Europa League: Αγγλο-ισπανικές μονομαχίες για την κούπα

Europa League: Αγγλο-ισπανικές μονομαχίες για την κούπα

bet365

Βιγιαρέαλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διεκδικούν το τρόπαιο του Europa League και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους τελικούς που έχουν αναμετρηθεί ομάδες από Ισπανία και Αγγλία.

2001: Λίβερπουλ – Αλαβές 5-4 (παρ.)
Ίσως ο κορυφαίος τελικός όλων των εποχών του θεσμού. Τότε, η διοργάνωση ονομαζόταν ακόμα κύπελλο UEFA, με τους «κόκκινους» να είναι το απόλυτο φαβορί, απέναντι σε μία ομάδα που στην πρώτη της ευρωπαϊκή συμμετοχή κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό. Κι αν ο «Γολιάθ» Λίβερπουλ κατάφερε να πάρει δύο φορές προβάδισμα δύο τερμάτων (2-0, 3-1), ο «Δαβίδ» Αλαβές έβρισκε πάντα τον τρόπο να επιστρέφει. Ένα τέρμα του Ζόρντι Κρόιφ λίγο πριν το φινάλε έγραψε το τελικό 4-4, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην παράταση. Εκεί, το χρυσό... αυτογκόλ του Χέλι, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του ΜακΆλιστερ, διαμόρφωσε το τελικό 5-4 για τη Λίβερπουλ, η οποία έφτασε στο τρεμπλ. Κύπελλο UEFA, κύπελλο Αγγλίας και League Cup.

2006: Σεβίλλη – Μίντλεσμπρο 4-0
Η αρχή του έπους των Ανδαλουσιανών. Η πολυνίκης, πλέον, του θεσμού Σεβίλλη (έξι τρόπαια) δεν είχε τότε στο παλμαρέ της ούτε ένα τρόπαιο, φτάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό. Εξίσου «πρωτάρα» ήταν και η Μίντλεσμπρο, όμως η ισπανική ομάδα ήταν κυριολεκτικά «σίφουνας» και δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ανωτερότητάς της. Το τελικό 4-0 αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο ευρεία νίκη σε τελικό κυπέλλου UEFA/Europa League.

2010: Ατλέτικο Μαδρίτης – Φούλαμ 2-1 (παρ.)
Αγγλο-ισπανική μονομαχία υπήρξε στον τελικό της πρώτης σεζόν του νεοσύστατου – τότε – Europa League. Η Ατλέτικο Μαδρίτης των Φορλάν, Αγουέρο και των υπόλοιπων αστέρων ήταν το μεγάλο φαβορί, απέναντι στην αγγλική ομάδα, που συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ευρωπαϊκό τελικό. Παρόλα αυτά, η Φούλαμ αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι», οδηγώντας τον τελικό του Αμβούργου στην παράταση. Ο Ντιέγκο Φορλάν, όμως, χάρισε μόνος του την κούπα στους «ροχιμπλάνκος», αφού σκόραρε ξανά (είχε πετύχει το γκολ της ομάδας του και στην κανονική διάρκεια) για το τελικό 2-1 υπέρ των Ισπανών.

2016: Σεβίλλη – Λίβερπουλ 3-1
Ήταν ο πρώτος τελικός των Ανδαλουσιανών στη διοργάνωση, που παρατάχθηκαν ως αουτσάιντερ και όχι ως φαβορί. Κι αυτό γιατί στην αντίπερα όχθη ο Γιούργκεν Κλοπ είχε φέρει νέο αέρα στη Λίβερπουλ, η οποία επέστρεφε σε τελικούς μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Στην πρώτη του σεζόν στην τεχνική ηγεσία των «κόκκινων», ο Γερμανός προπονητής τους οδήγησε στον τελικό του Europa League, όμως η «μπαρουτοκαπνισμένη» Σεβίλλη είχε πάλι τον τρόπο να φτάσει στην επιτυχία. Τι κι αν η αγγλική ομάδα προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο, στην επανάληψη οι Ισπανοί έκαναν την ολική ανατροπή και με σκορ 3-1 κατέκτησαν για τρίτη σερί χρονιά την κούπα και πέμπτη συνολικά στην ιστορία τους.

 

Τελευταία Νέα