Οι αριθμοί το λένε ξεκάθαρα: Πρόκριση της Μπάγερν επί της Τσέλσι

Gazzetta team
Οι αριθμοί το λένε ξεκάθαρα: Πρόκριση της Μπάγερν επί της Τσέλσι

bet365

Η Μπάγερν Μονάχου είναι το φαβορί στο ζευγάρι με την Τσέλσι για τους «16» του Champions League. Όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά και στους αριθμούς.

Οδηγεί την κούρσα της Bundesliga, έστω και χωρίς την συνήθη άνεσή της. Έχει κατακτήσει πέντε φορές το Champions League, αλλά έχει να πάει σε τελικό από το 2013. Εφτά χρόνια είναι πολλά για την Μπάγερν Μονάχου, η οποία είναι το φαβορί για να αποκλείσει την Τσέλσι και να προκριθεί στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Δεν το λέμε εμείς, το λένε (και) οι αριθμοί που θα διαβάσετε παρακάτω. Ιδού, λοιπόν, πέντε (πειστικοί) λόγοι για τους οποίους η Μπάγερν έχει τον πρώτο λόγο κόντρα στους Μπλε του Φρανκ Λάμπαρντ.

1) Ρόμπερτ ΛεβανΓΚΟΛσκι

Με εξαίρεση τον Τσίρο Ιμόμπιλε της Λάτσιο (27 γκολ), δεν υπάρχει πιο αποδοτικός επιθετικός στην Ευρώπη αυτή την στιγμή από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Πολωνός είναι διαρκώς «καυτός», έχει φτάσει τα 25 γκολ σε 23 παιχνίδια στην Bundesliga, ενώ στο Champions League μοιράζεται την πρώτη θέση των σκόρερ με τον εκπληκτικό Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, με δέκα γκολ έκαστος.

Συνολικά, ο «Λέβα» έχει 38 γκολ σε 32 επίσημα παιχνίδια με την Μπάγερν, σκοράροντας κάθε 75 λεπτά. Την ίδια ώρα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο χρειάζεται 106 λεπτά, ο Λιονέλ Μέσι 103 και ο Κιλιάν Μπαπέ 91. Α, ο πρώτος σκόρερ της Τσέλσι, Τάμι Έιμπραχαμ, χρειάζεται... 164 λεπτά για ένα γκολ.

Στο Champions League, η φανέλα με το «9» της Μπάγερν σκοράρει κάθε 44 λεπτά και, βεβαίως, κατέχει πλέον το ρεκόρ ως το πιο γρήγορο καρέ στην ιστορία της διοργάνωσης, αφού χρειάστηκε 16 λεπτά για να πετύχει τέσσερα γκολ εις βάρος του Ερυθρού Αστέρα.

Μέχρι τώρα στην σεζόν, μόλις εφτά ομάδες κατάφεραν να αποτρέψουν τον Λεβαντόφσκι από το να σκοράρει, ενώ ο ίδιος... απολαμβάνει να σκοράρει κόντρα σε ομάδες από το Λονδίνο, με πέντε γκολ στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της Μπάγερν με ομάδες από την αγγλική πρωτεύουσα.

Κόντρα στην δεύτερη χειρότερη άμυνα στο πρώτο μισό της Premier League (37 γκολ παθητικό, έναντι 39 της Μπέρνλι), ο Λεβαντόφσκι πρέπει ήδη να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση και προσμονή...

2) Οι καλύτεροι β' ρόλοι

Είναι λογικό ο Φρανκ Λάμπαρντ, στην προετοιμασία των δύο αγώνων, να έχει εστιάσει πρωτίστως στον περιορισμό του Λεβαντόφσκι, ο οποίος απέχει μόλις ένα γκολ από τον Καρίμ Μπενζεμά και την τέταρτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών στο Champions League.

Και οι παίκτες που κινούνται γύρω από τον Πολωνό επιθετικό, όμως, λειτουργούν με ζηλευτή (γερμανική) αποτελεσματικότητα. Ο Σερζ Γκνάμπρι είναι ο δεύτερος σκόρερ της Μπάγερν με 15 γκολ, όσα έχει δηλαδή ο πρώτος σκόρερ της Τσέλσι, Τάμι Έιμπραχαμ. Ο νεαρός Άγγλος διεθνής είναι ο μοναδικός παίκτης των Μπλε με διψήφιο αριθμό τερμάτων.

Στον τομέα των ασίστ, οι 14 του Τόμας Μίλερ σε 23 παιχνίδια της Bundesliga δεν είναι μόνο ρεκόρ στο πρωτάθλημα από τότε που καταγράφονται τέτοια στατιστικά, αλλά περισσότερες από τις διπλάσιες από οποιοδήποτε παίκτη της Τσέλσι σε όλες τις διοργανώσεις την φετινή σεζόν!

Ενώ ο Έιμπραχαμ και ο Κρίστιαν Πούλισιτς, πρώην μεσοεπιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ, μετρούν από έξι ασίστ έκαστος, είναι δύο από τους μόλις έξι παίκτες που έχουν τρεις ή παραπάνω ασίστ για τους νικητές του περυσινού Europa League. Από την άλλη, η Μπάγερν έχει έντεκα παίκτες, μεταξύ των οποίων και ο Λεβαντόφσκι, που έχουν καταγράψει τουλάχιστον τρεις ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Και αυτές οι ασίστ έρχονται κυριολεκτικά από... παντού για την Μπάγερν. Οι επιθετικοί Μίλερ, Γκνάμπρι, Κοουτίνιο, Κίνγκσλεϊ Κομάν και Ιβάν Πέρισιτς έχουν τουλάχιστον πέντε. Οι μέσοι Γιόσουα Κίμιχ (6), Λέον Γκορέτσκα (5) και Κορεντέν Τολισό (4), όπως και οι ακραίοι μπακ – χαφ Αλφόνσο Ντέιβις (6) και Μπενζαμέν Παβάρ (5) βάζουν το δικό τους πολύτιμο λιθαράκι. Με λίγα λόγια, μόνο ο τερματοφύλακας Μάνουελ Νόιερ και οι κεντρικοί αμυντικοί δεν έχουν ασίστ.

3) Η τέλεια φάση ομίλων

Την ώρα που η Τσέλσι προκρίθηκε πάνω στο... νήμα στον όμιλό της (όγδοος), μόλις με έναν βαθμό παραπάνω από τον Άγιαξ και επειδή στο τελευταίο ματς ο Αίαντας ηττήθηκε στην έδρα του από την Βαλένθια (0-1), η Μπάγερν όχι απλά κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλό της (δεύτερο), αλλά κυριάρχησε απόλυτα.

Τότεναμ (7-2 εκτός και 3-1 εντός), Ολυμπιακός (3-2 εκτός και 2-0 εντός) και Ερυθρός Αστέρας (3-0 εντός και 6-0 εκτός) υποκλίθηκαν στους 29 φορές πρωταθλητές Γερμανίας, οι οποίοι κατέγραψαν την καλύτερη φάση ομίλων στην ιστορία του Champions League, όχι για το απόλυτο νικών (έξι στις έξι), αλλά για την διαφορά τερμάτων (+19).

Εκτός από τα δέκα γκολ του Λεβαντόφσκι, ο Γκνάμπρι έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που σημείωσε τέσσερα γκολ σε δεύτερο ημίχρονο, στο θριαμβευτικό 7-2 επί της φιναλίστ του περυσινού Champions League μέσα στο Λονδίνο.

Στη συνέχεια, ο Λεβαντόφσκι έγινε ο δεύτερος παίκτης με παρόμοια επίδοση στη νίκη 6-0 στο Βελιγράδι, στην οποία η Μπάγερν σημείωσε πέντε ή περισσότερα γκολ στο Champions League για 20ή φορά, επίσης επίδοση – ρεκόρ.

Δεν αποτελεί έκπληξη, βεβαίως, ότι η στατιστική σύγκριση των δύο μονομάχων στην φάση των «16» είναι ξεκάθαρα υπέρ της Μπάγερν. Από τα σουτ (151-91) έως τις καθαρές ευκαιρίες (16-2), από την κατοχή (63%-55%) έως την ακρίβεια στις πάσες (88%-84%), από τα χιλιόμετρα που κάλυψαν οι παίκτες (682-648) μέχρι τις κίτρινες κάρτες (4-11), όλα υπέρ των Γερμανών.

4) Ο... γνωστός Νόιερ

Παρά τις περιστασιακές γκάφες, όπως αυτή κόντρα στην Πάντερμπορν, ο Μάνουελ Νόιερ απαντάει εμφατικά στους haters που εμφανίστηκαν την τελευταία διετία, με αφορμή τους τραυματισμούς και την πτώση στην απόδοση του αρχηγού της Μπάγερν.

Έχει κρατήσει το μηδέν σε οκτώ παιχνίδια πρωταθλήματος, ενώ αποσόβησε το 83% των σουτ που του έγιναν στα πρώτα πέντε παιχνίδια μετά την χειμερινή διακοπή, το καλύτερο ποσοστό μεταξύ όσων γκολκίπερ είχαν το απόλυτο συμμετοχών.

Ο 33χρονος, όμως, κυριαρχεί συγκριτικά και του βασικού ομολόγου του στην Τσέλσι. Ο Κέπα Αριθμπαλάγα έχει μόλις πέντε ματς πρωταθλήματος χωρίς γκολ στο παθητικό του, δεχόμενος οκτώ περισσότερα τέρματα με τρία παιχνίδια λιγότερα.

Ο Βάσκος, ο οποίος εσχάτως έχει χάσει την θέση του βασικού από τον βετεράνο Βίλι Καμπαγιέρο, έχει λιγότερες αποκρούσεις (41) από τον Νόιερ (60) στο πρωτάθλημα και, σε μια στατιστική κατηγορία που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι κομβική για έναν γκολκίπερ, έχει κατά μέσο όρο λιγότερες πάσες ανά αγώνα (28,3) σε σχέση με τον Μάνουελ (31,2).

Ο Καμπαγιέρο, στα 38 του, είναι σαφώς πιο έμπειρος από τον Κέπα, αλλά και πιο... παραδοσιακός τερματοφύλακας. Δεν είναι εξίσου καλός με την μπάλα στα πόδια και σπάνια θα βγει από την γραμμή της εστίας του. Συν τοις άλλοις, είναι πιο επιρρεπής στα λάθη.

Την ώρα που ο Κέπα δεν έχει κάνει κανένα λάθος που να οδήγησε σε γκολ στα 60 παιχνίδια του στην Premier League, ο Καμπαγιέρο έχει κάνει δύο σε 31 εμφανίσεις. Και, βεβαίως, παραμένει αξέχαστη η γκάφα του στον αγώνα της Αργεντινής με την Κροατία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο Άντε Ρέμπις για να μετατρέψει σε γκολ, σε ένα μεγάλο κάζο για την Αλμπισελέστε (0-3).

Στην μακρά και λαμπρή καριέρα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής και εφτά φορές πρωταθλητής Γερμανίας Νόιερ έχει κάνει μόλις δέκα λάθη που οδήγησαν σε γκολ σε 239 ματς πρωταθλήματος με την Μπάγερν. Δεν είναι άσχημο για έναν τερματοφύλακα που ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του παίζοντας ως αμυντικός, με αποτέλεσμα να... εφεύρει ξανά τον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι.

5) Εκδίκηση και... τεχνογνωσία

Παρ' ότι έχουν περάσει σχεδόν οκτώ χρόνια από τον τελικό του Champions League του 2012, υπάρχει δεδομένα μια δίψα για εκδίκηση από την Μπάγερν και τους οπαδούς της. Αν δεν ήταν η Τσέλσι και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, οι Βαυαροί θα είχαν έξι ευρωπαϊκά στέμματα και όχι «μόνο» πέντε.

Για να γίνει πιο έντονη η απώλεια, η νίκη της Τσέλσι στα πέναλτι για το μοναδικό της Champions League, ήρθε μέσα στο «Allianz Arena» και τον αποκαλούμενο «Finale dahoam» (κάτι σαν «ο τελικός στο σπίτι» στα βαυαρικά), με την Μπάγερν να χάνει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη ομάδα που θα κατακτούσε το τρόπαιο στην έδρα της.

Η ομάδα του Γιούπ Χάινκες πήρε εντέλει το πέμπτο στέμμα την επόμενη σεζόν στο «Γουέμπλεϊ» (του... Λονδίνου βεβαίως) κόντρα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και έγινε η πρώτη γερμανική ομάδα που κατέκτησε το τρεμπλ, αλλά η πληγή δεν έχει κλείσει ακόμα, ειδικά από την στιγμή που έμαθε ότι το «Allianz Arena» θα φιλοξενήσει ξανά τον τελικό το 2022.

Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη παρουσία της Τσέλσι σε τελικό (είχε προηγηθεί η ήττα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι, το 2008), αλλά η Μπάγερν έχει φτάσει αισίως τις δέκα. Και η ομάδα του Χάνσι Φλικ έχει επιπλέον κίνητρο για να προκριθεί, μετά και τον περυσινό αποκλεισμό από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ, ο οποίος διέκοψε το σερί εφτά διαδοχικών παρουσιών του βαυαρικού συλλόγου, τουλάχιστον στα προημιτελικά.

Η επίδοσή της στην φάση των «16», παρά τον περυσινό αποκλεισμό, είναι εντυπωσιακή, αφού μετράει έντεκα προκρίσεις σε 15 συμμετοχές σε αυτόν τον γύρο. Από την άλλη, η Τσέλσι έχει προχωρήσει μόλις στις οκτώ από τις 13 απόπειρές της και έχει αποκλειστεί στις τρεις πιο πρόσφατες.

Συν τοις άλλοις, οι πρωταθλητές Γερμανίας είναι αήττητοι στα τελευταία δώδεκα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια μακριά από το Μόναχο, σημειώνοντας τουλάχιστον δύο γκολ, με εξαίρεση το περυσινό 0-0 στο «Άνφιλντ». Έχουν ακόμα τέσσερα παιχνίδια όπου κρατούν το μηδέν από τα τελευταία εφτά και μετρούν δύο νίκες στις τελευταίες επισκέψεις τους στο Λονδίνο κόντρα σε Τότεναμ και Άρσεναλ, με το απίστευτο... 12-3 στα γκολ!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα