Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι 13 «γοργόνες» που χάρισαν στην Ελλάδα το μοναδικό της μετάλλιο (pics)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι 13 «γοργόνες» που χάρισαν στην Ελλάδα το μοναδικό της μετάλλιο (pics)

bet365

Το gazzetta.gr θυμάται τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου από την εθνική ομάδα πόλο γυναικών.

Η πιο σπουδαία ημέρα της Ελλάδος σε ομαδικό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει άρωμα γυναίκας.

Η εθνική ομάδα πόλο γυναικών στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην έδρα της την Αθήνα, στέφτηκε "ασημένια" Ολυμπιονίκης.

Έφτασε έως τον τελικό με την Ιταλία και εκεί στην παράταση στον αγώνα της 26ης Αυγούστου 2004 θα ηττηθεί με 10-9. Για να παίξει στον τελικό επικράτησε με 6-2 της Αυστραλίας (1η το 2000) στον ημιτελικό και με 7-4 της Ρωσίας στον προημιτελικό.

Στον όμιλο κέρδισε με 8-6 το Καζακστάν, έχασε με 7-2 από την Ιταλία και αναδείχθηκε ισόπαλη (7-7) με την Αυστραλία. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Κούλης Ιωσηφίδης με άμεσο συνεργάτη τον Γιώργο Μορφέση.

Ο Πειραιώτης Κούλης Ιωσηφίδης είναι και ο μοναδικός Έλληνας προπονητής με Ολυμπιακό μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα αλλά και ο μοναδικός που συμμετείχε με την εθνική γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2004, 2008).

Η εθνική ομάδα είχε παλέψει και στο προ ολυμπιακό του Παλέρμο με προπονητή τον αείμνηστο Τάκη Μίχαλο για να παίξει στο πρώτο ολυμπιακό τουρνουά γυναικών στο Σίδνεϊ το 2000 αλλά δεν τα είχε καταφέρει.

Την ομάδα αποτελούσαν 13 παίκτριες οι οποίες ήταν οι: Ελληνάκη, Καραπατάκη, Οικονομοπούλου, Μωραϊτη, Καραγιάννη, Λιόση, Κοζομπόλη (ΑΝΟΓ), Ρουμπέση, Μελιδώνη, Λαρά, Μωραϊτίδου, Μυλωνάκη (ΝΟΒ), Ασιλιάν (Ολυμπιακός).

Ανθή Μυλωνάκη

Ανθή Μυλωνάκη

Τόνια Μωραΐτη

Τόνια Μωραΐτη

Γιούλη Λαρά

Γιούλη Λαρά

Ευτυχία Καραγιάννη

Ευτυχία Καραγιάννη

Εύη Μωραϊτίδου

Εύη Μωραϊτίδου

Αντιγόνη Ρουμπέση

Αντιγόνη Ρουμπέση

Κατερίνα Οικονομοπούλου

Κατερίνα Οικονομοπούλου

Βούλα Κοζομπόλη

Βούλα Κοζομπόλη

Κική Λιόση

Κική Λιόση

Αγγελική Καραπατάκη

Αγγελική Καραπατάκη

Άντι Μελιδώνη

Άντι Μελιδώνη

Δήμητρα Ασιλιάν

Δήμητρα Ασιλιάν

Γεωργία Ελληνάκη

Γεωργία Ελληνάκη

Η μικρότερη της ομάδας. Είναι η τερματοφύλακας Ανθή Μυλωνάκη και ανήκει εκείνη την εποχή στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης.

Ξεκίνησε να παίξει πόλο στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στα Χανιά, και μικρή ανέβηκε στην Αθήνα για λογαριασμό του ΝΟΒ. Είχε επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο με την εθνική ομάδα στα ηλικιακά πρωταθλήματα και ο Κούλης Ιωσηφίδης την επέλεξε να είναι η δεύτερη τερματοφύλακας, πίσω από την Γεωργία Ελληνάκη.

Κέρδισε πολλούς τίτλους με τη Βουλιαγμένη και συνέχισε την καριέρα της στον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Μέλος της ομάδας του ΑΝΟΓ που κατέκτησε δυο Τσάμπιονς Καπ το 2000 και το 2003.

Διεθνής περιφερειακός που σταμάτησε αργά να παίζει πόλο και σήμερα είναι στο τεχνικό επιτελείο του ΑΝΟΓ και προπονήτρια στην Ακαδημία.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αν και δεν ήταν από τις βασικές επιλογές του Ιωσηφίδη θα σκοράρει στα παιχνίδια του ομίλου με την Αυστραλία και το Καζακστάν.

Αγωνίστηκε και στον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Μαζί με την Βούλα Κοζομπόλη η Γιούλη Λαρά ήταν οι φουναριστές της εθνικής ομάδας το 2004.

Γέννημα-θρέμμα της Βουλιαγμένης ξεκίνησε και τελειώσε την καριέρα της στην ομάδα της καρδιάς της με την οποία και κατέκτησε μεταξύ άλλων και 5 ευρωπαϊκούς τίτλους από το 2003 έως το 2010.

Είναι μια από τις τέσσερις Ελληνίδες που έχουν κατακτήσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι η πρώτη σκόρερ στον σημαντικό αγώνα με την Αυστραλία (7-7) στη φάση των ομίλων.

Από τις παλιές της εθνικής ομάδας. Ξεκίνησε ως κολυμβήτρια από τον Ολυμπιακό και είχε πολλές επιτυχίες. Αποφάσισε όμως ν' ασχοληθεί με το πόλο.

Πρώτος σταθμός της ήταν ο Ολυμπιακός ενώ αγωνίστηκε μεταξύ άλλων στην Γλυφάδα και στον Εθνικό.

Με την εθνική ομάδα ήταν 5η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Περθ το 1998 και ήταν από τα βασικά στελέχη της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Έπαιζε στην περιφέρεια και δεξιά. Στους Αγώνες θα σκοράρει στα 3 από τα 6 παιχνίδια.

Σήμερα είναι προπονήτρια της γυναικείας ομάδας πόλο του Νηρέα Χαλανδρίου.

Την φώναζαν "ψηλή" αφού ήταν το πρώτο μπόι της εθνικής ομάδας και μια παίκτρια που είναι κρίμα που δεν αγωνίστηκε σε ομάδα του εξωτερικού.

Έπαιζε σε όλες τις θέσεις. Ήταν καλή αμυντικός αλλά είχε έφεση και στο σκοράρισμα.

Με τη Γλυφάδα κατέκτησε το Τσάμπιονς Καπ το 2000 και με τη Βουλιαγμένη το Λεν Τρόφι το 2003, το Τσάμπιονς Καπ το 2010 και άλλα δυο Σούπερ Καπ Ευρώπης. Έπαιξε και στον Ολυμπιακό.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έκανε φανταστικό τουρνουά. Θα σκοράρει στα 5 από τα 6 παιχνίδια και στον τελικό με την Ιταλία θα πετύχει 3 γκολ.

Σήμερα είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Αν και μικρή σε ηλικία το 2004 (21 ετών) έκανε πολύ σπουδαίο τουρνουά και καθιερώθηκε στην εθνική γυναικών.

Είχε σπουδαίες επιτυχίες με τις μικρές εθνικές ομάδες σε Παγκόσμιο επίπεδο και ήταν βασική στην γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Μεγάλωσε στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης και παρά τις προτάσεις που είχε δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Η διεθνής περιφερειακός κατέκτησε μεταξύ άλλων 5 ευρωπαϊκούς τίτλους ενώ σε επίπεδο εθνικών ομάδων είναι μια από τις 4 παίκτριες που έχουν να επιδείξουν μετάλλιο σε Ολυμπιακούς, σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πρώτη σκόρερ (2 γκολ) στον ημιτελικό με την "χρυσή" Ολυμπιονίκη του 2000, την Αυστραλία, αλλά και στον προημιτελικό με τη Ρωσία.

Πλέον ακολουθεί προπονητική καριέρα και είναι συνεργάτης του Τεό Λοράντο στην εθνική γυναικών.

Μαζί με την Αντιγόνη Ρουμπέση η Κατερίνα Οικονομοπούλου ήταν βασικό εργαλείο της εθνικής ομάδας στην αριστερή πλευρά της περιφέρειας.

Μέλος της ομάδας του ΑΝΟΓ που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης στις αρχές της δεκαετίας του '00, αργότερα θα παίξει στη Βουλιαγμένη αλλά και στον Εθνικό με τον οποίο θα πάρει το Λεν Τρόφι το 2010.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες σκοράρει και στα τρία νοκ άουτ παιχνίδια. Στον προημιτελικό με την Ρωσία, στον ημιτελικό με την Αυστραλία και στον τελικό με την Ιταλία.

Πλέον είναι προπονήτρια και μαθαίνει τα μυστικά της υδατοσφαίρισης στα νέα παιδιά του Νηρέα Χαλανδρίου.

Η βασική φουνταριστός της εθνικής ομάδας. Από τις πιο παλιές στην εθνική και αναντικατάστατη στην επτάδα της.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν μέλος της Γλυφάδα με την οποία και έφτασε δυο φορές στην κορυφή της Ευρώπης το 2000 και το 2003. Αγωνίστηκε και στην Ιταλία με την Rari Nantes Florentia.

Έδωσε τρομερές μάχες με σπουδαίες αμυντικούς της εποχής στο Ολυμπιακό τουρνουά και βρήκε δίχτυα στα παιχνίδια με την Αυστραλία (ημιτελικός) αλλά και στον όμιλο με το Καζακστάν.

Υπηρέτησε για πολλά χρόνια την εθνική ομάδα. Σήμερα είναι πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το "πιστόλι" της εθνικής ομάδας. Έπαιζε στην περιφέρεια και στη δεξιά πλευρά και ήταν η μεγάλη σκόρερ της Ελλάδος.

Μόνο στον τελικό με την Ιταλία πέτυχε 5 γκολ ενώ σκόραρε άλλες 2 φορές στον προημιτελικό με την Ρωσία.

Η Κική Λιόση ξεκίνησε την καριέρα της από τον Ολυμπιακό συνέχισε στη Γλυφάδα και κατέληξε στη Βουλιαγμένη με την οποία κατέκτησε τα πάντα εντός και εκτός συνόρων.

Είναι και αυτή στο καρέ των παικτριών με μετάλλιο σε Ολυμπιακούς, σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ασχολήθηκε και με το τρίαθλο και τα τελευταία χρόνια με την προπονητική.

Ξεκίνησε από τον Ναυτικό Όμιλο Χίου αλλά τη μεγάλη καριέρα σε συλλογικό επίπεδο την έκανε με την ομάδα της Γλυφάδας.

Με τον ΑΝΟΓ κατέκτησε 2 Τσάμπιονς Καπ (2000, 2003) έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ έπαιξε για χρόνια και στον Ολυμπιακό.

Αγωνιζόταν στην περιφέρεια και όπου χρειάστηκε έδωσε λύσεις στην ομάδα στο Ολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας.

Είναι παντρεμένη με τον Ολυμπιονίκη της υδατοσφαίρισης Νίκο Δεληγιάννη και είναι πάντα δίπλα στον χώρο της υδατοσφαίρισης αλλά και στη διοίκηση του ΣΕΟ.

Έχει συνδέσει το όνομα της με την Βουλιαγμένη αλλά και με την εθνική ομάδα. Με το σκουφάκι με το εθνόσημο έχει κερδίσει ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο, χρυσό σε Παγκόσμιο αλλά και δυο ασημένια σε Ευρωπαϊκό.

Δυνατή αμυντικός που έδωσε μάχες στην πισίνα του ΟΑΚΑ του 2004. Με τη Βουλιαγμένη κατέκτησε 5 ευρωπαϊκούς τίτλους και την υπηρέτησε από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα της καριέρας της.

Σήμερα είναι προπονήτρια στην Ακαδημία του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης.

Η αρχηγός της εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από τα πιο παλιά στελέχη της.

Έπαιζε στην περιφέρεια και συνέδεσε το όνομα της με τον Ολυμπιακό πριν το τμήμα γνωρίσει την ευρωπαϊκή καταξίωση.

Ήταν η μοναδική από την 13αδα που δεν ανήκει στον ΑΝΟΓ και στον ΝΟΒ.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα σκοράρει στα παιχνίδια με την Ρωσία (προημιτελικός) αλλά και δυο φορές με την Αυστραλία στην 3η αγωνιστική του ομίλου.

Η βασική τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας.

Η Γεωργία Ελληνάκη, παλιά και εκείνη στην εθνική ομάδα,είχε ζήσει τα δύσκολα χρόνια αλλά και τις επιτυχίες.

Το 2004 δικαιώθηκε και εκείνη για την προσπάθεια της και τους αγώνες της γενιάς της. Έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια της εθνικής ομάδας στο Ολυμπιακό τουρνουά.

Σε συλλογικό επίπεδο ήταν μέλος του ΑΝΟΓ με τον οποίο είχε ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης.

Σήμερα είναι προπονήτρια στην Ακαδημία του Νηρέα Χαλανδρίου.