Κώστας Γκελαούζος: «Διέλυσε» το ατομικό ρεκόρ του στον Μαραθώνιο της Βαλένθια

Gazzetta team
Κώστας Γκελαούζος: «Διέλυσε» το ατομικό ρεκόρ του στον Μαραθώνιο της Βαλένθια

bet365

Νέο ατομικό ρεκόρ για τον Κώστα Γκελαούζο στον Μαραθώνιο της Βαλένθια. Εγκατέλειψε η Γκλόρια Πριβιλέτζιο.

Σπουδαία εμφάνιση από τον πρωταθλητή του Παναθηναϊκού Κώστα Γκελαούζο στον Μαραθώνιο της Βαλένθια.

Τερμάτισε σε 2 ώρες 14.44 και συνέτριψε το ατομικό του ρεκόρ, το οποίο ήταν 2.18.37 από το μαραθώνιο του 2019 στο Βερολίνο. Ο Γκελαούζος έγινε ο έκτος Έλληνας όλων των εποχών στο αγώνισμα και βρίσκεται πλέον μία θέση πάνω από τον προπονητή του Χρήστο Παπαχρήστο.

Παράλληλα έγινε μόλις ο έκτος Έλληνας που κατεβαίνει το φράγμα των 2.15 και ο γρηγορότερος Ελληνας στην απόσταση ύστερα από το 2011 και το 2.17.12 που είχε σημειώσει ο Κώστας Πούλιος στο μαραθώνιο του Βερολίνου.

Ο Κώστας Γκελαούζος, ο οποίος κατέλαβε την 56η θέση, επέλεξε από την αρχή του αγώνα να ακολουθήσει γρήγορο ρυθμό, τον οποίο κατάφερε να διατηρήσει και να πετύχει τη μεγάλη επίδοση.

Νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο Έβανς Τσέμπετ (Κένυα) με το εντυπωσιακό 2.03.00 και οριακά πίσω του τερμάτισε ο Λάουρενς Τσερόνο (Κένυα) με 2.03.04, ενώ τρίτος ήταν ο Αιθίοπας Μπιρχάνου Λεγκέσε με 2.03.16.

«Ξεκόλλησα τον εαυτό μου από αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα»

Μετά από τον αγώνα και την σπουδαία επίδοση του ο Κώστας Γκελαούζος μίλησε στο segas.gr για τον χρόνο του, τις δυσκολίες αλλά και την συνέχεια.

«Πήγα όπως το είχα σχεδιάσει, αφού ο στόχος ήταν μια επίδοση κοντά σε αυτή που βγήκε. Φυσούσε και αυτό είχε δυσκολίες. Μέχρι το 15ο χιλιόμετρα είχα κολλήσει με ένα γκρουπάκι, όπου ο ρυθμός ήταν για 2.14.30.

Στη συνέχεια και μέχρι το 32ο χιλιόμετρο έμενα τελείως μόνος. Πέρασα έναν- δύο αθλητές, που όμως πήγαιναν αργά και δεν μπορούσα να μείνω μαζί τους, κι αναγκάστηκα να ανοίξω το ρυθμό μου. Στο 32ο χιλιόμετρο ήξερα πως ήμουν καλά, αλλά κρατήθηκα λιγάκι, κι έτσι στο τέλος βγήκα πολύ δυνατός. Πιστεύω σε μια άλλη κούρσα, ίσως σε έναν χρόνο να κυνηγήσω μια επίδοση κάτω από 2.14», είπε αρχικά.

Εν συνεχεία μίλησε για το ρίσκο που πήρε αλλά και για την κατάσταση στην Ελλάδα: «Ο αγώνας εμπεριείχε ρίσκο, άλλωστε πέρασα ημιμαραθώνιο 1.07.25, επίδοση που έδειχνε πως πάω ξεκάθαρα για το 2.14.30.

Η χρονιά ήταν δύσκολη και περίεργη, οπότε όταν σε μια τέτοια χρονιά σου δίνεται μία ευκαιρία δεν θέλεις να τη σπαταλήσεις. Το να έκανα 2.17.00 ενώ ήξερα πως ήμουν για κάτω από 2.16.00 δε θα είχε νόημα και δε με βοηθούσε σε κάτι για το μέλλον. Με την σημερινή μου εμφάνιση ξεκόλλησα τον εαυτό από όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και κοιτάω διαφορετικά το μέλλον.

Ξέρω το μονοπάτι της προπόνησης και πλέον τα βλέπω όλα διαφορετικά. Και το 2.13 βλέπω, ακόμη και το 2.12, δε θέλω να μιλήσω για το πανελλήνιο ρεκόρ, γιατί είναι άλλη επίδοση, αλλά πλέον δεν είμαι στο 2.18 και κοιτάω το 2.12, αλλά στο 2.14».

«Οι θυσίες είναι πάρα πολλές»

Ο Κώστας Γκελαούζος γνωρίζει καλά, πως για να μπορέσει έστω να πλησιάσει τους αθλητές της Ευρώπης πρέπει να κάνει πολλές θυσίες. «Δε γίνεται διαφορετικά, πλέον οι θυσίες είναι πάρα πολλές, δεν είναι ότι βλέπω το αποτέλεσμα από τις θυσίες, είναι ότι βλέπω τους αθλητές στο εξωτερικό τι θυσίες κάνουν και τι αποτελέσματα φέρνουν, οπότε κι εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι λιγότερο.

Είχα την ανάγκη να αποδείξω πρώτα στον εαυτό μου, πως οι επιδόσεις που γίνονται στην Ευρώπη αλλά ακόμη και στον κόσμο, δεν είναι μακριά όχι μόνο από εμένα, αλλά από τον Έλληνα αθλητή γενικότερα. Σίγουρα σε σχέση με τους Ολυμπιακούς δεν αλλάζει κάτι, καθώς ήδη είναι πολλοί οι αθλητές που έχουν το όριο, οπότε δε θεωρώ πως θα μπορέσω να βρω θέση.

Εγώ θα λειτουργώ πάντα με στόχο την βελτίωση, δε θα με ενδιαφέρει να πάω σε μια διοργάνωση να κάνω 2.15, αλλά να κυνηγάω το καλύτερο. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είμαι περίπου στην 30η θέση και πλέον θα κοιτάξω να έρθω πιο κοντά στην πρώτη 15α και την πρώτη 10άδα», σημείωσε.

Εγκατέλειψε η Πριβιλέτζιο

Στον μαραθώνιο της Βαλένθια αγωνίστηκε η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, που ωστόσο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα της.

Η έμπειρη πρωταθλήτρια παρότι ξεκίνησε καλά, αισθάνθηκε μια ενόχληση στο δικέφαλο μετά το 15ο χιλιόμετρο, που την ανάγκασέ να ρίξει το ρυθμό της. Η αθλήτρια εγκατέλειψε την προσπάθεια περίπου στο 21ο χιλιόμετρο, καθώς η ενόχληση στο πόδι δυνάμωνε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστας Γκελαούζος: «Ελπίζω να σας αλλάξουμε γνώμη κ. Μητσοτάκη»

 

Τελευταία Νέα