Happy birthday football

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Happy birthday football

bet365

Σαν σήμερα, το 1860, Σέφιλντ και Χάλαμ έστησαν τον πρώτο αγώνα ever, παίζοντας –περίπου- με το σημερινό πλαίσιο, τους περίφημους «Sheffield rules».

Οι Ναθάνιελ Κρέσγουικ και Γουίλιαμ Πρεστ σίγουρα δεν έχουν την ίδια φήμη που απολαμβάνουν στις μέρες μας ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Λιονέλ Μέσι και κάθε άλλος διάσημος αστέρας του ποδοσφαίρου. Ωστόσο, το άθλημα τους χρωστάει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι σε κάθε άλλον παικταρά που πάτησε ποτέ το πόδι του στο γήπεδο. Οι δυο τους υπήρξαν εκτός από ιδρυτές της Σέφιλντ (σκέτο και ούτε Γιουνάιτεντ, ούτε Γουένσντεϊ), οι πραγματικοί πιονέροι του πιο διάσημου παιχνιδιού με τη μπάλα.

Το 1957 λοιπόν αφού έφτιαξαν τον εν λόγω σύλλογο, βάλθηκαν να διαμορφώσουν και τα αγωνιστικά πλαίσια. Δύο χρόνια αργότερα τα είχαν έτοιμα. Ωστόσο, δεν υπήρχε αντίπαλος. Κάπως έτσι και έπειτα από πρεσάρισμα ενός έτους, έπεισαν τη γειτονική Χάλαμ που διατηρούσε ομάδα κρίκετ από το 1804, να φτιάξει ομάδα ποδοσφαίρου, ώστε να μπορούν να παίζουν μεταξύ τους.
Η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, η Σέφιλντ του 1857

Η Χάλαμ του 1860

Ηταν 26 Δεκεμβρίου του 1860, όταν Χάλαμ και Σέφιλντ έδωσαν το πρώτο καταγεγραμμένο ραντεβού για ματς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ως σημείο συνάντησης ορίστηκε η έδρα της πρώτης. Εκεί δηλαδή όπου έπαιζε από χρόνια κρίκετ. Σε έναν λόφο στα προάστια της πόλης του Σέφιλντ, βρισκόταν το «Sandygate Road». Είχε μόνο μία εξέδρα και σε αυτή στοιβάχτηκαν τα περίπου 2.000 μέλη που αριθμούσαν αθροιστικά οι δύο σύλλογοι. Ηταν περίεργοι να δουν τι θα παρουσιαζόταν στο χορτάρι. Δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για αυτό που θα εμφανιζόταν.


Ηταν η στιγμή που τόσο πρόσμεναν οι Κρέσγουικ και Πρεστ. Αφού εξήγησαν επί εβδομάδες στους παίκτες τι θα έπρεπε να κάνουν, παρουσίασαν στο κοινό τους πρώτους κανόνες του αθλήματος, τους διάσημους «Sheffield rules». Μέχρι τότε το παιχνίδι ήταν άναρχο. Πλέον θα έμπαινε σε πλαίσια. Το κόρνερ, το πλάγιο άουτ με τα χέρια πάνω από το κεφάλι, τα οριζόντια δοκάρια στην εστία, το τείχος στα 11 βήματα στο φάουλ και ένα σωρό μικρές, μα τόσο σημαντικές λεπτομέρειες (σ.σ.: το οφσάιντ θα συμπεριλαμβανόταν τρία χρόνια αργότερα) θα ξεκινούσαν μαζί με τον πρώτο πραγματικό αγώνα όλων των εποχών.


Πιο παλιά ομάδα και σαφώς πιο έτοιμη η Σέφιλντ επικράτησε με 2-0, αλλά αυτό δεν είχε κανένα νόημα. Σημασία έχει ότι σε εκείνο το γήπεδο, την έδρα της Χάλαμ, το οποίο είναι καταγεγραμμένο στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως το παλαιότερο στον κόσμο, παρουσιάστηκε η αρχή για αυτό που βλέπουμε σήμερα. Οι δύο ομάδες συνέχισαν να συναντιούνται σχεδόν σε ετήσια βάση. Μάλιστα το 1862 το δικό τους ματς ήταν που βρέθηκε για πρώτη φορά ως report σε στήλη τοπικής εφημερίδας. Και μπορεί αυτές οι δύο ομάδες απλά να βολοδέρνουν άσημες στη σύγχρονη εποχή στις τοπικές κατηγορίες της Northern League, αλλά φρόντισαν πρώτα να κάνουν τα… εισαγωγικά. Εκτοτε, το υπέροχο αυτό πράγμα που ονομάζεται ποδόσφαιρο, πήρε το δρόμο του…

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος