Μπεκατώρου: Το τραύμα ενός βιασμού δεν έχει χρόνο»

Gazzetta team
Μπεκατώρου: Το τραύμα ενός βιασμού δεν έχει χρόνο»

bet365

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε η Σοφία Μπεκατώρου με αφορμή την σεξουαλική κακοποίηση

Για τη σεξουαλική κακοποίηση μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Σοφία Μπεκατώρου.

Η ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας ήταν μία από τις κεντρικές καλεσμένες στο φόρουμ και μίλησε για την τραυματική της εμπειρία, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα στα θύματα να μην φοβούνται και να μιλήσουν ανοιχτά για όσα έχουν περάσει. Εξήγησε παράλληλα την ψυχολογία ενός θύματος, εξηγώντας γιατί χρειάζεται χρόνο για να βρει κουράγιο να αντιδράσει.

«Το τραύμα δεν έχει χρόνο. Όταν κάποια στιγμή το θύμα καταφέρνει και μιλάει, κατ' αρχάς το παραδέχεται στον εαυτό του και μετά μπαίνει σε μια διαδικασία να το αντιμετωπίσει. Τα βήματα είναι πολύ αργά και πολύ δειλά μέχρι να φτάσεις να υψώσεις το ανάστημά σου» ανέφερε η Μπεκατώρου.

«Δεν πρόκειται για τη δική μου ιστορία. Εγώ είμαι ένα θύμα, όπως είναι όλοι οι άνθρωποι που έχουν πονέσει, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν κακοποιηθεί και έχουν χρειαστεί χρόνια για να επανέλθουν μετά από ένα τέτοιο βίωμα» πρόσθεσε και σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη στη χώρα να υπάρξει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από μικρή ηλικία.

«Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ανάγκη να ξεκινάει από μικρή ηλικία, μέσα από το σχολείο. Με την παιδεία νομίζω ότι τουλάχιστον οι επόμενες γενιές δεν θα βιώσουν αυτό που εμείς τώρα μοχθούμε για να αλλάξουμε και που οι προηγούμενοι από εμάς θεωρούσαν μια κανονικότητα. Αν μιλήσουμε για τη γενιά πριν από εμάς, δεν έβλεπαν κάτι μεμπτό σε όλα αυτά που συζητάμε, γιατί το σώμα δεν ήταν δικό τους, ήταν πώς μας βλέπουν οι άλλοι» είπε, τονίζοντας πως είναι «αναφαίρετο δικαίωμα» το δικαίωμα στο «όχι».

«Οι νέες γενιές να γνωρίζουν ότι το σώμα είναι δικό τους, ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους να μπορούν να λένε όχι και να ακούγονται. Να έχουν την απόλαυση, να μπορούν να έχουν σχέσεις μεταξύ τους οι οποίες να βασίζονται στον σεβασμό και όχι στην κατάχρηση εξουσίας» είπε η χρυσή Ολυμπιονίκης, τονίζοντας: «Πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση».

Μπεκατώρου: Καμία γυναίκα δεν επιδιώκει την δημοσιότητα για τέτοιο ζήτημα

«Αν κάτι έχουμε καταφέρει όλοι μαζί σαν σύνολο είναι ότι πλέον δεν ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά. Είναι το γεγονός ότι τις προάλλες μια κοπέλα μπόρεσε και προστάτευσε τον εαυτό της, ότι μια μητέρα μπόρεσε και είπε "στοπ" σε έναν κακοποιητή πατέρα, ότι ένας συγγενής το ξανασκέφτηκε δεύτερη φορά πριν κάνει κάτι που δεν θα έπρεπε ούτε καν να σκέφτεται. Αυτό είναι το κέρδος. Κάτι όμως που δεν αλλάζει τόσο εύκολα σε μια κοινωνία» είπε ακόμη η πρώην πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας.

«Πρέπει να σταματήσουμε να καλλωπίζουμε το πρόβλημα. Πρέπει να σταματήσουμε να αποσιωπούμε την αλήθεια. Πρέπει να εκφράσουμε με λέξεις, τις σωστές λέξεις, τι συμβαίνει τώρα στην πραγματικότητα» σημείωσε ακόμη και είπε καταλήγοντας:

«Θέλω να μιλήσω σε όλους αυτούς που δεν με έχουν πιστέψει. Χρειάζεται να σας πω ότι ποτέ δεν προσπάθησα να εκμεταλλευτώ μια κατάσταση για τη δημοσιότητα. Δεν ζω για τη δημοσιότητα. Κανένα θύμα δεν θέλει τέτοιου είδους δημοσιότητα. Είμαι μια αθλήτρια η οποία, δόξα τω Θεώ, βίωσα πολλές χαρές στη ζωή μου και πολλές επιτυχίες. Χρειάστηκε να ανέβω έναν Γολγοθά για να φτάσω στο σημείο να μπορώ να σας μιλάω σήμερα εδώ και να μου δίνεται μια τέτοια ευκαιρία. Ο πόνος που βιώνει ένα θύμα μένει ανεξίτηλος στην ψυχή, δεν ξεπερνιέται ποτέ. Απλά μαθαίνεις να ζεις με αυτό και μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι καλύτερα. Χρειάζεται πάρα πολύ χρόνος για να κερδίσεις τον αυτοσεβασμό σου και κανένα κέρδος δεν μπορεί να σου δώσει το κίνητρο να βγεις να κατηγορήσεις έναν άλλο άνθρωπο γι΄ αυτό το πράγμα».

 

Τελευταία Νέα