Πώς ο Μάρκο Σίλβα ετοιμάζεται για τη δεύτερη σεζόν στην Έβερτον

Πώς ο Μάρκο Σίλβα ετοιμάζεται για τη δεύτερη σεζόν στην Έβερτον

Gazzetta team
Πώς ο Μάρκο Σίλβα ετοιμάζεται για τη δεύτερη σεζόν στην Έβερτον

bet365

Ο Μάρκο Σίλβα βρέθηκε κοντά στην απόλυση τον περασμένο Ιανουάριο, όμως ξεκινάει τη φετινή σεζόν με την Έβερτον με μεγάλη αισιοδοξία.

Ο Μάρκο Σίλβα ετοιμάζεται να κάνει κάτι που σπάνια έχει επιχειρήσει στην καριέρα του: να οδηγήσει μία ομάδα για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Μέχρι στιγμής η σταθερότητα μοιάζει άγνωστη έννοια για τον Πορτογάλο τεχνικό. Πέρυσι, άντεξε την πτώση της φόρμας της Έβερτον από τον Δεκέμβριο και έμεινε στη θέση του, έχοντας τη στήριξη της διοίκησης. Η νίκη επί της Κάρντιφ με 3-0 τον περασμένο Φεβρουάριο είχε παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σύμφωνα με πηγές κοντά στη διοίκηση.

Τα ερωτηματικά για την αμυντική λειτουργία της ομάδας του, ειδικά στις στημένες φάσεις, ήταν πάντα πολλά, αλλά βρήκε τον τρόπο να διατηρήσει και τη στήριξη των οπαδών, που έβλεπαν την προοπτική και ήταν διατεθειμένοι να του δώσουν χρόνο. Υπήρχαν και κάποιοι άλλοι που του άσκησαν σκληρή κριτική. Τις αποφάσεις, άλλωστε, τις παίρνει μόνο ο ιδιοκτήτης Μοσίρι.

Ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες της περσινής σεζόν επέμεινε στην επιλογή του Σίλβα. Δεν πανικοβλήθηκε και ήθελε να φέρει τη σταθερότητα σε έναν σύλλογο, που πολλοί δείχνουν να ξεχνούν ότι παραμένει μακριά από τους τίτλους για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό που είδε ο Μοσίρι και στήριξε τον Πορτογάλο ήταν η ένταση της δουλειάς στη Finch Farm, που έφτασε στα όρια της εμμονής.

Από την πρώτη του μέρα στο γραφείο ο Μάρκο Σίλβα έφτανε πρώτος και έφτανε τελευταίος στο προπονητικό κέντρο. Μετά την ήττα από την Λίβερπουλ και τον τρόπου που αυτή ήρθε ο Σίλβα αποφάσισε να βοηθήσει τους παίκτες του να την ξεπεράσουν με έναν απλό τρόπο: να τους προπονήσει πιο σκληρά. Δεν τους παρηγόρησε, αλλά ούτε τους είπε σκληρά λόγια. Προτίμησε με πράξεις να τους δείξει τι έκαναν λάθος και πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν έγιναν μόνο οι παίκτες του καλύτεροι, αλλά και ο ίδιος.

Ο Σίλβα πέρασε πολλές ώρες στο γραφείο μαζί με τους συνεργάτες του για να βρουν τρόπους να βελτιώσουν την αμυντική λειτουργία. Τελικά, βρήκαν τις νέες ασκήσεις που θα έδιναν τη λύση. Αντί να πάρει την ομάδα του στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο για λίγες μέρες προπόνησης εκεί την κράτησε στο Λίβερπουλ και δούλεψε πάνω στην αχίλλειο πτέρνα: τις στημένες φάσεις. Βήμα-βήμα όλοι μαζί βρήκαν τις λύσεις.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει τη φήμη να εφαρμόζει στην προπόνηση και την παραμικρή λεπτομέρεια, έχοντας το διάσημο στυλ του Γκουαρδιόλα, που επεμβαίνει συχνά για να διορθώνει τις θέσεις των παικτών του στον αγωνιστικό χώρο. Σίγουρα συμμετέχει πολύ περισσότερο από τους προηγούμενους προπονητές της Έβερτον και αυτό είναι κάτι που εκτιμάται πολύ από όλους. Ο Άλαρνταϊς άφηνε τις περισσότερες φορές τους βοηθούς του να βγάλουν την προπόνηση, ενώ ο Κούμαν πολλές φορές πήγαινε ακόμη και για γκολφ την ώρα της προπόνησης.

Από την άλλη, βέβαια, αυτό που απασχολεί τον Σίλβα είναι η πρώτη ομάδα. Δεν συμμετέχει ενεργά στη δουλειά που γίνεται στην ακαδημία ή στη δομή του συλλόγου. Δεν του μένει χρόνος για να ασχοληθεί. Σε αυτό που παίρνει πολλούς πόντους είναι οι μεταγραφές. Στα αποδυτήρια της Έβερτον τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί άριστοι επαγγελματίες και χαρακτήρες. Ο σύλλογος την είχε... πατήσει την τελευταία φορά που επιχείρησε να αφήσει τη μεταγραφική πολιτική στα χέρια άλλων, με τους Κούμαν και Γουόλς (τεχνικός διευθυντής) να παίρνουν τη μία απόφαση μετά την άλλη.

Πλέον, τη θέση του Γουόλς έχει πάρει ο Μπραντς, που είχε κάνει εκπληκτική δουλειά στην Αϊντχόφεν τα προηγούμενα χρόνια, και συνεργάζεται πολύ στενά με τον Σίλβα, ο οποίος δουλεύει πολύ και σε αυτό το κομμάτι. Τα γραφεία τους βρίσκονται το ένα απέναντι στο άλλο. Τώρα, αυτό που πρέπει να κάνει ο Σίλβα είναι να επαναλάβει την περσινή σεζόν, αλλά χωρίς το μπλακ άουτ του χειμώνα.

Η 8η θέση φέρνει πίεση για φέτος, όπως και προσδοκίες. Πλέον, όλοι θέλουν μία θέση στην Ευρώπη. Και θα πρέπει να το κάνει, έχοντας χάσει έναν από τους πιο στενούς του συνεργάτες, που στις δύσκολες στιγμές τον βοηθούσαν να βρει τις λύσεις. Ο Σόουζα αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι στην προπονητική, αναλαμβάνοντας την Φαμαλισάο στην Πορτογαλία. Αντικατάστασης του είναι ο Λουίς Μπόα Μόρτε, που ξέρει καλά το αγγλικό ποδόσφαιρο και είχε συνεργαστεί με τον Σίλβα στην Σπόρτινγκ το 2014.

Λεσλ, Ντελφ, Γκαμπέν, Κιν, Σιντιμπέ, Ιβόμπι. Αυτοί οι παίκτες αποτελούν τις φετινές προσθήκες (ξοδεύτηκαν χρήματα και για την αγορά του Γκόμες) και όλοι ελπίζουν ότι θα ανεβάσουν και άλλο το επίπεδο. Από τον φόβο της απόλυσης τον περασμένο Ιανουάριο ο Σίλβα ξεκινάει τη φετινή σεζόν με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με πριν ένα χρόνο. Σε μία καριέρα που σπάνια του προσέφερε διάρκεια ίσως έφτασε η στιγμή να βρει την ομάδα με την οποία θα μπορέσει να δεθεί. Και αν δουλέψει στο τέλος, σίγουρα δεν θα οφείλεται στο επίπεδο της δουλειάς του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα