίστοιχα κατά φθίνουσα σειρά.

Πέρυσι, στα τέλη του Νοεμβρίου την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσε ο Ζοάο Φέλιξ, λίγους μήνες αφότου είχε εξαργυρώσει την εκπληκτική του σεζόν στη Μπενφίκα με μεταγραφή στην Ατλέτικο Μαδρίτης, έναντι 120 εκατ. ευρώ. Φέτος, όμως, η κούρσα του βραβείου αναμένεται ακόμη πιο αμφίρροπη, με τους Χάαλαντ, Σάντσο, Ροντρίγκο, Βινίσιους, Φατί, Ντέιβις να διεκδικούν όλοι τους με αξιώσεις την ύψιστη διάκριση στον κόσμο των «wonderkids», προτού τρυπήσουν επίσημα αυτόν των ενηλίκων και χτίσουν τη δική τους πορεία.

Στα 17 χρόνια που λειτουργεί ο θεσμός, υπήρχαν και «busts», παίκτες-νικητές δηλαδή που δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες του τίτλου, όπως ο Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ που τον κέρδισε πρώτος το 2003, ο Άντερσον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή ο Αλεσάντρε Πάτο.

Στην πλειονότητά τους, όμως, ο κάτοχος του βραβείου σφραγίζει και το υπέρλαμπρο μέλλον του και το PlanetFootball παρουσιάζει με τη μορφή countdown τους παίκτες που με προίκα το «Golden Boy», κατέκτησαν τη διεθνή σκηνή και μέτρησαν τις σπουδαιότερες διακρίσεις σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο.

Μάριο Μπαλοτέλι

Μάριο Μπαλοτέλι

Μάριο Γκέτσε

Μάριο Γκέτσε

Ίσκο

Ίσκο

Ραχίμ Στέρλινγκ

Ραχίμ Στέρλινγκ

Πολ Πογκμπά

Πολ Πογκμπά

Κουν Αγουέρο

Κουν Αγουέρο

Σεσκ Φάμπρεγας

Σεσκ Φάμπρεγας

Γουέιν Ρούνεϊ

Γουέιν Ρούνεϊ

Κιλιάν Μπαπέ

Κιλιάν Μπαπέ

Λιονέλ Μέσι

Λιονέλ Μέσι
Από τα ταλέντα που έχασαν τον δρόμο στην πορεία της καριέρας τους, αλλά που επίσης έζησαν σε fast forward στιγμές μιας ολόκληρης ποδοσφαιρικής ζωής. Μέλος της Ίντερ που πήρε το Champions League το 2010, τη χρονιά που χρίστηκε «Golden Boy», αλλά και της Μάντσεστερ Σίτι που κατέκτησε την Premier League το 2012, ο «Super Mario» τα έκανε όλα γρήγορα, συνέβαλε τα μέγιστα στην πορεία της εθνικής Ιταλίας ως τον τελικό του Euro το 2012 και έκτοτε άρχισε η ελεύθερη πτώση.
Στην ίδια κατηγορία με τον Μπαλοτέλι, ο συνονόματος Μάριο Γκέτσε έγινε ο λυτρωτής της εθνικής Γερμανίας στον τελικό του Μουντιάλ μόλις στα 22 του, τρία χρόνια αφότου πήρε το βραβείο. Πέντε σαλατιέρες στη Bundesliga, τέσσερα Κύπελλα Γερμανίας με Μπάγερν και Ντόρτμουντ συνθέτουν το εντυπωσιακό παλμαρέ του μόλις 28χρονου σήμερα Γερμανού, ο οποίος είναι ελεύθερος.
Το κέρδισε με τη φανέλα της Μάλαγα το 2012 και η εξαργύρωση ήρθε με τη μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης τέσσερις φορές.
Έκανε το «μπαμ» από νεαρή ηλικία με τη Λίβερπουλ, δεν πανηγύρισε το πρωτάθλημα το 2014 όταν και κατέκτησε το «Golden Boy», αλλά το έκανε δύο φορές τα επόμενα χρόνια ως παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι.
Του λείπει το Champions League, αλλά κατά τα άλλα διαθέτει εντυπωσιακή ποικιλία στο παλμαρέ του και σε μικρή ηλικία. Μουντιάλ με τη Γαλλία, Europa League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ένα πρωτάθλημα χωρίς να έχει ενεργό ρόλο, καθώς και τέσσερα τρόπαια στη Serie A με τη φανέλα της Γιουβέντους για τον νικητή του 2013.
Το 2007 κατέκτησε τον τίτλο ως ένας σούπερ 19χρονος της Ατλέτικο Μαδρίτης και πέντε χρόνια αργότερα συνέβαλε καθοριστικά στην αναγέννηση ενός ολόκληρου συλλόγου. Η Μάντσεστερ Σίτι τον ευγνωμονεί μέχρι σήμερα και ο Αργεντίνος στράικερ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία την υπηρετεί πιστά, έχοντας πανηγυρίσει τέσσερις Premier League και κατέχοντας το ρεκόρ του κορυφαίου ξένου σκόρερ στην ιστορία της.
Μετά από δύο γεμάτες σεζόν-αποκαλύψεις στην Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, ο Καταλανός μέσος χρίστηκε ο τέταρτος κατά σειρά νικητής το 2006 και στην πορεία της καριέρας του κυριολεκτικά κατέκτησε τον πλανήτη με την εθνική Ισπανίας. Ένα Μουντιάλ και δύο Euro σε τρεις διαδοχικές διοργανώσεις, με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο συνθέτουν μια από τις πιο πλούσιες καριέρες τον 21ο αιώνα, που περιλαμβάνει επίσης μεταξύ άλλων τρεις Premier League και ένα πρωτάθλημα Ισπανίας.

Από τα βασικότερα σημεία αναφοράς στη δεύτερη δεκαετία του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Γιουνάιτεντ, ο 35χρονος πλέον κάπτεν της Ντέρμπι Κάουντι κέρδισε το βραβείο το 2004 και έκτοτε σήκωσε πέντε Premier League, ένα Κύπελλο Αγγλίας, ένα Champions League και ένα Europa League, ενώ απολαμβάνει τον τίτλο του ρέκορντμαν τερμάτων με τα Τρία Λιοντάρια.

Είναι μόλις 22, μέχρι πέρυσι θα μπορούσε να κερδίζει το βραβείο κάθε χρόνο βάσει ταλέντου, το κατέκτησε, όμως, ως 19χρονος το 2017 αφού εντυπωσίασε όλη την Ευρώπη με τη φανέλα της Μονακό. Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, ήταν σημείο αναφοράς στο Παγκόσμιο Κύπελλο της εθνικής Γαλλίας και έχει ήδη σηκώσει επτά εγχώριους τίτλους με την Παρί Σεν Ζερμέν και το μέλλον προμηνύεται ακόμη πιο λαμπρό.

Το πρόσφατο ρεκόρ των 700 γκολ καριέρας συνοψίζει το τι επακολούθησε της απονομής του Golden Boy το 2005. Ο Αργεντίνος ζωντανός θρύλος της Μπαρτσελόνα και ένας εκ των GOAT απαριθμεί μια ατελείωτη λίστα ατομικών επιδόσεων και βραβείων, με πιο χαρακτηριστική τις 6 Χρυσές Μπάλες, ενώ σε ομαδικό επίπεδο έχει σαρώσει με τους Μπλαουγκράνα, κατακτώντας 4 Champions League, 10 πρωταθλήματα Ισπανίας, 6 Copa Del Rey και πολλά ακόμη.