Παίξτε γι’ αυτά τα παιδιά… (pics & vids)

Παίξτε γι’ αυτά τα παιδιά… (pics & vids)

Παίξτε γι’ αυτά τα παιδιά… (pics & vids)

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει από το Μινσκ για τον «ματωμένο Οκτώβρη», μια μέρα δύσκολη σαν τη σημερινή, όπου ο ΠΑΟΚ έχει αγώνα, αλλά δεν πρέπει και δεν ξεχνάει τα έξι «αετόπουλα» του.

Ο ΠΑΟΚ είναι και σήμερα σε ταξίδι. Εχει αγώνα. Όπως και τότε πριν από δεκαεννέα χρόνια. Αυτή τη φορά εκτός συνόρων, κάποιοι ταξίδεψαν ως το μακρινό Μινσκ για να δουν από κοντά την αγαπημένη ομάδας του. Ότι ακριβώς είχαν κάνει στις 4 Οκτωβρίου του 1999 έξι νεαρά παιδιά, έξι ψυχές που συνεχίζουν το ταξίδι τους «γι’ άλλες πολιτείες»…

Το ρολόι έδειχνε 4:15 το πρωί. Ξημερώματα 4ης Οκτωβρίου του 1999, ο χρόνος σταματούσε. Ο ΠΑΟΚ θρηνούσε… Έξι νεαρά παιδιά πλήρωναν με το ίδιο τους το αίμα, την ίδια τους τη ζωή, την αγάπη τους για το άσπρο και το μαύρο. Για τον ΠΑΟΚ. Για το ποδόσφαιρο. Για τις εκδρομές. Για την παρέα.

Χαράλαμπος Ζαπουνίδης, ετών 20, Δημήτριος Ανδρεαδάκης, ετών 25, Χριστίνα Τζιόβα, ετών 18, Αναστάσιος Θέμελης, ετών 22, Γεώργιος Γκανάτσιος, ετών 17, Κυριάκος Λαζαρίδης, ετών 17. Ονόματα που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστούν, να σβήσουν, να χαθούν. Για τους ΠΑΟΚτσήδες είναι για πάντα εδώ. Αξέχαστοι. Απλά ταξιδεύουν σ’ άλλους κόσμους, με τον ΠΑΟΚ πάντα στις καρδιές τους!

Εκείνο το ξημέρωμα, λοιπόν, σύσσωμη η οικογένεια του ΠΑΟΚ θρηνούσε. Ένα μαύρο, κατάμαυρο, ξημέρωμα. Μια αβλεψία, η κακιά στιγμή άφηνε έναν ολόκληρο σύλλογο να συνεχίζει να πορεύεται από τότε «λειψός». Να του λείπουν αυτές οι ψυχούλες.

Οι λέξεις που γράφτηκαν, πάνω στο μνημείο τους, γίνονται μάθημα ζωής για όλους:

«Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Π.Α.Ο.Κ., ΤΟΥΣ ΕΦΕΡΕ ΕΔΩ,ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ…»!

Έτσι ακριβώς είναι, όπως τα περιέγραψε με τον τρόπο του, ο Χρήστος Παπανικολάου, ο «Αρχηγός», που το απόγευμα της Κυριακής ήταν στο ΟΑΚΑ και τραγουδούσε μαζί μ’ αυτά τα παιδιά. Η αγάπη τους συνέχισε και συνεχίζει παραπέρα, παρασέρνοντας και όλους εμάς 19 χρόνια μετά κι ένας Θεός ξέρει, για πόσο ακόμα.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπαδόπουλος είχε φροντίσει να μαζέψει, να τυλίξει και να μεταφέρει με προσοχή και ευλάβεια το αιματοβαμμένο πανό του Κορδελιού πίσω στη Θεσσαλονίκη.

Ο «ΠΑΟΚΤΣΗΣ», η εβδομαδιαία εφημερίδα-ευαγγέλιο των οπαδών του «Δικεφάλου»- είχε φροντίσει να τρέξει να βρεις τις φωτογραφίες των έξι αδικοχαμένων παιδιών. Να τις βάλει στο ιστορικό πρωτοσέλιδό του, για να τους μάθει ο κόσμος και όπως εύστοχα έγραψε: «Τα παλικάρια δεν τα κλαίμε! Τα τραγουδάμε!».

ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Δύο χιλιόμετρα πριν από τα διόδια των Τεμπών, σχεδόν μιάμιση ώρα πριν τον τελικό προορισμό, το τουριστικό λεωφορείο της εταιρείας «Relax Travel», στο οποίο επενέβαιναν 77 οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι περισσότεροι μέλη του Σ.Φ. ΠΑΟΚ Κορδελιού, έχει ραντεβού με το θάνατο.

Το ντέρμπι της 3ης Οκτωβρίου 1999 με τον Παναθηναϊκό (1-1) στο Ολυμπιακό στάδιο είχε ολοκληρωθεί και τα συνολικά 25 λεωφορεία με οπαδούς του ΠΑΟΚ ξεκινούσαν για το ταξίδι της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη. Στο ύψος του Βελεστίνου Μαγνησίας, ο οδηγός Κώστας Μανωλάς έδωσε τη θέση του στον 19χρονο Γιάννη Ντοκούση, γιο του ιδιοκτήτη του ταξιδιωτικού πρακτορείου, που είχε αναλάβει την εκδρομή στην Αθήνα. Δύο χιλιόμετρα πριν τα διόδια των Τεμπών, όταν ο νεαρός οδηγός (την ώρα του δυστυχήματος ο Μανωλάς κοιμόταν) επιχείρησε προσπέραση. Συγκρούστηκε όμως πλαγιομετωπικά με φορτηγό από το απέναντι ρεύμα, το οποίο κατευθύνονταν προς τη Λάρισα και οδηγούσε ο 68χρονος Αστέριος Αγκζιώτης.

Το λεωφορείο ανετράπη και σύρθηκε πολλά μέτρα έξω από την εθνική οδό, σε παρακείμενο χαντάκι. Εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού. «Δεν ξέραμε για πόση ώρα ήμασταν ακινητοποιημένοι. Είχαμε χάσει την αίσθηση του χρόνου. Το μόνο που αντιλαμβανόμασταν ήταν τα βογκητά πόνου από όσους βρίσκονταν πιο κοντά μας», περιέγραφαν την επόμενη μέρα οι διασωθέντες, όσοι δεν είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Λάρισας και των γύρω πόλεων.

Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ο σύνδεσμος στο Κορδελιό κατακλύστηκε από κόσμο. Εκεί βρέθηκαν και πολλοί παίκτες του ΠΑΟΚ και οι δύσκολες στιγμές συνεχίστηκαν στις κηδείες των έξι παιδιών.

Τις ημέρες που ακολούθησαν του δυστυχήματος, τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από κάθε γωνιά της χώρας «έπεφταν σαν βροχή» στα γραφεία της ΠΑΕ. Και το απόγευμα της αποφράδας ημέρας, στο παιχνίδι της Ν. Σμύρνης μεταξύ του Πανιωνίου και του Ιωνικού, οι Πάνθηρες σήκωσαν πανό, το οποίο ανέγραφε: «Καλό ταξίδι Μαυραετοί». Από τότε κρατάει μια μεγάλη οπαδική φιλία…

«ΠΑΟΚ, Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ»

Το βίντεο, «ΠΑΟΚ, η πόλη της σιωπής», που επιμελήθηκε ο Γιάννης Χατζόπουλος, ο οποίος έχει ταξιδέψει και βρίσκεται στο Μινσκ για τον σημερινό αγώνα με την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, καταγράφει τις δύσκολες στιγμές, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο…

Παίξτε, λοιπόν, σήμερα γι’ αυτά τα παιδιά, αφιερώστε τους κι άλλες νίκες και άλλα τρόπαια, όπως έκαναν το Μάιο του 2017, οι κυπελλούχοι Ελλάδας, πράττοντας το ελάχιστο απέναντι στην ιστορία του ΠΑΟΚ, περνώντας από το μνημείο των Τεμπών μαζί με το κύπελλο, που είχαν κατακτήσει στο Βόλο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.