Ο χάρτης των «μαχών» στις εκλογές των ομοσπονδιών

Ο χάρτης των «μαχών» στις εκλογές των ομοσπονδιών

bet365

Το gazzetta.gr σας βάζει στο παιχνίδι των εκλογών των ομοσπονδιών Ολυμπιακών και μη αθλημάτων. Ονόματα, παρατάξεις, θέσεις και ηλεκτρονικές κάλπες.

Μετά από πολλές αναβολές ήδη έχουν διεξαχθεί εκλογές σε αρκετές αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας αλλά η "μάχη" θα "φουντώσει" τις επόμενες ημέρες όπου θα σερβιριστεί το ...κυρίως πιάτο.

Οι εκλογές αυτές δεν είναι "μουγγές" αλλά ηλεκτρονικές. Θα πραγματοποιηθούν μέσα από το σύστημα "ΖΕΥΣ" αφού ο covid-19 οδήγησε την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις Γενικές Συνελεύσεις με φυσική παρουσία.

Για πρώτη φορά θα εκλεγεί σε ΔΣ εκπρόσωπος αθλητών με δικαίωμα ψήφου. Οι εκλογές αυτές έχουν μαζική συμμετοχή παλαιών αθλητών ενώ βάσει του νέου νόμου και του συστήματος θα έχουμε αντιπολιτεύσεις στα νέα ΔΣ.

Ο νέος νόμος απογορεύει σε πολλούς προέδρους όπως είναι ο Διαθεσόπουλος, ο Ζαννιάς, ο Κολυμπάδης, ο Δημητρακόπουλος, ο Καρράς, ο Κολυμπάδης να διεκδικήσουν για πολλοστή φορά την παραμονή τους στον προεδρικό θώκο.

Πολιτική της κυβέρνησης και του Λευτέρη Αυγενάκη είναι να δοθεί χώρος στους αθλητές να διοικήσουν τις ομοσπονδίες. Καλώς ή κακώς όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Υπάρχουν αθλητές σε όλα τα σπορ που "βούλιαξαν" ομοσπονδίες και συλλόγους και υπάρχουν και αθλητές που τα πήγαν πολύ καλά. Οι αθλητές ξέρουν τα προβλήματα του χώρου τους αλλά μένει να δούμε εάν θα μπορούν να τα λύσουν.

Το gazzetta.gr "χαρτογραφεί" τις εκλογές των ομοσπονδιών (πλην ΕΠΟ και ΕΟΚ) και σας παρουσιάζει όλα όσα θα θέλατε να ξέρατε για τις "μάχες" που ξεκινούν από τις 24 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν στος 31 Μαρτίου, που είναι και η τελευταία ημέρα που έχει ορίσει η κυβέρνηση για την τέλεση των εκλογών.

Οι εκλογές μπορεί να είναι για τις αθλητικές ομοσπονδίες αλλά έχουν έντονο πολιτικό "άρωμα" αφού κάθε κυβέρνηση θέλει να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στις ομοσπονδίες και φυσικά στην ΕΟΕ.

Από το βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η πολιτική του Λευτέρη Αυγενάκη είχε στο επίκεντρο τους αθλητές. Οι αθλητές πρέπει να βγουν μπροστά και να διοικήσουν τις ομοσπονδίες. Έγιναν συναντήσεις, καμπάνιες, κοκτέιλ πάρτι δίπλα στο κύμα και οι αθλητές πείστηκαν.

Έχουμε και λέμε. Ας δούμε ποιοί Ολυμπιονίκες με μετάλλιο θα "κατέβουν" σ' αυτές τις εκλογές. Η Τασούλα Κελεσίδου με 2 Ολυμπιακά μετάλλια στην δισκοβολία είναι υποψήφια για πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης με ασημένιο μετάλλιο στο Open Water είναι υποψήφιος πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Ο τρίτος της παρέας είναι ο Μιχάλης Μουρούτσος, ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης του Ταεκβοντό που διεκδικεί την προεδρία της ΕΛΟΤ.

Πρόεδρος δεν θα είναι πλέον στην ΕΟΑΒ ο κάτοχος 4 Ολυμπιακών μεταλλίων Πύρρος Δήμας (μέλος) ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις να είναι ο νέος πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Από την άλλη στην Άρση Βαρών ως μέλη διεκδικούν ψήφο ο κάτοχος Ολυμπιακού μεταλλίου Βαλέριος Λεωνίδης, ο Βίκτωρας Μήτρου αλλά και ο κάτοχος 2 Ολυμπιακών μεταλλίων Σαμπάνης Λεωνίδας.

Στην ΚΟΕ με την παράταξη του Σπύρου Γιαννιώτη έχουμε και 2 μέλη της "ασημένιας" εθνικής ομάδας πόλο γυναικών (2004), την Βούλα Κοζομπόλη και την Εύη Μωραϊτίδου. Στον ΣΕΓΑΣ στην παράταξης της Σοφίας Σακοράφα υποψήφιος είναι ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης του 2000 Κώστας Κεντέρης.

Ακόμη στην ΕΚΟΦΝΣ θα συναντήσουμε τον κάτοχο 2 Ολυμπιακών μεταλλίων στην κωπηλασία, το Βασίλη Πολύμερο, αλλά και τον Δημήτρη Μούγιο που έχει ένα ασημένιο μετάλλιο.

Φυσικά στις λίστες των υποψηφίων υπάρχουν δεκάδες αθλητές που κατετάγησαν από την 4η έως την 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πολιτική στον αθλητισμό

Στον ΣΕΓΑΣ υποψήφια πρόεδρος είναι η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 η Σοφία Σακοράφα ενώ με την αντίπαλη παράταξη υποψήφιος για μέλος είναι ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.

Η Ξένια Αργειτάκη που ήταν στον τομέα αθλητισμού της ΝΔ τέθηκε εκτός αφού επέλεξε να είναι υποψήφια με την παράταξη της Σοφίας Σακοράφα που δεν υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα.

Στις εκλογές θα συναντήσουμε δημάρχους όπως τον Γιάννη Βούρο (Νέα Φιλαδέλφεια) που θα "κατέβει" για το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και πολλούς άλλους ενώ στην ΚΟΕ έχει βάλει υποψηφιότητα η Αντιπεριφερειρχης Πειραιώς και πρώην βουλευτής με το "Ποτάμι" Σταυρούλα Αντωνάκου.

Απ' όλα έχει ο μπαξές

Εάν ψάξει κανείς τις λίστες των υποψηφιών θα συναντήσει σχεδόν όλα τα επαγγέλματα. Μεγάλο ποσοστό των υποψηφιών υπηρέτησαν ή υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας.

Πολλοί είναι οι γιατροί με διευθυντικές θέσεις σε μεγάλα νοσοκομεία όπως το "Υγεία", το "Μητέρα", το "Ωνάσειο" και πολλοί οι δικηγόροι. Θα βρούμε διαφημιστές, συνταξιούχους του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, επιχειρηματίες, γυμναστές, δασκάλους, καθηγτές, συγγραφείς, μεταφραστές, άνθρωποι της τηλεόρασης, παραγωγούς ταινιών και δημοσιογράφους.

Ας δούμε όμως τις κυριότερες ομοσπονδίες και τις "μάχες" που έχουμε για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας τους.

ΣΕΓΑΣ: Πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος

Όπως και να έχει η αρχαιότερη ομοσπονδία της χώρας, αυτή του ΣΕΓΑΣ, θα έχει για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρο. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου και θα ψηφίσουν 227 σωματεία.

Από τη μια υποψήφια πρόεδρος είναι η Σοφία Σακοράφα, η οποία έχει τη στήριξη της απερχόμενης διοίκησης των Παναγόπουλου-Σεβαστή. Η Σακοράφα, παλιά πρωταθλήτρια του ακοντισμού με παγκόσμιο ρεκόρ στην κατοχή της, είναι βουλευτής του ΜέΡΑ 25 ενώ έχει περάσει από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζί της είναι μεταξύ άλλων ο Ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης, ο Γιώργος Γιατρουδάκης του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Παναγιώτης Δημακός (αντιπρόεδρος) και η Ζωή Βαρέλη, μητέρα της Κατερίνας Στεφανίδη.

Από την άλλη παράταξη υποψήφια πρόεδρος είναι η κάτοχος 2 Ολυμπιακών μεταλλίων στη δισκοβολία, η γεννημένη στη Γερμανία, Τασούλα Κελεσίδου.

Υποψήφιοι με την παράταξη της είναι οι παλιοί αθλητές Γιώργος Αλεξόπουλος (πρόεδρος Πανελληνίου), Άγγελος Παυλακάκης, Πόπη Ουζούνη, ο βουλευτής Λευτέρης Οικονόμου και δημόσια έχει στηρίξει την Κελεσίδου ο Κώστας Κουκοδήμος και η Βούλα Πατουλίδου. Η ΑΕΚ στηρίζει επίσημα την υποψηφιότητα της Κελεσίδου. Υποψήφιος και ο δημοσιογράφος Νίκος Τσώνης.

Η μακρά εκλογική περίοδος κύλησε με πολλές "αιχμηρές" ανακοινώσεις, με άφθονη προπαγάνδα, με "επιθέσεις" του ΣΕΓΑΣ στον Αυγενάκη γιατί έδωσε συγχαρητήρια στον Τεντόγλου για το χρυσό μετάλλιο ενώ όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση έχει βγάλει στο περιθώριο Τεντόγλου, Στεφανίδη, Παπαχρήστου, με αναφορές σε επίσημες ανακοινώσεις στον Δημήτρη Κουφοντίνα και την σχέση του με τις εκλογές του ΣΕΓΑΣ (όχι δεν είναι υποψήφιος).

Οι εκλογές άλλαξαν πολλές ημερομηνίες που ούτε οι ίδιοι οι υποψήφιοι δεν θυμούνται πόσες είναι...

Όσο αφορά τον εκπρόσωπο στην ΕΟΕ υποψήφιος θα είναι ο Βασίλης Σεβαστής από τη μία πλευρά και από την άλλη ο Κώστας Γκατσιούδης. Ο ΣΕΓΑΣ εκτός από πιο παλιά ομοσπονδία είναι η ομοσπονδία με αρκετούς χορηγούς και διοργανώσει τον Μαραθώνιο της Αθήνας που είναι ως event η "κότα που κάνει τα χρυσά αυγά". Φυσικά ελέγχει και τους αγώνες δρόμου σ' όλη την χώρα που έχουν πολύ ψωμί (παντεσπάνι).

Από προγράμματα μην ψάχνετε για κάτι διαφορετικό. Πρόσωπα αλλάζουν όχι προγράμματα.

ΚΟΕ: Τέλος εποχής για τον Διαθεσόπουλο

Μετά από 30 και πλέον χρόνια ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος το βράδυ της 29ης Μαρτίου δεν θα μπορέσει να εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος στην ΚΟΕ.

Ο Πειραιώτης δικηγόρος, παλιός διαιτητής υδατοσφαίρισης, θα συνεχίσει βέβαια να είναι στα πράγματα αφού θα είναι επίτιμος πρόεδρος με αρμοδιότητες που θα ορίζει το νέο ΔΣ, είναι αντιπρόεδρος στη LEN και μέλος του μπιρό της FINA ενώ είναι υποψήφιος και για την θέση στην ΕΟΕ, μ' αντίπαλο στις εκλογές τον Νίκο Ξυλούρη.

Στις εκλογές της 29ης Μαρτίου θα μάθουμε εάν νέος πρόεδρος της ΚΟΕ θα είναι ο Κυριάκος Γιαννόπουλος ή ο Σπύρος Γιαννιώτης. Ο πρώτος είχε δοκιμάσει ξανά στις εκλογές στο παρελθόν αλλά είχε αποσυρθεί και ο δεύτερος στα 40 του και μόλις 5 χρόνια μετά από την ολοκλήρωση της αθλητικής του καριέρας βάζει για πρώτη φορά.

Ο Κυριάκος Γιαννόπουλος, πρώην διεθνής πολίστας, Ολυμπιονίκης και συμμετοχές σε 4 Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει περάσει τα 60 είναι έμπειρος και έχει θητεύσει σε διοικητικές θέσεις στο Ντουμπάι, στο ΟΑΚΑ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Υπήρξε αθλητής του ΑΝΟΓ και του Ολυμπιακού.

Μαζί του έχει τον Γιώργο Αφρουδάκη (5 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες), τον Τζώνη Καλημέρη, τον Στέφανο Αυγουλέα που υποστηρίζει ο Παναθηναϊκός, τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουντή και την Δέσποινα Καράμπελα. Την παράταξη "Κολυμπάμε Μαζί" υποστηρίζει και ο Γιάννης Γιαννουρής.

Η παράταξη έχει δεσμευτεί πως θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της ΚΟΕ σ' όλα τα επίπεδα, επενδύει στο κομμάτι των εγκατασάσεων και δεσμεύεται να αναπτύξει το open water αλλά και να αλλάξει την ισχύουσα κατάταση στους ομοσπονδιακούς προπονητές.

Από την άλλη είναι το "Νέο Κύμα" του Σπύρου Γιαννιώτη ο οποίος είναι "ασημένιος" Ολυμπιονίκης στο open water (5 Ολυμπιακές συμμετοχές), πρωταθλητής κόσμου και ευρώπης και ήταν για πολλά χρόνια κολυμβητής του Ολυμπιακού.

Έχει μαζί του πρωταθλητές όπως είναι οι Κοζομπόλη, Μωραϊτίδου, Αντωνάκου, Μάλαμας, Μουστακαρίας και αρκετά στελέχη από τις διοικήσεις του Διαθεσόπουλου (Ξιάρχος, Μαρκοπούλου, Γαρελίδου και άλλοι).

Επίσης τον στηρίζει ο Ολυμπιακός με 2 υποψηφίους (Σκανδαλάκης, Αντωνάκου) και ο ΠΑΟΚ (Νικολαϊδης). Στο πρόγραμμα κυριαρχεί και εδώ ο εκσυγχρονισμός της ΚΟΕ σ' όλα τα επίπεδα και ο Γιαννιώτης δηλώνει πως θέλει ν' ανεβάσει 2 και 3 σκαλιά όλα τα αθλήματα.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης θα κατέλθει ως υποψήφιος της ιδιαίτερης πατρίδας του της Κέρκυρας και ο Κυριάκος Γιαννόπουλος του ΑΝΟΓ. Ψηφίζουν 202 σωματεία.

Η ομοσπονδία έχει 6 αθλήματα: Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση, Τεχνική Κολύμβηση, Καλλιτεχνική Κολύμβηση, Open Water, Καταδύσεις.

ΕΟΠΕ: Η επόμενη ημέρα για το βόλεϊ

Μάχη θα έχουμε και στην ΕΟΠΕ για την επόμενη ημέρα του ελληνικού βόλεϊ το οποίο είναι αλήθεια πως δεν γνωρίζει τις δόξες της δεκαετίας του ΄80 και 90' αλλά και του 2000.

Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για την 27η Μαρτίου και ψηφίζουν 280 σωματεία.

Αντίπαλοι είναι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος Γιώργος Καραμπέτσος και ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης. Ο πρώτος υπήρξε κορυφαίος διεθνής διαιτητής βόλεϊ αλλά και γενικός γραμματέας της ΕΠΣ Πειραιά.

Στην διάρκεια της θητείας συμμάζεψε τα οικονομικά της ομοσπονδίας και έβαλε τάξη. Από την άλλη δεν επένδυσε στην ανάπτυξη, στο μπιτς βόλεϊ, και οι εθνικές ομάδες οι οποίες μετά από χρόνια παρουσίασαν μια επιτυχία δεν στηρίχτηκαν όσο θα έπρεπε.

Αυτά που δεν έκανε στην προηγούμενη θητεία θέλει να τα κάνει στην επόμενη.

Από την άλλη ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης είναι μεγάλη δόξα του ελληνικού βόλεϊ μέλος της εθνικής ανδρών που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο το 1987 στη Γάνδη και για πολλά χρόνια αθλητής του Ολυμπιακού και έπειτα του Παναθηναϊκού.

Έκανε τεράστια στο μπιτς βόλεϊ και ασχολήθηκε και με την προπονητική. Είναι υπέρ της ανάπτυξης, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δηλώνει πως έχει πρόγραμμα για την κατασκευή προπονητηρίων για τις εθνικές ομάδες και για το μπιτς βόλεϊ.

Η παράταξη έχει την υποστήριξη του Ολυμπιακού με τον Γιώργο Ντράγκοβιτς να είναι υποψήφιος με τη "σημαία" της αγαπημένης του ομάδας ενώ υποψήφιοι θα είναι και οι πρωταθλητές Ανδρέας Θεοδωρίδης, Βίκτωρας Κουρούπης. Δημόσια έχουν στηρίξει ο Μιχάλη Τριανταφυλλίδη οι πρωταθλητές Φάκας, Μουστακίδης, Γκαραγκούνη, Κουρνέτας και άλλοι.

Για την ΕΟΕ υποψήφιοι είναι οι Καραμπέτσος-Τριανταφυλλίδης.

ΕΙΟ: Γυναίκα πρόεδρος ή αλλαγή

Εάν η ΕΙΟ (ιστιπλοϊα) ήταν ομοσπονδία του ποδοσφαίρου αυτά που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες θα "τροφοδοτούσαν" καθημερινά τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων με "σπουδαία" θέματα.

Στο δρόμο προς τις εκλογές η Ελλάδα συγκλονίστηκε με την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου ότι βιάστηκε το 1998 από υψηλόβαθμό στέλεχος της διοίκησης της ΕΙΟ. Ακολούθησαν καταγγελίες για κακοδιαχείριση από τον Νίκο Κακλαμανάκη με τον οποίο η ΕΙΟ είναι στα δικαστήρια.

Η ομοσπονδία έχει περάσει ήδη από 3 οικονομικούς ελέγχους ενώ με εντολή Αυγενάκη ο εισαγγελέας έχει κάνει φύλλο και φτερό την ΕΙΟ. Η ομοσπονδία από την πλευρά της έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα να "αναγκάσει" τον Αυγενάκη να δώσει τα αποτελέσματα των οικονομικών ελέγχων.

Κάποια σωματεία προσέφυγαν πρόσφατα στα πολιτικά δικαστήρια για να "ρίξουν" την διοίκηση και να βάλουν προσωρινή διοίκηση που θα οδηγήσει την ΕΙΟ στις εκλογές αλλά η προσφυγή απορρίφθηκε.

Επιπλέον εν ενεργεία και παλαιοί αθλητές ζήτησαν από την παγκόσμια ομοσπονδία ν' αλλάξει την διοίκηση προ των εκλογών αλλά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αν και η σημερινή διοίκηση είναι προσκείμενη στη ΝΔ η κόντρα της με τον Λευτέρη Αυγενάκη ήταν σφοδρή και ανταλλαγή ανακοινώσεων και όχι μόνο.

Στις εκλογές της 24ης Μαρτίου θα ψηφίσουν 110 σωματεία και είναι χαρακτηριστικό ότι ένα άθλημα που έχει τόσους Ολυμπιονίκες με μετάλλια ή άνευ δεν έχει ούτε έναν υποψήφιο από αυτούς!

Υποψήφιοι είναι τρεις. Η Νίκη Αναστασίου, ο Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Λάζαρος Τσαλίκης. Η Αναστασίου ήταν Γενική Γραμματέας στην διοίκηση Δημητρακόπουλου και θέλει να γίνει η πρώτη πρόεδρος-γυναίκα στην ΕΙΟ.

Είναι καθηγήτρια και στο παρελθόν ήταν στο στενό περιβάλλον της υπουργού πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου είναι πρόεδρος στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά, έχει διαφημιστική εταιρεία, συνεργασία με την ΕΟΕ σε επίπεδο μάρκετινγκ και υπήρξε για αρκετά χρόνια μέλος της διοίκησης Δημητρακόπουλου αλλά παραιτήθηκε λόγω της υπόθεσης Μπεκατώρου.

Η υποψηφιότητα του τυγχάνει της υποστήριξης του Λευτέρη Αυγενάκη. Ο Λάζαρος Τσαλίκης είναι πρόεδρος του ΝΟ Θεσσαλονίκης, καθηγητής οδοντιατρικής και ήταν και αυτός μέλος της απερχόμενης διοίκησης.

Για την ΕΟΕ υποψήφιοι θα είναι ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ο γιατρός και παλιός αθλητής με συμμετοχή στην Ατλάντα 1996 Στέφανος Χανδακάς και ο Λάζαρος Τσαλίκης.

ΕΦΟΑ: Στη σκιά του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη

Το τένις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη άνοδο στη χώρα λόγω των επιτυχιών του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη. Οι εγγραφές στις Ακαδημίες έχουν αυξηθεί αρκετά και οι εκλογές της 27ης Μαρτίου (116 σωματεία) θα δείξουν ποιος θα είναι το "αφεντικό" στην επόμενη ημέρα.

Ο Σπύρος Ζαννιάς που έμεινε για δεκαετίες στην θέση του προέδρου βάσει νόμου δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Θα είναι όμως υποψήφιος για την ΕΟΕ και θα έχει απέναντι του την Αγγελική Κανελλοπούλου, η οποία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Θοδωρή Γκλαβά.

Τρεις θα είναι οι υποψήφιοι. Ο ένας είναι ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Σταματιάδης που ήταν γενικός γραμματέας στις διοικήσεις Ζαννιά και έχει την απόλυτη στήριξη του. Ο άλλος είναι ο Θοδωρής Γκλαβάς. Παλιός πρωταθλητής με σπουδές στις ΗΠΑ που θέλει να αλλάξει ριζικά το προφίλ της ΕΦΟΑ και ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δημόσια τον υποστηρίζουν με επιστολή τους προς τα ΜΜΕ παλιοί πρωταθλητές όπως η Δανιηλίδου, ο Μαζαράκης, ο Οικομονίδης, ο Αγγελίνος και άλλοι. Ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Γιάννης Σερκεδάκης που υπήρξε αθλητής και έχει εταιρεία παραγωγής.

Όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα δεν έχει εγκαταστάσεις για τένις.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του Λευτέρη Αυγενάκη η ομοσπονδία Μπάντμιντον ενσωματώθηκε στην ομοσπονδία τένις κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της ΕΦΟΑ. Μετά από λίγες ημέρες το δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του υφυπουργού.

ΕΟΑΒ: Εμφύλιος πόλεμος Ολυμπιονικών

Η Άρση Βαρών κάποτε υπήρξε το εθνικό μας άθλημα με τις τεράστιες επιτυχίες σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, Παγκοσμίων και Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Η λεγόμενη "Dream Team" δεν είναι όμως πια team αλλά σε "εμφύλιο" πόλεμο.

Από την μια ο απερχόμενος πρόεδρος Πύρρος Δήμας και από την άλλη οι συναθλητές του Λεωνίδης, Σαμπάνης, Μήτρου, Τζελίλης, Σπύρου και άλλοι που τον κατηγορούν με ανακοινώσεις τους για κακοδιαχείριση.

Στις εκλογές της 27ης Μαρτίου ψηφίζουν 38 σωματεία ενώ το 2004 στις εκλογές ψήφισαν 73 σωματεία. Το άθλημα έχει υποστεί πολλά χτυπήματα με κυριότερο αυτό του ντόπινγκ και έχει χάσει τη δημοφιλία του.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι δυο. Ο Τάσος Λάγκας που είναι δικηγόρος και πρόεδρος του Σπάρτακου Ιωαννίνων. Είναι από το 2004 στο ΔΣ της ΕΟΑΒ και τον υποστηρίζει ο Πύρρος Δήμας.

Από την άλλη είναι ο Γιάννης Γέροντας. Παλιός πρωταθλητής της Άρσης Βαρών, με θητεία και στο βόλεϊ (ήταν συνεργάτης του Κουβανού ομοσπονδιακού προπονητή της Ελλάδος Χιλμπέρτο Ερέρα) και δεν έχει θητεία σε ΔΣ.

Στο ψηφοδέλτιο του βλέπουμε τους Λεωνίδη, Σπύρου, Τζελίλη, Σαμπάνη, Μήτρου ενώ έχει εκπροσώπηση και ο Παναθηναϊκός με την Κυριακή Γαλάνη.

ΕΚΟΦΝΣ: Η κωπηλασία στο επίκεντρο

Μετά από χρόνια ο Γιάννης Καρράς (2004 έως σήμερα πρόεδρος) δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της ομοσπονδίας κωπηλασίας που θα πραγματοποιηθούν στις 27/3 με 29 σωματεία να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι δυο. Ο Γιάννης Βράμπας του ΝΟΘ (υποστήριξη από τον Καρρά) και ο Βασίλης Λυκομήτρος του ΚΟΕ. Ο πρώτος είναι παλιός πρωταθλητής και καθηγητής Εργοφυσιολογίας στο ΑΠΘ και ο δεύτερος γιατρός που εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και παλιός πρωταθλητής με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988.

Στο ψηφοδέλτιο είναι και ο Ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος αλλά και ο Ολυμπιονίκης Δημήτρης Μούγιος που ως ανεξάρτητος θα διεκδικήσει και την θέση στην ΕΟΕ από τον Γιάννη Καρρά.

Η κωπηλασία είναι ένα άθλημα που έχει προσφέρει σπουδαίες επιτυχίες στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων είναι και τα 3 Ολυμπιακά μετάλλια!

ΕΛΟΤ: Αλλαγή ή συνέχεια

Άλλο ένα άθλημα με Ολυμπιακά μετάλλια είναι το Τάεκβοντο. Οι εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τις 28 Μαρτίου και δικαίωμα ψήφου έχουν 130 σωματεία. Οι υποψήφιοι είναι τρεις.

Ο Μιχάλης Φυσεντζίδης που είναι γενικός γραμματέας στη σημερινή διοίκηση, με χρόνια στο ΔΣ αλλά και στην ΕΟΕ, ο Μιχάλης Μουρούτσος που είναι "χρυσός" Ολυμπιονίκης του αθλήματος και διεκδικεί ν΄αλλάξει σελίδα στο Τάκεβοντο έχοντας μαζί του πρωταθλητές όπως η Αρετή Αθανασοπούλου (παγκόσμια πρωταθλήτρια) και η Μαρία Καρπαθάκη, ενώ η Παρθένα Ζαγγελίδου είναι η 3η υποψήφια πρόεδρος.

Οι υπόλοιπες ομοσπονδίες

Στην επιτραπέζια αντισφαίριση μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές της 26ης Μαρτίου είναι ο παλιός αρχηγός της εθνικής ομάδας Κώστας Παπαγεωργίου έχοντας στο πλευρό του πολλούς αθλητές.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μανώλης Κολυμπάδης θα είναι υποψήφιος για την ΕΟΕ.

Στο Τζούντο που έχει επίσης Ολυμπιακά μετάλλια (2) υπάρχουν δυο υποψήφιοι για τις εκλογές της 29ης Μαρτίου που είναι οι: Μιχαηλίδης Δημήτρης (ταμίας της απερχόμενης διοίκησης) και Σιώπης Βίκτωρας. Στην πάλη (ΕΛΟΠ) οι εκλογές είναι οι: Αρζουμανίδης Ιωάννης (ξεπέρασε το θέμα που είχε προκύψει), Λεωνάκης Στέργιος, Συνοδικός Θόδωρος. Οι εκλογές θα γίνουν στις 27 ή στις 30/3.

Στην πυγμαχία (ΕΟΠ) υποψήφιος είναι ο Χάρης Μαριόλης (σύζυγος της Κατερίνας Μονογυιού που είναι βουλευτής ΝΔ Κυκλάδων) με τις εκλογές να έχουν προσδιοριστεί στις 5/5 και τα σωματεία που έχουν δικαίωμα ψήφου να είναι 9. Η ομοσπονδία έχει διοίκηση πρωτοδικείου.

Στην σκοποβολή των Ολυμπιακών μεταλλίων μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές της 27ης Μαρτίου είναι ο σημερινός πρόεδρος Θανάσης Παπαγεωργίου. Στην Ιππασία (ΕΟΙ) στις εκλογές της 29ης Μαρτίου μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος θα είναι ο Κώστας Καρακασίλης και ο Ισίδωρος Κούβελος θα είναι υποψήφιος για την ΕΟΕ.

Στο καράτε (ΕΛΟΚ) που είναι Ολυμπιακό άθλημα στις εκλογές της 28ης Μαρτίου δυο είναι οι υποψήφιοι. Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης-Σιετής και ο Εμμανουήλ Αρβανίτης. Στο κανόε καγιάκ υποψήφιος είναι ο Μεσολογγίτης Σπύρος Κατσαβός.

Οι εκλογές στην ΕΣΟΑ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε και τις εκλογές στην ΕΣΟΑ που θα βγάλουν τον εκπρόσωπο των Olympians στην ΕΟΕ.

Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 29/3 και υποψήφιοι είναι η πρόεδρος της ΕΣΟΑ Βούλα Κοζομπόλη, ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Χρύσα Μπισκιτζή και ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος.

Μέσω ΕΣΟΑ με ψηφοφορία θα προκύψουν πριν οι μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και τα μέλη της επιτροπής αθλητών της ΕΟΕ (11-15 μέλη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

Τελευταία Νέα