Η FIA απειλεί με απώλεια βαθμών τους μονομάχους του τίτλου

Πάνος Σεϊτανίδης
Η FIA απειλεί με απώλεια βαθμών τους μονομάχους του τίτλου
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού δεν θέλει να κριθεί το πρωτάθλημα από εσκεμμένο ατύχημα.

Η ώρα του «μεγάλου τελικού» του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 πλησιάζει και την Κυριακή θα μάθουμε ποιος θα καθίσει στο θρόνο για το 2022. Μετά από μία μαραθώνια κόντρα, έναν αγωνιστικό πόλεμο με πρωταγωνιστές τους Μαξ Φερστάπεν και Λούις Χάμιλτον, που μάλιστα πάνε στο Άμπου Ντάμπι ισόβαθμοι!

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 47 χρόνια που συμβαίνει κάτι τέτοιο, πράγμα που τονίζει το πόσο… ντέρμπι είναι όλα φέτος. Ένα ντέρμπι που κορυφώθηκε την περασμένη Κυριακή, καθώς οι δύο διεκδικητές του τίτλου, μετέτρεψαν την αγωνιστική διαδρομή της Τζέντα σε αρένα. Είχαν αρκετές επαφές, με αποκορύφωμα τη σύγκρουση του γύρου 37.

Οι αγωνοδίκες ανέλαβαν δράση, τιμώρησαν τον οδηγό της Red Bull με 10 δευτερόλεπτα ενώ και νωρίτερα, του είχαν επιβάλλει ποινή 5 δευτερολέπτων επειδή είχε αποκτήσει πλεονέκτημα βγαίνοντας εκτός πίστας. Μάλιστα, το ίδιο είχε γίνει και στην πρώτη επανεκκίνηση, όπου αντί ποινής, η αυστριακή ομάδα συμμορφώθηκε στην υπόδειξη του διευθυντή αγώνα, Μάικλ Μάσι, με τον Φερστάπεν να παρατάσσεται τρίτος (κι όχι πρώτος) στο grid.

Saudi Arabia GP

Καθώς λοιπόν έγιναν πολλά και λέγονται ακόμα περισσότερα, με το κλίμα ανάμεσα σε Red Bull Racing και Mercedes να είναι πολεμικό, ο Μάσι προσπαθεί να βάλει από πριν τα απαιτούμενα όρια.

Έτσι, στη στάνταρ διαδικασία των σημειώσεων του αγώνα που στέλνει σε όλες τις ομάδες, υπογράμμισε κάποια άρθρα που αφορούν τον Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα της FIA και έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά των μελών των ομάδων, με την αγωνιστική συμπεριφορά εντός πίστας αλλά και τις πιθανές ποινές.

Saudi Arabia GP

Συγκεκριμένα, το άρθρο 9.15.1 που αφορά στη συμπεριφορά και τις δηλώσεις των οδηγών ή οποιουδήποτε μέλους της ομάδας, το άρθρο 12.2.1 που εστιάζει σε δίκαιο ανταγωνισμό, ηθική αλλά και αντιαθλητική συμπεριφορά, το άρθρο 12.4.5 που θυμίζει πως οι αγωνοδίκες νομιμοποιούνται να αποβάλλουν και να αφαιρέσουν βαθμούς από τον παραβάτη.

Έτσι η FIA περνά με κάθε τρόπο το μήνυμα προς τους διεκδικητές του τίτλου, πως η μάχη τους θα πρέπει να γίνει εντός ορίων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!