Μάιντς: Οι μαθητευόμενοι μάγοι

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Μάιντς: Οι μαθητευόμενοι μάγοι

bet365

Η Μάιντς κάνει ξαφνικά πορεία πρωταθλητισμού και το Match Review του gazzetta.gr γράφει για τη δουλειά των Χάιντελ και Σμιντ.

Αν ρωτήσεις κάποιον να σου πει 3-4 παίκτες της Μάιντς, το πιθανότερο είναι να μείνει στη σκέψη, ακόμη και αν είναι οπαδός ομάδας της Bundesliga. Μπορεί να μοιάζει κάπως ντροπιαστικό ή υποτιμητικό για τους Mainzer, όμως είναι κάτι που επιδιώκουν.

Για πρώτη φορά με τον Μάρτιν Σμιντ στον πάγκο, η Μάιντς έκανε 3 νίκες στη σειρά, οι δύο από αυτές επί των Σάλκε και Γκλάντμπαχ. Η τελευταία επί των βασιλικών μπλε έχει φέρει τον μικρό σύλλογο στο -2 από την 3η θέση, όπου ισοβαθμούν Λεβερκούζεν και Χέρτα. Αν οι Βερολινέζοι βρίσκονται συχνά-πυκνά στα πρωτοσέλιδα ως η μεγάλη έκπληξη της σεζόν, η Μάιντς δεν πηγαίνει πίσω.

Τόσους βαθμούς στο ίδιο σημείο της σεζόν είχε όταν βγήκε στην Ευρώπη τη σεζόν 2010-11. Τότε ήταν η μοναδική φορά που είχε και περισσότερες νίκες (12), καθώς ήδη έχει φτάσει τις 10. Τα εντυπωσιακά στατιστικά συνεχίζονται, καθώς στα τελευταία 10 ματς έχει δεχθεί μόλις 6 γκολ, επίδοση που είναι χειρότερη μόνο από την Μπάγερν. Έχοντας κερδίσει, μάλιστα Σάλκε, Γκλάντμπαχ και Βόλφσμπουργκ, που πλέον είναι άμεσοι ανταγωνιστές, μπορεί να ονειρεύεται (ξανά) για το παραπάνω. Κι όμως, συμβαίνει το αντίθετο. «Η Μάιντς και η ανεπιθύμητη ευφορία της Ευρώπης», ήταν ο τίτλος της γερμανικής έκδοσης του Goal.

«Ξέρουμε πως πάει. Τη μία χρονιά παλεύουμε για την παραμονή, την άλλη για την Ευρώπη», τόνισε ο Μπάουμγκαρτλινγκερ, που πέτυχε το πρώτο του γκολ στο 112ό του παιχνίδι στην Bundesliga, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του! «Δεν πρέπει να αρχίσουμε να ονειρευόμαστε. Το πλάνο είναι να πάμε βήμα-βήμα», ολοκλήρωσε στις κατακόμβες της Coface Arena.

Μαζί του συμφώνησε και ο Γιουνούς Μάλι, που ετοιμάζεται να γίνει ένας από τους πολλούς παίκτες, που φέρνουν χρήματα στα ταμεία, καθώς το καλοκαίρι αναμένεται να μετακομίσει στην Ντόρτμουντ για περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ. «Όλοι είναι υπομονετικοί και δείχνουν εμπιστοσύνη στους παίκτες. Όλοι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν πρέπει ποτέ να δείξουμε υπεροψία», τόνισε στο Spox. «Κοιτάζουμε τους 40 βαθμούς. Αυτός είναι ο επόμενος προορισμός μας. Για να τα καταφέρουμε, θα πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και να μην αποσπάσει την προσοχή οτιδήποτε άλλο. Δεν κοιτάζουμε ψηλά».

Στην προκειμένη περίπτωση, η βαθμολογία λέει την αλήθεια. Η Μάιντς αθόρυβα έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει. Διότι, κράτησε μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα και τα φώτα της δημοσιότητας. Τώρα, αυτό λογικά θα αλλάξει. Εκείνο που δεν αλλάζει είναι η εκπληκτική σταθερότητα, με την οποία βαδίζει ο σύλλογος. Από το 2001 πέντε προπονητές έχουν κάτσει όλοι κι όλοι στον πάγκο των Mainzer. Ακόμη και αν τα δεδομένα αναγκαστικά αλλάζουν από σεζόν σε σεζόν, καθώς σημαντικοί παίκτες αποχωρούν και οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Ο τεχνικός διευθυντής, Κρίστιαν Χάιντελ, κάνει εκπληκτική δουλειά, δικαίως θεωρείται από τους κορυφαίους στην κατηγορία, όμως έχει πρόταση από τη Σάλκε, την οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει ήδη αποδεχθεί. Όλα δείχνουν ότι αντικαταστάτης του θα είναι ο Ρούβεν Σρέντερ, το δεξί χέρι του Τόμας Άιχιν στη Βέρντερ. Ο τελευταίος πάνω-κάτω το επιβεβαίωσε και η οργάνωση φαίνεται από το πόσο νωρίς έχει βρεθεί ο επόμενος, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να τρέξει έναν σύλλογο με περιορισμένους πόρους, αλλά με τεράστια αυτογνωσία.

«Έχω μόνο μία καρδιά», είπε ο Χάιντελ, στον οποίο πάτνως έχει προταθεί νέο συμβόλαιο, πριν το παιχνίδι με τη Σάλκε, καθώς όλα τα βλέμματα ήταν πάνω του, μήπως και ανακοινώσει την αποχώρησή του για τους βασιλικούς μπλε, κάτι που τελικά δεν έγινε. Ο 53χρονος παράγοντας είναι από το 1992 στο ΔΣ της Μάιντς και εκείνος που διάλεξε τους Κλοπ και Τούχελ για τον πάγκο. Αμφότεροι, πλέον, έχουν καταφέρει να θεωρούνται top προπονητές, ενώ η μοναδική του τρανταχτή αποτυχία ήταν η πρόσληψη του Κάσπερ Χιούλμαντ το καλοκαίρι του 2014.

Τότε, ανάμεσα στους υποψήφιους ήταν και ο Μάρτιν Σμιντ, τον οποίο είχε φέρει στον σύλλογο ο Τούχελ. Του είχε ζητήσει, μάλιστα, να γίνει βοηθός του, όμως εκείνος αρνήθηκε, καθώς ήθελε να ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι, αναλαμβάνοντας την U23. Και τον Φεβρουάριο του 2015 έγινε ο «τρίτος μαθητευόμενος», όπως τον χαρακτήρισε η FAZ, της σχολής της Μάιντς. Η προώθηση προπονητών από τις μικρές ομάδες στην πρώτη στην Bundesliga δεν είναι απλά μία τάση. Είναι συνειδητή απόφαση, καθώς οι τεχνικοί διευθυντές θέλουν να ξέρουν τι μπορούν να περιμένουν. Θέλουν οι νέοι προπονητές να ξέρουν την καρδιά του συλλόγου. Και αυτή η σχέση στην Μάιντς σημαίνει success story.

«Υπάρχουν προπονητές, που ποντάρουν πολλά στην ψυχολογία, άλλοι που ποντάρουν στην τακτική και εγώ στη φυσική κατάσταση και στη δύναμη», είχε πει ο Μάρτιν Σμιντ σε συνέντευξή του στο επίσημο site της Bundesliga λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε και επίσημα τους Mainzer. Τότε, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα, καθώς η Μάιντς βρισκόταν μόλις στο +1 από την ζώνη του υποβιβασμού. Συμπτωματικά, ήταν μετά το τέλος της 21ης αγωνιστικής. Και τώρα έχει την ομάδα στην 6η θέση.

Έτσι, όταν τον Απρίλιο υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2018 δεν ήταν λόγω της επίτευξης των στόχων, αλλά ως ένα άλμα πίστης στις δυνατότητές του. «Οι οπαδοί μας λατρεύουν μία ομάδα που τρέχει για τη ζωή της. Τότε, μπορούν να μας συγχωρέσουν για τις ήττες», είχε πει σε συνέντευξή του στην FAZ με το τέλος της σεζόν. «Η μάχη του υποβιβασμού μας ένωσε».

Στο ματς με την Γκλάντμπαχ το Spiegel χαρακτήρισε «Πιράνχας» τους παίκτες του Σμιντ, καθώς δεν ήταν καλύτεροι, όμως κέρδισαν τρέχοντας 125 χιλιόμετρα! Ο Γερμανός τεχνικός μένει πιστός στη φιλοσοφία του και οι παίκτες του τον ακολουθούν. Ο Σμιντ βρήκε τον τρόπο να καλύψει τις ατομικές αδυναμίες στο σύνολο.

Πριν λίγους μήνες έκανε πρεμιέρα η ταινία «Inside Mainz 05». Ο δημοσιογράφος Μπερντ Χέλερ αποφάσισε να ακολουθήσει παντού την ομάδα για 14 μήνες. Σε ένα μικρό απόσπασμα, που διέρρευσε, διακρίνονται οι Άλπεις, όπου μεγάλωσε ο Σμιντ. Μπορεί κατά τη διάρκεια των αγώνων να είναι ιδιαίτερα εκφραστικός, στην προπόνηση να φωνάζει διαρκώς, όμως η ηρεμία είναι το στοιχείο του.

Ο Κλοπ πήγε στην Αγγλία, για να κερδίσει τον τίτλο του «Normal One», ο Τούχελ στην Βεστφαλία χωρίς να έχει ακόμα κάτι αντίστοιχο και ο Μάρτιν Σμιντ απλά θέλει να είναι ο «normalste Bundesligatrainer», «ο πιο φυσιολογικός προπονητής στην Bundesliga». Και οι τρεις τους έχουν κοινή την παρουσία τους στον πάγκο της Μάιντς. Οι δύο θεωρούνται ήδη top. Ο τρίτος θα ήταν αν μετά το τελευταίο σφύριγμα στο ματς με τη Σάλκε, οι παίκτες του φορούσαν άλλες φανέλες... Οι Mainzer σε κερδίζουν με το πάθος τους και ο προπονητής τους είναι στο δρόμο για την καταξίωση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα