Το όνειρο της Super Depor κατέληξε σε εφιάλτη

Gazzetta team
Το όνειρο της Super Depor κατέληξε σε εφιάλτη

bet365

Πώς η πρωταθλήτρια Ισπανίας του 2000 κατάντησε να υποβιβαστεί στην τρίτη κατηγορία είκοσι χρόνια μετά. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο κουνάει με θλίψη το μαντήλι του αποχαιρετισμού στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Το ποδοσφαιρικό 2020 θα μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Αγγλία από την Λίβερπουλ μετά από τριάντα χρόνια, η άνοδος της Λιντς στην Premier League μετά από 16, αλλά και ο υποβιβασμός της Λα Κορούνια στην τρίτη (!) κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Τα δώδεκα κρούσματα κορονοϊού (!) στην Φουενλαμπράδα, εφτά εκ των οποίων αφορούσαν ποδοσφαιριστές, οδήγησαν στην αναβολή του ματς της τελευταίας αγωνιστικής. Η υπόλοιπη διεξήχθη κανονικά και τα αποτελέσματά της επικύρωσαν τον υποβιβασμό της Ντέπορ στην τρίτη κατηγορία.

Ο σύλλογος της Γαλικίας υποστηρίζει ότι δεν έχει υποβιβαστεί, ζητάει να ακυρωθεί ΟΛΗ η τελευταία αγωνιστική (!) ή, σε αντίθετη περίπτωση, να γίνει πρωτάθλημα με... 24 ομάδες (αντί για 22) την επόμενη σεζόν, «λύσεις» που δεν πρόκειται να αποδεχθεί η La Liga.

«Η τελευταία αγωνιστική της δεύτερης κατηγορίας δεν θα επαναληφθεί» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της, Χαβιέρ Τέμπας, ο οποίος σύμφωνα με τη Λα Κορούνια δέχθηκε πιέσεις από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και το Ανώτατο Αθλητικό Συμβούλιο (CSD) ώστε να γίνουν τα υπόλοιπα παιχνίδια.

Η Ντεπορτίβο απειλεί να μην κατέβει στον αγώνα με την Φουενλαμπράδα, όταν θα είναι δυνατό να διεξαχθεί αυτός, αλλά ο υποβιβασμός στην τρίτη κατηγορία μοιάζει αναπόφευκτος και, βεβαίως, είναι ιστορικός.

ΣΤΑ... ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΕΤΙΣ

Οι ποδοσφαιριστές της Λα Κορούνια εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν την ακύρωση της τελευταίας αγωνιστικής, κάνουν λόγο για «νοθευμένο πρωτάθλημα» και υπενθυμίζουν ότι πέρυσι την ίδια εποχή, εξαιτίας του τραγικού χαμού του Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, είχε αναβληθεί όλη η αγωνιστική.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο υποβιβασμός είναι οριστικός, η Ντεπορτίβο θα γίνει μόλις η δεύτερη ομάδα στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που κατακτά το πρωτάθλημα και λίγα χρόνια αργότερα υποβιβάζεται στην τρίτη κατηγορία.

Το 1947, η Μπέτις έφτασε μέχρι την Tercera Division, παρ' ότι δώδεκα χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, το οποίο είναι και το μοναδικό στην ιστορία της.

Το 2000, η Λα Κορούνια που δικαίως την είχαν βαφτίσει Super Depor για το καταπληκτικό ποδόσφαιρο που έπαιζε, κατέκτησε το πρωτάθλημα, με προπονητή τον Χαβιέρ Ιρουρέτα, πρώτο σκόρερ τον Ρόι Μακάι και αστέρια τους Μάουρο Σίλβα, Φραν και Τζαλμίνια. Ακολούθησε το Κύπελλο, αλλά και πορείες στο Champions League, με επικές νίκες όπως το ιστορικό 4-0 επί της Μίλαν.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το «Ριαθόρ» μοιάζει να έχει ξεχάσει τις ημέρες δόξας και κλαίει για την κατάντια μιας υποδειγματικής ομάδας, η οποία όμως έβαλε και αυτή το... χεράκι της για να φτάσει στον πάτο.

ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΖΟΝ!

Μέχρι και πριν από δύο χρόνια, την σεζόν 2017-18, η Λα Κορούνια βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία. Πλέον, αν δεν το αποτρέψει ο δικαστικός της αγώνας και ένα θαύμα μέσα στο γήπεδο, θα πρέπει να κάνει τα σχέδια της για μια σεζόν στην τρίτη κατηγορία.

Η φετινή σεζόν ήταν καταστροφική από κάθε άποψη. Καταρχήν, ο σύλλογος είχε τρεις διαφορετικούς προέδρους (!), αφού ξεκίνησε με τον Πάκο Θας, ακολούθησε ο Χουάν Αντόνιο Αρμεντέρος και το... καρουσέλ ολοκληρώθηκε με τον εικονιζόμενο Φερνάντο Βιδάλ, ο οποίος και χρεώνεται, μάλλον άδικα, το φιάσκο του υποβιβασμού. Τρεις διαφορετικοί πρόεδροι, τρεις διαφορετικές φιλοσοφίες και με άλλα πρότζεκτ κατά νου, αν και κανένα δεν μπόρεσε να αποτρέψει το μοιραίο.

Μπροστά στους τρεις προέδρους, οι τρεις διαφορετικοί προπονητές είναι μάλλον... πταίσμα. Χουάν Κάρλος Ανκέλα, Λουίς Θέσαρ και Φερνάντο Βάθκεθ, έμπειροι και με επιτυχίες σε άλλες ομάδες, με τον τρίτο να προσπαθεί μάταια να συμμαζέψει τα... ασυμμάζευτα από τους δύο προηγούμενους, οι οποίοι είχαν μόλις από μια νίκη ο καθένας.

Μέσα σε όλα, οι απογοητευμένοι φίλαθλοι ήταν διχασμένοι μεταξύ προέδρων και προπονητών, η σεζόν είχε επίσης δύο διαφορετικούς αθλητικούς διευθυντές (Καρμέλο ντελ Πόθο και Ρίτσαρντ Μπαράλ) και, γενικά, ένα χάος διοικητικό και αγωνιστικό που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό.

Η Λα Κορούνια ανακοίνωσε δικαστικό αγώνα για να μην ισχύσει η τελευταία αγωνιστική και να διεκδικήσει την παραμονή της με νέα, τελευταία αγωνιστική. Φαντάζει απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο και να μην δούμε, σε λίγους μήνες, την ομάδα που κάποτε θάμπωνε την Ευρώπη με το ποδόσφαιρο της, να παλεύει για να ξεκολλήσει από τον... βούρκο της τρίτης κατηγορίας.

 

Τελευταία Νέα