Μια γροθιά για καληνύχτα

Μια γροθιά για καληνύχτα

bet365

O Μάκης Παπασημακόπουλος έμεινε ξύπνιος τα ξημερώματα της Κυριακής για να δει ζωντανά το UFC 261.

Ήταν 4.45 τα ξημερώματα. Κυριακή. Όχι, δεν πήγαινα για κυνήγι, όχι δεν ταξίδευα (εδώ γελάμε). Μεταφέρθηκα απλά από το κρεβάτι στο σαλόνι για να δω λαηβ-εντ-νταηρέκτ το UFC 261, το οποίο είχε στήσει μια από τις καλύτερες «κάρτες» του 2021.

Τόσο καλή ήταν η βασική κάρτα του event που από την ανάγνωσή της και μόνο, μπορούσες να καταλάβεις ότι ήταν μια βραδιά από την οποία του άθλημα του MMA γενικότερα και το UFC ειδικότερα μπορούσε να κερδίσει νέους φίλες και νέες φίλες. Να μπει σε σπίτια που δεν είχε μπει πριν και να πείσει και τα πλέον δύσπιστα μυαλά ότι ναι, είναι ένα άθλημα άξιο της προσοχής τους. Εμένα με έχει πείσει εδώ και χρόνια, αλλά εγώ δεν αποτελώ παράδειγμα προς μίμηση για κανένα λόγο. Από κανένανε και για τίποτα.

Ξεπερνάμε τους τραυματισμούς όσο πιο γρήγορα μπορούμε

Αλλά στο θέμα μας. Η κάρτα λοιπόν ήταν πειστική. Αρκεί βέβαια να ξεπερνούσες τον τραυματισμό του Τζιμ Κρούτ, που ανάγκασε τον γιατρό να σταματήσει τον αγώνα του με τον Άντονι Σμιθ και ΑΣΦΑΛΩΣ να μην κοιτούσες την οθόνη σου όταν ο Ουράηα Χολ αντιμετώπισε τον Κρις Γουάηντμαν. Ο σοκαριστικός τραυματισμός του δεύτερου (για τον οποίο αρνούμαι να δώσω λινκ, αν είστε τόσο suckers for punishment που λένε και στο χωριό μου ψάξτε τον online), όχι μόνο «πάγωσε» ολάκερη την sold-out αρένα στο Τζάκσονβιλ, όχι μόνο άφησε «παγωμένο» τον αντίπαλό του, αλλά αποτέλεσε έναν περίεργο «καθρέφτη» για τον αγώνα του Γουάηντμαν με τον θρύλο του αθλήματος Άντερσον Σίλβα το 2013, όταν ο Αμερικάνος ήταν εκείνη την φορά μάρτυρας ενός τέτοιου φρικτού τραυματισμού. Ποιος να του έλεγε ότι χρόνια αργότερα θα πάθαινε ακριβώς το ίδιο, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Που είσαι Βαν Νταμ να την καμαρώσεις

Αν λοιπόν ξεπερνούσες τα κάπως δύσκολα παραπάνω θεάματα, στην συνέχεια είχες μόνο γκάζι εντός οκταγώνου. Αρχικά, η Βαλεντίνα Σεβτσένκο ισοπέδωσε την συνήθως ισοπεδωτική Τζέσικα Αντράτζ, σε έναν αγώνα που το μόνο που έλειπε στο τέλος ήταν να φωνάξει η πρωταθλήτρια ένα βροντερό «are you not entertained?!». Στην συνέχεια η μονίμως «άβολη» με τα media, μονίμως άνετη μέσα στο οκτάγωνο Ρόουζ Ναμαγιούνας έγινε για δεύτερη φορά πρωταθλήτρια στην κατηγορία της, κόντρα στην τρομακτική μέχρι την Κυριακή Ζανγκ Γουέιλι. Το ότι το έκανε με κλωτσιά που θα ζήλευε και ο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ στα κινηματογραφικά ντουζένια του, απλά προσέθεσε στο highlight reel της κατάστασης:

Ναι το ξέρω, τα περνάω όλα με ταχύτητα πολύ πιο γρήγορη από όσο αξίζουν, αλλά βιάζομαι να φτάσω στην γροθιά που ακούστηκε σαν κανονιά σε ολάκερο τον πλανήτη. Όχι επειδή ήταν η σημαντικότερη, όχι επειδή ήταν η καλύτερη, όχι επειδή δεν είχαμε ξαναδεί παρόμοιες μέχρι εκείνο το σημείο. Απλά γιατί ήταν ο τέλειος συνδυασμός, η τέλεια ισορροπία της στιγμής, της κίνησης και της αποτύπωσής της. Η γροθιά-πύραυλος που κατέβασε τον γενικό στη αναμέτρηση του (αυτήν την στιγμή) untouchable πρωταθλητή Καμάρου Ούσμαν με τον Χόρχε Μασζβινταλ τα είχε όλα: είχε knock-out δύναμη, είχε το χαρακτηριστικό του ήρθε-από-το-πουθενά που πάντα σοκάρει, αλλά είχε και εκείνη την χολυγουντιανή αισθητική που απογειώθηκε όταν αποθανατίστηκε από τους φωτογράφους που βρίσκονταν έξω από το συρματόπλεγμα του οκταγώνου:


Μια στιγμή που ίσως είναι και η φωτογραφία του 2021 για το UFC, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Το βλέμμα του Τζο Ρόγκαν

Όταν «ξεπάγωνες» την εικόνα από το κλικ του φωτογράφου βέβαια, έβλεπες τον «αρχιερέα της βίας» Μαζβιντάλ στο πάτωμα, τον Ούσμαν να πανηγυρίζει με την αυτοπεποίθηση ενός αθλητή που δεν φοβάται κανέναν και σε λούπα της λούπας, το πρόσωπο του color commentator του UFC και πιο διάσημου podcaster του πλανήτη Τζο Ρόγκαν, την στιγμή που το δεξί χέρι του Νιγηριανού έκλεινε με ένα ηχηρό θαυμαστικό το UFC 261:

Όπως έχουν γράψει δεκάδες δημοσιογράφοι των μαχητικών σπορ μέσα στα χρόνια, τέτοιου είδους αθλήματα στηρίζονται ή καταρρέουν ανάλογα με την παρουσία τέτοιων χτυπημάτων, τέτοιων στιγμών. Το «αίμα» τους είναι αυτές οι στιγμές, οι one punch «εκρήξεις» που γουρλώνουν τόσο εύκολα το μάτι, που κόβουν τόσο εύκολα την ανάσα που κερδίζουν την προσοχή ακόμα και εκείνων των θεατών που ακούνε μαχητικά σπορ και καλούν άμεσα ταξί. Είναι εκείνη η «φανταστικά απρόβλεπτη βια» όπως έχει γραφτεί χαρακτηριστικά από μια πένα απείρως ανώτερη από την δική μου και τέτοια είδαμε τα ξημερώματα της Κυριακής.

Χάλασε ασφαλώς το «σκριπτ» του Scarface-ικού Χόρζε Μαζβιντάλ και των οπαδών του, αλλά ακόμα και εκείνοι πρέπει να θαύμασαν το κάδρο που φυλάκισε για πάντα το τέλος του UFC 261.

Τέτοιους «πίνακες» δεν τους βλέπεις κάθε μέρα.

44.000€ εγγυημένες στην 4η περίοδο της Novileague! Ξεκίνα από σήμερα (21+) Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Φωτογραφία/Associated Press

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μάκης Παπασημακόπουλος
Μάκης Παπασημακόπουλος