Bundesliga 2020/21: Όποιος μπορεί να σταματήσει τη Μπάγερν, να σηκώσει το χέρι του (infographics & poll)

Gazzetta team
Bundesliga 2020/21: Όποιος μπορεί να σταματήσει τη Μπάγερν, να σηκώσει το χέρι του (infographics & poll)

bet365

Στο κυνήγι της 9ης σερί σαλατιέρας, η Μπάγερν Μονάχου μοιάζει ακλόνητη. Θα μπορέσει η Ντόρτμουντ να την ακολουθήσει μέχρι τέλους; Το αφιέρωμα του PlanetFootball για τη Bundesliga 2020-21.

Τελείωσε νωρίτερα από όλους την περασμένη σεζόν, εξοικονόμησε χρόνο για ανασύνταξη κι επιστρέφει ανανεωμένη για να δείξει ξανά τον δρόμο στο υπόλοιπο Top-5. Η Bundesliga κύλησε όπως όλοι ανέμεναν στο restart πριν από μερικούς μήνες, επανέφερε πρώτη το ποδόσφαιρο του κορυφαίου επιπέδου στην εποχή του κορονοϊού, μα πλέον είναι εντελώς έτοιμη να γυρίσει σελίδα, για να αρχίσει να γράφεται πια αυτή του 2020-21.

Η πένα της Μπάγερν Μονάχου του Χάνσι Φλικ κυριαρχεί αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια και μέσα στη νέα δεκαετία το «μελάνι» της μοιάζει πιο έντονο από ποτέ. Οκτώ χρόνια, από την άλλη, μετράει δίχως τη σαλατιέρα η Ντόρτμουντ. Η Λειψία πασχίζει να μπει «σφήνα» στη δυάδα, η Γκλάντμπαχ με τη Λεβερκούζεν «μονομαχούν» για το ποια συμπληρώνει το καρέ των κορυφαίων κι από κει κι έπειτα μια «αχαρτογράφητη» 13αδα ομάδων ετοιμάζεται να προκαλέσει ανατροπές, εκπλήξεις και να δώσει καθεμία το ξεχωριστό στοιχείο κουλτούρας και ιδεολογίας που τόσο ξεχωρίζει στο «Fussball».

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Είναι η πρώτη πρεμιέρα της σεζόν που ο «παλμός» της εξέδρας στα 18 γήπεδα θα είναι και μαθηματικά πιο ασθενής σε σύγκριση με την κανονικότητα. Το γερμανικό ποδόσφαιρο προσαρμόστηκε πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες κορυφαίες Λίγκες στη συνθήκη του «κεκλεισμένων των θυρών», των μέτρων και των τεστ για τον κορονοϊό, της απομόνωσης των ομάδων, αλλά καλείται να βιώσει την πιο παράξενη σεζόν στην ιστορία του και μάλιστα από την αρχή της.

Βέβαια, η νέα αγωνιστική περίοδος συνδυάζεται με την επιστροφή του 20% του κόσμου στα γήπεδα, ποσοστό που μεταφράζεται σε μ.ο. 9.123 οπαδών ανά αγώνα σε συνάρτηση με την χωρητικότητα και των 18 τους. Και δεδομένης της διστακτικότητας ή της απραξίας που επικρατεί στις υπόλοιπες χώρες σχετικά με το μερικό άνοιγμα των γηπέδων, η Bundesliga δείχνει να επανέρχεται στις συγκριτικά καλύτερες συγκυρίες.

Η κυβέρνηση έδωσε την εντολή για επιστροφή του φίλαθλου κοινού μέχρι 20%, αλλά στην περίπτωση της Γερμανίας, οι επιμέρους Δήμοι και τα Κρατίδια παίρνουν την τελική απόφαση. Όπως για παράδειγμα συνέβη στη Βαυαρία, όπου ο δήμαρχος αποφάσισε τη διεξαγωγή του ματς της πρεμιέρας ανάμεσα σε Μπάγερν και Σάλκε κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid-19. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τα περισσότερα γήπεδα το προσεχές ΣΚ θα έχουν χωρητικότητα περίπου στο 10%, αυτοί είναι οι αριθμοί των οπαδών που θα μπορούν να απολαμβάνουν ποδόσφαιρο με μάσκα και αποστάσεις στην εξέδρα της αγαπημένης τους ομάδας, στη βάση του 20%:

Μπορούσια Ντόρτμουντ (Signal-Iduna Park): 16.273

Μπάγερν Μονάχου (Allianz Arena): 15.005

Χέρτα Βερολίνου (Olympiastadion): 14.929

Σάλκε (Veltins Arena): 12.454

Στουτγκάρδη (Mercedes-Benz Arena): 12.089

Γκλάντμπαχ (Borussia-Park): 10.804

Άιντραχτ Φρανκφούρτης (Deutsche Bank Park): 10.300

Κολωνία (RheinEnergieStadion): 10.000

Λειψία (Red Bull Arena): 8.429

Βέρντερ Βρέμης (Weserstadion): 8.420

Μάιντς (Opel Arena): 6.800

Άουγκσμπουργκ (WWK Arena): 6.132

Λεβερκούζεν (BayArena): 6.042

Χόφενχαϊμ (Sinsheim): 6.030

Βόλφσμπουργκ (Volskwagen Arena): 6.000

Αρμίνια Μπίλεφελντ (SchücoArena): 5.303

Φράιμπουργκ (Schwarzwald-Stadion): 4.800

Ουνιόν Βερολίνου (An der Alten Försterei): 4.402

ΤΙΤΛΟΣ: Η ΜΠΑΓΕΡΝ ΚΑΙ ΟΙ… ΑΛΛΕΣ (ΟΙ ΠΟΙΕΣ;)

Στη νέα Bundesliga, κάθε ομάδα που θα τίθεται απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου, θα καλείται να σπάσει το αήττητο σερί της στο 2020. Από τα μέσα Ιανουαρίου ως και το φινάλε της περασμένης σεζόν, η ομάδα-μηχανή που έχτισε βήμα-βήμα ο Χάνσι Φλικ σάρωσε τα πάντα στο διάβα της και δεν έχασε ούτε ματς, με απολογισμό μόλις μία ισοπαλία.

Φέτος, δείχνει έτοιμη να «σηκώσει» ουρανοξύστη πάνω στο ήδη υπάρχον, στέρεο οικοδόμημα. Με τον Σανέ να αποτελεί την πολυτέλεια στην πληθωρική της επιθετική γραμμή, τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να προέρχεται από την πιο παραγωγική και ώριμη σεζόν της καριέρας του και τον «διαμαντένιο» Αλφόνσο Ντέιβις έτοιμο να αποδείξει έτι περισσότερο γιατί ο Τόμας Μίλερ τον είχε αποκαλέσει εύστοχα ως «road-runner», η τρεμπλούχος και πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν πολύ δύσκολα θα απωλέσει το 9ο σερί. Έστω κι αν κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει το «εργαλείο» που λέγεται Τιάγκο (έδωσε μια υπόσχεση στον Κλοπ στις αρχές του καλοκαιριού γαρ).

Εκτός κι αν το νεανικό κράμα της Ντόρτμουντ αποδειχθεί ευεργετικό. Ο Σάντσο έμεινε κι όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα φύγει μέχρι τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου. Ο Μπέλιγχαμ έφτασε με μεταγραφή-ρεκόρ για παιδί 17 χρονών και μαζί με τον συμπατριώτη του συνιστούν φοβερό βρετανικό δίδυμο. Κι ο Χάαλαντ (ή Χόλαντ αν κάποιος ξέρει Νορβηγικά) είναι ήδη εδώ, από την αρχή της σεζόν, για να προσφέρει μια ολόκληρη χρονιά γεμάτη γκολ, highlights και «άπιαστα» ρεκόρ. Μαζί του και ο Τζίο Ρέινα, που έχει ξεκινήσει ήδη φουριόζος με 4 γκολ σε ισάριθμα φιλικά και ένα ακόμη στο ματς Κυπέλλου με τη Ντούισμπουργκ, απαρτίζουν μια μεσοεπιθετική τετράδα με μ.ο. ηλικίας μικρότερο από τα 19 έτη, ικανή να δώσει άλλον αέρα στο σύνολο του Λουσιέν Φαβρ και σίγουρα στη φετινή Bundesliga. Μπορεί να έφυγε ο Χακίμι, αλλά πάτησε Βεστφαλία ο Μενιέ και αυτομάτως η «τρύπα» έκλεισε αξιοπρεπώς για τους δευτεραθλητές, που θα προσπαθήσουν να «χτυπήσουν» την πρωτιά, όμως, αν παρουσιάσουν τις γνωστές τους μεταπτώσεις με το νέο έτος, πολύ χλωμό αν θα τα καταφέρουν.

Loading...

ΕΥΡΩΠΗ: ΤΑΥΡΟΙ, ΠΟΥΛΑΡΙΑ ΚΙ… ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ

Για όλο τον πρώτο γύρο και ένα μικρό μέρος της περασμένης σεζόν, η Λειψία συγκαταλεγόταν στο παραπάνω γκρουπ. Ωστόσο, χωρίς τον πρώτο σκόρερ της σύντομης ιστορίας της και βαρόμετρο που ακούει στο όνομα Τίμο Βέρνερ (ανηφόρησε προς Λονδίνο μεριά), ή έστω έναν αντικαταστάτη του με προοπτική να τον φτάσει, είναι αμφίβολο αν θα ακολουθήσει την περσινή πορεία. Το σύνολο του Νάγκελσμαν, που έζησε το ευρωπαϊκό όνειρο στους «4» του Champions League, καλείται να επιστρέψει στην εγχώρια πραγματικότητα, εκεί όπου ελάχιστοι το συμπαθούν και θέλουν να το δουν να προοδεύει. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ικανή μερίδα για να βρίσκεται στην 3αδα, σίγουρα στις θέσεις του Champions League και πιθανώς να «κλέψει» και μια θέση προς τα πάνω, αν η Ντόρτμουντ κάνει τα… δικά της στο δεύτερο μισό της περιόδου.

Τον ανταγωνισμό των «αστεριών» συμπληρώνει ακόμη μία που έχασε το μεγάλο της wonderkid, από την ίδια, μάλιστα, ομάδα (εσένα λέμε Τσέλσι). Η Λεβερκούζεν θα παλέψει να μείνει στην 5αδα και να κυνηγήσει την επάνοδο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, χωρίς τον Κάι Χάβερτς, η παρουσία του οποίου την ανέβαζε επίπεδο, αλλά με άπλετο χώρο για να αναπτυχθεί ο Φλόριαν Βιρτς. Δευτερευόντως, χωρίς τον Κέβιν Φόλαντ («πρίγκηπας» στο Μονακό), αλλά με τον Πάτρικ Σικ να τον αντικαθιστά ως η 2η πιο ακριβή μεταγραφή του φετινού παζαριού.

Φυσικά, η Γκλάντμπαχ του Μάρκο Ρόζε κατέχει ενεργό ρόλο στο ρετιρέ, όπως απέδειξε πέρυσι και με ελάχιστες προσθήκες (αλλά καμία ζημιογόνα αφαίρεση) τους δανεικούς Βολφ και Λαζάρο, περιμένει να «ανθίσουν» ακόμη περισσότερο τα λαμπρά φυντάνια της (Ζακάρια-Τιράμ-Πλεά-Εμπολό-Μπενσεμπαϊνί).

Στο μπλοκ του Europa League φαινομενικά θα βρίσκονται και φέτος Βόλφσμπουργκ και Χόφενχαϊμ, που διαθέτουν την κατάλληλη ισορροπία για να ξεχωρίσουν από τις ομάδες του mid-table, οι οποίες ως ένα σημείο θα απειλήσουν. Αν είστε, μάλιστα, οι Λύκοι του Όλιβερ Γκλάσνερ, τότε έχετε κι έναν φορ έτοιμο για το καθοριστικό ξεπέταγμα, τον διεθνή με την Ολλανδία, Βουτ Βέγκχορστ, ο οποίος βρήκε δίχτυα εννιά φορές μέσα στο 2020 και φαντάζει ως ένας από τους πιθανούς παρευρισκόμενους στο Top-5 των σκόρερ της νέας σεζόν.

ΤΑ ΑΟΥΤΣΑΙΝΤΕΡ

Πήρε τερματοφύλακα (Σβόλοβ). Πήρε αμυντικό (Ζέεφουικ), κατέχει αποκλειστικά τον μέχρι πρότινος δανεικό, Λούκας Τουσάρ και έκανε δικό της το «πρώτο κανόνι» της Κολωνίας, Τζον Κόρδοβα, με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό εν μέσω πανδημίας των 15 εκατ. ευρώ. Με τον Μπρούνο Λαμπαντία στον πάγκο της, η Χέρτα Βερολίνου φιλοδοξεί να μετατρέψει το πολύ καλό της ξεκίνημα στο περσινό restart σε κανόνα και να αποδείξει ότι η εποχή των «παχιών αγελάδων» με τον επιφανή «τεχνολογικό μεγιστάνα» Λαρς Βίντχορστ, δεν θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Ικανή να «χτυπήσει» ξανά την οροφή των ευρωπαϊκών θέσεων δείχνει μετά από απουσία μιας ιδιόρρυθμης σεζόν και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Ανανέωσε ως ένδειξη εμπιστοσύνης τον Άντι Χίτερ, όπερ σημαίνει ότι η ηρεμία και ο ενθουσιασμός για κάτι καλύτερο φέτος είναι διάχυτος και σε αυτό βοήθησε πολύ η μονιμοποίηση του Αντρέ Σίλβα, αλλά και οι κινήσεις ουσίας, όπως η ανταλλαγή Τσούμπερ-Γκατσίνοβιτς και η επέκταση συμβολαίου στον υποσχόμενο για μελλοντικό step-up, Νταΐτσι Καμάντα.

ΟΙ ΓΡΙΦΟΙ

Σάλκε. Μία λέξη, ένα ξεχωριστό συναίσθημα ανάμεσα στο δέος και την κρίση πανικού. Πρωταρχικός της στόχος στις πρώτες αγωνιστικές του Σεπτεμβρίου θα είναι αναμφίβολα ένας: Να νικήσει, για πρώτη φορά μετά τις 17 Ιανουαρίου, όποτε έριξε «μαύρη πέτρα» πίσω της και άρχισε την ελεύθερη πτώση με 6 ισοπαλίες και 10 ήττες ως το φινάλε, που θα ήταν πολύ πιο δραματικό από τη 12η θέση, αν δεν είχε κάνει τόσο θετικό πρώτο γύρο.

Οι Βασιλικοί Μπλε του Ντέιβιντ Βάγκνερ δοκιμάζονται, έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα μετά την αποχώρηση του επί δεκαετίες ιδιοκτήτη, Κλέμενς Τόνις και από μεταγραφικής άποψης, δεν το λες πως ενισχύθηκαν (Πασιένσια από Άιντραχτ και βετεράνος Ιμπίσεβιτς, ο οποίος θα δωρίσει τον βασικό του μισθό σε φιλανθρωπίες). Γρίφος, λοιπόν, η πορεία της, με τον σούπερ ελπιδοφόρο Γουέστον ΜακΚένι να κατοικεί πλέον στο Τορίνο και το… διπλανό δωμάτιο με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Σε αυτή κατηγορία εντάσσεται και η Βέρντερ Βρέμης, η οποία θα δείξει στην πορεία αν πήρε το μάθημά της από την περιπέτεια υποβιβασμού με τα μπαράζ παραμονής κόντρα στη Χάιντενχαϊμ, αλλά και η Φράιμπουργκ, που προχώρησε σε γενναίες πωλήσεις σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, παραχωρώντας τις φρέσκες αποκαλύψεις της (Βάλντσμιντ στη Μπενφίκα, Κοχ στη Λιντς). Ωστόσο, μοιάζει δύσκολο να κινδυνέψει η ομάδα του Κρίστιαν Στράιχ.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Κι αυτό διότι Μάιντς, Άουγκσμπουργκ, Κολωνία και Ουνιόν Βερολίνου δεν πείθουν ότι μπορούν να κοιτάξουν πέρα από το τελευταίο τρίτο της βαθμολογίας. Αν προσθέσει κανείς την νεοφώτιστη Αρμίνια Μπίλεφελντ που επιστρέφει μετά από 11 χρόνια και τη Στουτγκάρδη που θα περιμένουμε αν θα προσαρμοστεί άμεσα κι εύκολα στην επάνοδό της στα «σαλόνια», αυτή η εξάδα κατά πάσα πιθανότητα κρύβει τις δύο ομάδες που θα «χαιρετήσουν» τη Bundesliga στο τέλος της σεζόν και θα κατευθυνθούν προς Τσβάιτε μεριά.

DIE WUNDER-KINDER

Βέρνερ, Χάβερτς, ΜακΚένι αποτελούν παρελθόν από τη Bundesliga και ο χρόνος θα δείξει αν η φυγή τους ήταν βιαστική. Υπάρχει, όμως, μπόλικι φρέσκο αίμα που ανανεώνεται.

Φλόριαν Βιρτς (Λεβερκούζεν), Τζίο Ρέινα-Τζουντ Μπέλιγχαμ-Έρλινγκ Χάαλαντ-Τζέιντον Σάντσο (Ντόρτμουντ), Αλφόνσο Ντέιβις-Γιόσουα Ζίρκζι-Τζαμάλ Μουσιάλα (Μπάγερν Μονάχου), Νταγιότ Ουπαμεκανό (Λειψία), Λαζάρ Σάμαρτζιτς (Χέρτα), Κουτουτσού-Καμπάκ-Χαρίτ (Σάλκε), Τιράμ (Γκλάντμπαχ), Σάρτζεντ (Βέρντερ Βρέμης), είναι εν δυνάμει υπερ-προϊόντα στον κατάλογο της γερμανικής λίγκα

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Τετραπλή εκπροσώπηση αναμένεται να έχει τη φετινή σεζόν η Ελλάδα στη Bundesliga.

Κώστας Σταφυλίδης στη Χόφενχαϊμ, ελπίζει να μείνει υγιής και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του νεοφερμένου coach με το διάσημο επίθετο, Σεμπάστιαν Χένες.

Παναγιώτης Ρέτσος (ξανά) στη Λεβερκούζεν, μετά τον δανεισμό του στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, έχει αφήσει πίσω του τα προβλήματα τραυματισμών και είναι στο χέρι του Πέτερ Μπος να τον αξιοποιήσει.

Ο Στέφανος Καπίνο ετοιμάζεται για μία ακόμη σεζόν στη Βέρντερ Βρέμης, ενώ ο πρωτάρης της «παροικίας» λέγεται Ντίνος Μαυροπάνος, ο οποίος άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων στο περσινό δεύτερο μισό με τη Νυρεμβέργη, προάχθηκε στη Στουτγκάρδη και θέλει να στείλει «μήνυμα» στον Μίκελ Αρτέτα ενόψει της σεζόν 2021-22 στην Άρσεναλ, όπου και ανήκει. Κρατήστε σε παρένθεση και το όνομα του Δημήτρη Λημνιού, ο οποίος είναι πολύ πιθανόν να μεταγραφεί στην Κολωνία από τον ΠΑΟΚ μέχρι τη λήξη του μεταγραφικού παραθύρου.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΝΗΣ ΣΕΖΟΝ (By: SofaScore)

ΟΙ TOP-10 ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

  • Λερόι Σανέ (Από Μάντσεστερ Σίτι σε Μπάγερν Μονάχου) - 45.000.000
  • Πάτρικ Σικ (Από Ρόμα σε Λεβερκούζεν) - 26.500.000
  • Τζουντ Μπέλιγχαμ (Από Μπέρμιγχαμ σε Ντόρτμουντ) - 26.500.000
  • Έμρε Τσαν (Από Γιουβέντους σε Ντόρτμουντ) - 25.000.000
  • Χι-Τσαν Χουάνγκ (Από Ζάλτσμπουργκ σε Λειψία) - 15.000.000
  • Τζον Κόρδοβα (Από Κολωνία σε Χέρτα) - 15.000.000
  • Μπαπτίστ Σανταμαρία (Από Ανζέ σε Φράιμπουργκ) - 10.000.000
  • Αντρέ Σίλβα (Από Μίλαν σε Άιντραχτ Φρανκφούρτης) - 9.000.000
  • Αλεξάντερ Σβόλοβ (Από Φράιμπουργκ σε Χέρτα) - 8.000.000
  • Φέλιξ Ουντοκάι (Από Βόλφσμπουργκ σε Άουγκσμπουργκ) - 7.000.000

Οι «ματσάρες» του πρώτου γύρου:

1η αγωνιστική (19/9): Ντόρτμουντ - Γκλάντμπαχ

2η αγωνιστική (25-28/9): Λεβερκούζεν - Λειψία

5η αγωνιστική (23-26/10): Ντόρτμουντ - Σάλκε

6η αγωνιστική (30/10-2/11): Γκλάντμπαχ - Λειψία

7η αγωνιστική (6-8/11): Ντόρτμουντ - Μπάγερν

Λεβερκούζεν - Γκλάντμπαχ

10η αγωνιστική (4-7/12): Μπάγερν Μονάχου - Λειψία

13η αγωνιστική (18-21/12): Λεβερκούζεν - Μπάγερν

15η αγωνιστική (8-11/1): Λειψία - Ντόρτμουντ

Γκλάντμπαχ - Μπάγερν

17η αγωνιστική (19-20/1): Λεβερκούζεν - Ντόρτμουντ

 

Τελευταία Νέα