Στιβ Μπλακ: Ο «μάγος» της ψυχολογίας φοράει ασπρόμαυρα

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Στιβ Μπλακ: Ο «μάγος» της ψυχολογίας φοράει ασπρόμαυρα

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την σημαντική προσθήκη της φετινής Νιούκαστλ, τον κόουτς-ψυχολόγο-σύμβουλο-ψυχίατρο-εμπνευστή που βρίσκεται στο πλευρό του Στιβ ΜακΛάρεν.

Η περσινή σεζόν ήταν σχεδόν καταστροφική για την Νιούκαστλ. Και λέμε σχεδόν, διότι γλίτωσε την τελευταία στιγμή τον υποβιβασμό. Τραγικές εμφανίσεις μέσα στο γήπεδο, με τον Τζον Κάρβερ να παίρνει τα ηνία από τον Άλαν Πάρντιου που έφυγε για την Κρίσταλ Πάλας και να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Ο κόσμος έγινε έξαλλος με τους χειρισμούς του Μάικ Άσλεϊ, ζητώντας αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος με κάθε τρόπο. Ο Mr SportsDirect ωστόσο παρέμεινε στον σύλλογο, πήρε τον Στιβ ΜακΛάρεν και του ανέθεσε το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης της Νιούκαστλ, προκειμένου να γίνει ξανά ανταγωνιστική. Είναι ξεκάθαρο ότι οι στόχοι αλλάζουν.

«Ανατέθηκε στον ΜακΛάρεν να εξασφαλίσει μια θέση στην οκτάδα και να δώσει την ομάδα κίνητρο για την κατάκτηση ενός Κυπέλλου», δήλωσε ο managing director Λι Τσάρνλεϊ. Το κλίμα ανάμεσα στον κόσμο δείχνει να βελτιώνεται, γεγονός στο οποίο βοήθησαν τόσο οι ελπιδοφόρες κινήσεις (Βαϊνάλντου, Μίτροβιτς, Μπεμπά), όσο και οι πρακτικές του ΜακΛάρεν. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους οπαδούς και δήλωνε ότι στόχος είναι η ομάδα να παίζει καλό ποδόσφαιρο για αυτούς. Ως εδώ καλά. Τι γίνεται όμως με το υπάρχον ρόστερ, το οποίο σε σημαντικό μέρος της περσινής χρονιάς ήταν ψυχολογικά «άδειο»;

Ο 54χρονος προπονητής φρόντισε να σφίξει τα λουριά στην πειθαρχία και να δείξει από νωρίς ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Για να ισορροπήσει τα πράγματα όμως, προσέλαβε τον Στιβ Μπλακ ως μέλος του τεχνικού επιτελείου. Η φήμη που έχει χτίσει ο εν λόγω κύριος, ο οποίος από κάποιους θεωρείται εξαιρετικός και στο κομμάτι του fitness, είναι ως motivational speaker! Κάνει σεμινάρια, αναλαμβάνει την συμβουλευτική παικτών και εταιρειών παγκόσμιου βεληνεκούς, με στόχο να καλλιεργήσει εξαιρετικό κλίμα και ομαδική δουλειά σε επιχειρήσεις, ομάδες, οργανισμούς.

Πιτσιρικάς δούλευε ως θυρωρός στο Νιούκαστλ, για να καταλάβει από νωρίς την κλίση του στο management. Ξεκίνησε από τοπικές ομάδες και σταδιακά άρχισε να μπαίνει όλο και περισσοτερο στον κόσμο της προπονιτικής. Δεν ήταν όμως ένας απλός κόουτς, παρότι δούλεψε πολύ και στο αθλητικό κομμάτι. Συνδύαζε πρακτικές που τον έκαναν να διαφέρει από τους υπόλοιπους. Οι Times τον αποκάλεσαν κάποτε ως «τον καλύτερο γυμναστή στη φυσική κατάσταση». Κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί ψυχολόγος, σύμβουλος, ψυχίατρος, εμπνευστής, φίλος, πατέρας.

Ο Κέβιν Κίγκαν, με τον οποίο είχε δουλέψει στο παρελθόν στη Νιούκαστλ τον έχει χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο κόουτς στην ατομική διαχείρηση, ενώ ανάλογα κολακευτικά σχόλια έχει συγκεντρώσει και από τις ομάδες ράγκμπι που έχει εργαστεί. Για τον Τζόνι Γουίλκινσον, εκ των καλύτερων παικτών στον κόσμο του ράγκμπι γιούνιον, είναι σαν δεύτερος πατέρας, όπως έχει πει ο ίδιος, ενώ ο Γκρέιαμ Χένρι, προπονητής των All Blacks, της Εθνικής Νέας Ζηλανδίας, τον αναγνώρισε ως τον «καλύτερο εμπνευστή που έχει συναντήσει». Οι τεχνικές του και η ψυχολογική διαχείριση των πελατών του σύντομα εκτόξευσαν την φήμη του και εκτός αθλητισμού. Ξεκίνησε να δουλεύει παράλληλα με την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο ως ομιλήτής σε νεανικές κοινότητες, πριν τον πάρει ο Κίγκαν στην Νιούκαστλ.

Στη συνέχεια μεταπήδησε στο ράγμπι και τους Νιούκαστλ Φάκονς, ενώ ο Γκρέιαμ Χένρι τον πήρε στην Εθνική Ουαλίας. Συνέχισε στο ράγκμπι, δουλεύοντας παράλληλα με εταιρείες και προσπαθώντας να συνδυάσει στην προσέγγισή του τεχνικές που δεν ήταν αποκλειστικά από τον κόσμο του συγκεκριμένου σπορ. Γύρισε στο ποδόσφαιρο για την Φούλαμ, για να συνδυάζει στη συνέχεια το ράγκμπι με την ασπρόμαυρη, δουλεύοντας στους Φάλκονς και στην Σάντερλαντ. «Δουλειά μου είναι να προσεγγίζω τους παίκτες και το επιτελείο και να βεβαιώνω ότι είναι έτοιμοι να αποδώσουν στο καλύτερο επίπεδο που μπορούν. Πρέπει να χτίζεται εμπιστοσύνη και να είναι όλοι έτοιμοι να τα δώσουν όλα για τον διπλανό τους», έλεγε το 2008, ως μέλος του τιμ της Χάντερσφινλτ.

Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και σεμινάρια σε όλο τον κόσμο και η επιτυχία του στη διαχείριση ρόστερ σε μετάβαση, όπως για παράδειγμα στους Φάλκονς, είναι χαρακτηριστική. Πέρυσι εργάστηκε στην ΚΠΡ με τον Χάρι Ρέντναπ, μετά από πρόταση του Τζόι Μπάρτον, ο οποίος τον λάτρεψε. «Ο Στιβ έκανε εξαιρετική δουλειά για εμάς, δίνοντας κίνητρο στους παίκτες και περνώντας χρόνο μαζί τους σε τετ-α-τετ. Δίνει αυτοπεποίθηση και πίστη στους ανθρώπους. Σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν μπορείς να νικηθείς». Η ΚΠΡ ωστόσο δεν τα κατάφερε και ο ΜακΛάρεν τον πήρε στο πλευρό του, για να βοηθήσει στο κομμάτι αυτό που λείπει τόσο από την Νιουκάστλ. Την ψυχολογία, την αυτοποποίθηση, το μαχητικό πνεύμα, την νοοτροπία νικητή. Και... όπου αλλού μπορεί. Οι εξαιρετικές του σχέσεις με τον Τσάρλι Όστιν, για παράδειγμα, αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα για τον οποίο ο Άγγλος φορ είναι πολύ πιθανόν να επιλέξει τους Magpies, αν τελικά υπάρξει πρόταση.

Στη Νιούκαστλ προσλήφθηκε ως «σύμβουλος». Ο ίδιος κάποτε είχε πει. «Δεν είμαι ένας κανονικός κόουτς. Είμαι κάτι το μοναδικό, ελπίζω, μια δόση φρεσκάδας που θα δώσει ξεχωριστό ενδιαφέρον σε εκείνους που θα με ακούσουν». Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η ψυχολογική προσέγγιση είναι απίστευτα σημαντική, ασχέτως αν από αρκετούς μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Ο ΜακΛάρεν ελπίζει το ομαδικό πνεύμα και η μαχητική διάθεση που μπορεί να βγάλει σε καθέναν από τους παίκτες του ο Μπλακ να φανεί μέσα στο χορτάρι και στην τελική βαθμολογία. Αν και αρκετές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις το καλό κλίμα χρεώνεται αποκλειστικά στον προπονητή...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.