Γράμματα από την Αγγλία

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Γράμματα από την Αγγλία

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γυρίζει τα αγγλικά γήπεδα και μοιράζεται εικόνες, εντυπώσεις και ατμόσφαιρα με τους αναγνώστες της ελληνικής έκδοσης του FourFourTwo στο gazzetta.gr.

«Λονδίνο, Άμστερταμ ή Βερολίνο;», τραγουδούσαν ο Γιάννης Αγγελάκας και οι Τρύπες στις πρώιμες ελληνικές ροκ αναζητήσεις τους. Προφανώς δεν είχαν στο μυαλό τους το ποδόσφαιρο. Διότι τότε δεν θα υπήρχε καν θέμα σύγκρισης.

Λονδίνο, λοιπόν. Η αγγλική πρωτεύουσα μας φιλοξενεί για μερικές μέρες, σε έναν ποδοσφαιρικό και δημοσιογραφικό Μαραθώνιο. Σε μια πόλη που σε κάθε γωνιά της κρύβει ποδοσφαιρική παράδοση, κουλτούρα και όμορφες ιστορίες. Άλλες περισσότερο στο φως, λόγω της Premier League, άλλες τελευταία σε χαμηλότερες κατηγορίες, αλλά με την αίγλη του παρελθόντος να παραμένει στις περιοχές τους. Εμείς θα τις αναζητήσουμε όλες.

Η Premier League, εκτός του ότι καταφέρνει να πουλά όλο και ακριβότερα τα δικαιώματά της ανά τον κόσμο, έχει εισάγει ένα νέο είδος τουρισμού στο Νησί. Τον ποδοσφαιρικό. Σχεδόν ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες έφτασαν την περσινή χρονιά στην Αγγλία από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Το 1/5 προτίμησε το Μάντσεστερ.

Η μπάλα είναι πλέον ένας βασικός λόγος που το Νησί προσελκύει επισκέπτες. Λάτρεις της στρογγυλής Θεάς που θέλουν να περάσουν ένα απόγευμα σε κάποιο ιστορικό γήπεδο, βλέποντας μια από τις ομάδες που όσο περνάει ο καιρός αποκτούν όλο και περισσότερους υποστηρικτές εκτός της χώρας τους.

Ο Χιου Ρόμπερτσον, υπουργός αθλητισμού και τουρισμού στην Αγγλία περιέγραψε την Premier League με αφορμή την δημοσιοποίηση των στοιχείων ως «ένα από τα πιο επιτυχημένα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας», προσθέτοντας ότι: «Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι έχει εξελιχθεί σε μεγάλη ατραξιόν για τους τουρίστες, που θέλουν αν βιώσουν το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα του κόσμου».

Προφανώς η εισροή τουριστών επηρεάζει την ατμόσφαιρα κάποιων γηπέδων, αλλά τους Άγγλους ελάχιστα τους ενδιαφέρει αυτό, κυρίως λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά μέσο όρο ο κάθε επισκέπτης ξοδεύει 785 λίρες, 200 περισσότερες από τον μέσο τουρίστα που πηγαίνει στην χώρα για τα αξιοθέατα. Επίσης, είδαν τις σχετικά ήσυχες περιόδους τους, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, να γεμίζουν από ποδοσφαιρόφιλους. Το προϊόν έχει εκτοξευθεί και συχνά ορίζει και την ποδοσφαιρική ατζέντα. Οι επισκέψεις προετοιμασίας σε αγορές της Ασίας είναι ένα καλό παράδειγμα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών πάντως παραμένει στην Ευρώπη. Έρχεται από την Νορβηγία, ενώ ακολουθούν η γειτονική Ιρλανδία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Γερμανία. Κι όλα αυτά ενώ οι αντιδράσεις για τα ακριβά εισιτήρια φέτος απέκτησαν συλλογική υπόσταση, με οπαδούς διαφόρων ομάδων να ενώνουν τις φωνές τους.

Η διάδοση του αγγλικού πρωταθλήματος είναι εμφανής και στη χώρα μας, παρότι φυσικά η οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί ανάλογα ταξίδια. Το gazzetta.gr, φέρνοντας την επίσημη Premier League στην Ελλάδα και δίνοντας βάρος σε θέματα που αφορούν το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου στην ελληνική έκδοση του FourFourTwo, προσπαθεί να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο.

Έτσι, αποδεχόμενοι την πρόσκληση της αγγλικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ναι, θα διαβάσετε και για τα «Λιοντάρια»!), κάνει ένα μίνι τουρ σε επιλεγμένα αγγλικά γήπεδα, με στόχο να βιώσει τον τρόπο που ζουν τις match days στη χώρα που ανακάλυψε το ποδόσφαιρο και να μεταφέρει εικόνες και εμπειρίες. Τοπικά ντέρμπι, ατμόσφαιρα σε παραδοσιακά γήπεδα που την κρατούν ακόμα, μπαλίτσα στα καλύτερα της, pre-game και post game μπύρες με σχολιασμό! Όλα θα φτάνουν και στις δικές σας οθόνες με κείμενο και εικόνα.

Ιn English football we trust λοιπόν...

Follow @Thansarr

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.