Αν δεν αρχίσει η Premier League, θα είναι χειρότερο και από το Brexit

Gazzetta team Gazzetta team
Αν δεν αρχίσει η Premier League, θα είναι χειρότερο και από το Brexit

bet365

Τηλεοπτικά, χορηγίες, εισιτήρια και… δισεκατομμύρια λόγοι για να επιστρέψει το παιχνίδι στην Αγγλία, αλλιώς οι οικονομικές συνέπειες από τον κορονοϊό θα είναι δυσβάσταχτες.

«Είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα της ένωσης όλων μας απέναντι στον κορονοϊό, θα βοηθήσει και την Premier League να ανακτήσει τον χαμένο καιρό». Με αυτά τα λόγια παρουσιάστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν έξι μέρες ο Γκάρι Χόφμαν. Ο νέος πρόεδρος της Premier League έπιασε δουλειά στην πιο δύσκολη συγκυρία και καλείται με το καλημέρα να λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί ποτέ στο σύγχρονο αγγλικό ποδόσφαιρο και που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις επιπτώσεις της μετά «Χέιζελ» εποχής. Μόνο που τώρα τα οικονομικά δεδομένα είναι θεόρατα, όπως και οι συνέπειες.

Ο αντικαταστάτης του εξαιρετικά επιτυχημένου CEO του πρωταθλήματος, Ρίτσαρντ Σκάνταμορ, πρέπει να βρει τον τρόπο να επανεκκινήσει το παιχνίδι στο Νησί, ειδάλλως η καταστροφή στα ταμεία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, θα είναι τεράστια. Η απειλή της πανδημίας του Covid-19 εμφανίζεται σε αθλητικό επίπεδο σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη στην Αγγλία, απ’ οπουδήποτε αλλού στον κόσμου. Και αυτό που θα αντιμετωπίσει η Premier League σε περίπτωση που δεν στηθεί και πάλι στη σέντρα, θα έχει επιπτώσεις ξεκάθαρα χειρότερες και από εκείνες που φοβούνταν ακόμα και από το «Brexit».

Ας δούμε όμως τα οικονομικά δεδομένα του πρωταθλήματος, ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό για τι μεγέθη μιλάμε….

Οι 20 ομάδες της μεγάλης κατηγορίας ξόδεψαν φέτος για μεταγραφές 1,774 δισ. ευρώ. Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα εισέπραξαν για την περασμένη σεζόν 2,785 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και η ουραγός Χάντερσφιλντ είχε λάβει 110 εκατ. Σύμφωνα με το έγκυρο «Global Sports Salary Survey», συνολικά για το 2019 οι ομάδες πλήρωσαν για μισθούς παικτών 3,519 δισ. ευρώ. Το τηλεοπτικό συμβόλαιο για την τριετία 2019-’22 αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 10 δισ. ευρώ και απευθύνεται σε ένα παγκόσμιο κοινό της τάξης των 1,350 δισ. ανθρώπους σε 188 χώρες.

«Εάν δεν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, θα έχει βαρύτερες του “Brexit” συνέπειες όσον αφορά το ποδόσφαιρο, καθώς θα το πλήξει ακριβώς στο σημαντικότερο τρίπτυχο εσόδων του: τηλεοπτικά, χορηγίες, εισιτήρια», αναφέρει ο Κίεραν Μαγκουάιρ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και επικεφαλής του οικονομικού portal «Price of Football», για να συνεχίσει εξηγώντας: «Τα συνολικά έσοδα των 20 ομάδων υπολογίζονται στα 5,2 δισ. ευρώ. Εάν δεν επιστρέψουμε στους αγώνες, τότε αναμένονται μειώσεις του 70-80%. Το 60% θα είναι από τα τηλεοπτικά. Οσον αφορά τα εισιτήρια, χωρίς παιχνίδια, δεν θα υπάρχουν εισιτήρια αγώνων, αλλά ούτε και κανείς θα ανανεώσει τα διαρκείας του, κάτι που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών εσόδων των συλλόγων».

Η Παρασκευή λοιπόν είναι η D-day για την Premier League, η οποία αυτή τη στιγμή ελπίζει και αισιοδοξεί. Το ζητούμενο είναι μέχρι τα μέσα Μαΐου ή στις 18 του μήνα συγκεκριμένα, να υπάρξει επιστροφή στις προπονήσεις. Ο στόχος είναι 8-10 Ιουνίου να κυλήσει και πάλι το τόπι στο χορτάρι, καθώς τα νούμερα, τα ποσά και η ζημία είναι σε τεράστιο και -όπως φαίνεται- μη διαχειρίσιμο επίπεδο. Μέχρι τότε οι ομάδες προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν ακόμα και με συμφωνίες για μειώσεις μισθών των παικτών, μα αυτά είναι ψιλά γράμματα μπροστά τα τηλεοπτικά.

Ολα τα clubs αναμένουν να παίξουν ξανά, για να τους δείξει η τηλεόραση να παίζουν. Το αρχικό «χωρίς κόσμο δεν έχει νόημα το ποδόσφαιρο», έχει εξαφανιστεί από τα χείλη όλων, μιας και τώρα σημασία έχει το τηλεοπτικό προϊόν και η επιβίωση. Κάπως έτσι ακόμα και για όσους έχουν διαρκείας εισιτήρια, θα λάβουν κωδικούς, ώστε να παρακολουθούν δωρεάν τα παιχνίδια των ομάδων τους. Το μεγάλο διακύβευμα όμως παραμένει ένα: Τι θα συμβεί εάν ξεκινήσουν όλα και βρεθεί έστω και ένας παίκτης θετικός; Απαντες ελπίζουμε να μην συμβεί. Να δούμε και πάλι μπάλα. Να υπάρξει επανεκκίνηση της ποδοσφαιρικής οικονομίας και να χαλαρώσουμε απλά με λίγη μπαλίτσα, για να μας φτιάξει κάπως η διάθεση…

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Gazzetta team
Gazzetta team