Η «μαύρη» μέρα του ΠΑΟΚ (pics&vids)

Η «μαύρη» μέρα του ΠΑΟΚ (pics&vids)

Η «μαύρη» μέρα του ΠΑΟΚ (pics&vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ έχει και σήμερα αγώνα. Όπως και τότε, πριν από 21 χρόνια, μια μέρα πριν, έπαιζε στην Αθήνα. Ξημερώματα 4ης Οκτωβρίου του 1999, ο χρόνος σταματούσε. Το ρολόι έδειχνε 4.10 το πρωί....

Εξι νεαρά παιδιά πλήρωναν με το ίδιο τους το αίμα, την ίδια τους τη ζωή, την αγάπη τους για το άσπρο και το μαύρο. Για τον ΠΑΟΚ. Για το ποδόσφαιρο. Για τις εκδρομές. Για την παρέα.

Εκείνο το ξημέρωμα, σαν σήμερα, η «ασπρόμαυρη» οικογένεια θρηνούσε. Ένα μαύρο, κατάμαυρο, ξημέρωμα, ίδιο με το χρώμα του συλλόγου.

Ζωή και θάνατος.

Χαρά και θλίψη.

Άσπρο και μαύρο.

Μια αβλεψία, η κακιά στιγμή άφηνε έναν ολόκληρο σύλλογο να συνεχίζει να πορεύεται από τότε «λειψός». Να του λείπουν αυτές οι έξι ψυχές.

Οι λέξεις που γράφτηκαν, πάνω στο μνημείο τους, γίνονται μάθημα ζωής για όλους:

«Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Π.Α.Ο.Κ., ΤΟΥΣ ΕΦΕΡΕ ΕΔΩ,ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ…»!

Έτσι ακριβώς είναι. Συνέχισε και συνεχίζει παραπέρα, παρασέρνοντας και όλους εμάς 21 χρόνια μετά κι ένας Θεός ξέρει, για πόσο ακόμα!

Χαράλαμπος Ζαπουνίδης, ετών 20, Δημήτριος Ανδρεαδάκης, ετών 25, Χριστίνα Τζιόβα, ετών 18, Αναστάσιος Θέμελης, ετών 19, Γεώργιος Γκανάτσιος, ετών 21,, Κυριάκος Λαζαρίδης, ετών 17.

Έξι ονόματα που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστούν, να σβήσουν, να χαθούν. Για τους φίλους του «Δικεφάλου» θα είναι για πάντα εδώ. Αξέχαστοι. Αθάνατοι. Απλά ταξιδεύουν σ’ άλλους κόσμους, με τον ΠΑΟΚ πάντα στις καρδιές τους.

Το χρονικό

Δύο χιλιόμετρα πριν από τα διόδια των Τεμπών, σχεδόν μιάμιση ώρα πριν τον τελικό προορισμό, το τουριστικό λεωφορείο της εταιρείας «Relax Travel», στο οποίο επενέβαιναν 77 οπαδοί του «Δικεφάλου», οι περισσότεροι μέλη του Σ.Φ. ΠΑΟΚ Ελευθερίου-Κορδελιού και με πολλά παιδιά από την Κατερίνη, είχε ραντεβού με το θάνατο.

Το ντέρμπι της 3ης Οκτωβρίου 1999, με τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, που στο ημίχρονο του αγώνα «κουνήθηκε» για τα καλά από ένα νέο ισχυρό σεισμό, είχε ολοκληρωθεί ισόπαλος 1-1 (οι «ασπρόμαυροι» ισοφάρισαν με το γκολ του Νάγκμπε) και τα 25 λεωφορεία με οπαδούς του ΠΑΟΚ έπαιρναν από την Κηφισιά το ταξίδι της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη.

Στο ύψος του Βελεστίνου κάποια λεωφορεία κάνουν στάση για ένα τελευταίο γέμισμα του ρεζερβουάρ με καύσιμα. Ο οδηγός Κώστας Μανωλάς δίνει τη θέση του στον 19χρονο Γιάννη Ντοκούση, γιο του ιδιοκτήτη του ταξιδιωτικού πρακτορείου, που είχε αναλάβει την εκδρομή. Είχε κουραστεί και ήθελε να κοιμηθεί.

Δύο χιλιόμετρα πριν τα διόδια των Τεμπών, στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ο νεαρός οδηγός επιχείρησε προσπέραση. Συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό από το απέναντι ρεύμα, το οποίο κατευθύνονταν προς τη Λάρισα και οδηγούσε ο 68χρονος Αστέριος Αγκζιώτης.

Το λεωφορείο ανετράπη και σύρθηκε πολλά μέτρα έξω από την εθνική οδό, σε παρακείμενο χαντάκι. Έξι ψυχές ταξίδευαν ψηλά στον ουρανό.

Η επιστροφή…

Ο καλός φίλος, Χρήστος Παπανικολάου, ήταν και σ’ εκείνη την εκδρομή στην Αθήνα, τραγουδούσε μαζί μ’ αυτά τα παιδιά για την αγαπημένη τους ομάδας, έγραψε από τη Γερμανία, όπου σήμερα ζει, πως «χιλιάδες αράδες έχουν γραφτεί, δεκάδες τραγούδια και μερόνυχτα συζητήσεων, ακόμη και σήμερα! Νόμοι της φύσεως, όπως το ότι «ο χρόνος όλα τα γιατρεύει», έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα!».

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος από την Τούμπα, ταξίδεψε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και πήγε κατευθείαν στο σημείο του μοιραίου δυστυχήματος, με μοναδικό σκοπό να μαζέψει με ευλάβεια το αιματοβαμμένο πανό του Κορδελιού, με το οποίο τα σωστικά συνεργεία σκέπαζαν ένα προς ένα τα άψυχα πλέον κορμιά, για να το μεταφέρει πίσω στη Θεσσαλονίκη.

Στο δρόμο για τα γραφεία του Συνδέσμου απ’ το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου, που οδηγούσε ο Χρήστος, ακουγόταν ο ραδιοφωνικός επικήδειο για τα έξι παιδιά, από τον αείμνηστο Θόδωρο Παρασίδη...

Από τις πρωινές ώρες εκείνης της Δευτέρας, ο Σύνδεσμος στο Κορδελιό κατακλύζεται από κόσμο. Εκεί βρίσκονται όλοι σχεδόν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ και οι δύσκολες στιγμές συνεχίζονται στις κηδείες των έξι παιδιών.

Τις ημέρες που ακολούθησαν του δυστυχήματος, τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από κάθε γωνιά της χώρας «έπεφταν σαν βροχή» στα γραφεία της ΠΑΕ. Και το απόγευμα της αποφράδας ημέρας, στη Νέα Σμύρνη και στο παιχνίδι μεταξύ του Πανιωνίου και του Ιωνικού, οι «Πάνθηρες» σήκωσαν πανό, το οποίο ανέγραφε: «Καλό ταξίδι Μαυραετοί». Από τότε κρατάει μια μεγάλη οπαδική φιλία…

Αντί για επιλόγου, έχουν μεγάλη αξία τα λόγια του «ΠΑΟΚΤΣΗ», της εβδομαδιαίας εφημερίδας-ευαγγέλιο των οπαδών του «Δικεφάλου», στο πρωτοσέλιδο που έμεινε για πάντα στην ιστορία:

«ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΛΑΙΜΕ! ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ

Διαβάστε ακόμα

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα