Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χάντμπολ: Πρεμιέρα με Πορτογαλία στο Eurο της Γερμανίας

Δημήτρης Ντζάνης
Η εθνική ομάδα χάντμπολ

bet365

Έπειτα από 19 χρόνια η εθνική ομάδα χάντμπολ επιστρέφει ξανά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, σε λίγες ώρες αντιμετωπίζει την Πορτογαλία στο Μόναχο, στην παρθενική της παρουσία σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Είκοσι χρόνια μετά τις έκτες θέσεις στο τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και τον Ιανουάριο του 2005 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Τυνησίας, το ελληνικό χάντμπολ φορά τα καλά του, για την επιστροφή του σε ένα μεγάλο τουρνουά και την παρθενική του συμμετοχή σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που φιλοξενείται από την Τετάρτη (10/1) στη Γερμανία.

Δύο δεκαετίες πίσω η παρέα των Αλβανού, Σανίκη, Καφφάτου, Γραμματικού, του Σάσα Ζιβούλοβιτς, του νυν ομοσπονδιακού τεχνικού Γιώργου Ζαραβίνα, αλλά και των Τζιμούρτου, Βασιλάκη, Μπαλωμένου, Χαλκίδη, Καρυπίδη, Κοκολοδημητράκη, Χαρίλαου, Χρυσόπουλου έγραφε τις πιο σημαντικές στιγμές για το άθλημα σε εθνικό επίπεδο.

Τώρα είναι η σειρά μιας σπουδαίας γενιάς να γευτεί τη χαρά συμμετοχής σε μια μεγάλη διοργάνωση και να διεκδικήσει τους στόχους της στο Euro 2024.

H αποστολή της εθνικής ομάδας βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης στο Μόναχο, όπου στην Olympiahalle θα δώσει τους τρεις αγώνες της για τον 6ο όμιλο.

Η αρχή γίνεται σε λίγες ώρες, το απόγευμα της Πέμπτης (11/1, 19:00, Cosmote Sport 8) απέναντι στη δυνατή Πορτογαλία, θα ακολουθήσει το Σάββατο (13/1, 21:30) το μεγάλο ραντεβού με το φαβορί του ομίλου, την πανίσχυρη Δανία και τη Δευτέρα (15/1, 19:00) η συνάντηση με την Τσεχία.

Ζαραβίνας στο Gazzetta: «Μέσα από τέτοια τουρνουά η εθνική ομάδα μεγαλώνει»

H ανυπομονησία για τη μεγάλη στιγμή της εθνικής ομάδας ήταν διάχυτη στα πρόσωπα των παικτών της εθνικής ομάδας στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, παραμονή της αναχώρησης για τη Γερμανία.

Ο Γιώργος Ζαραβίνας κατάφερε να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού χάντμπολ, έχοντας προηγηθεί η σπουδαία προσπάθεια, αλλά και το άδοξο τέλος με τη μοναδική ήττα στο Μαυροβούνιο στα προκριματικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2023.

Ο 47χρονος ομοσπονδιακός τεχνικός μιλώντας στο Gazzetta, είπε: «Νιώθω ευλογημένος που έζησα ως παίκτης τις δύο μεγαλύτερες στιγμές του αθλήματος, για εμένα ήταν μεγάλη η ευθύνη από τότε που ανέλαβα την εθνική ομάδα να μπορέσουμε να οργανώσουμε τη δουλειά, ώστε να επανέλθει σε ένα μεγάλο τουρνουά.

Στα προκριματικά του περασμένου παγκοσμίου πρωταθλήματος, έπειτα από εννέα σερί νίκες, χάσαμε την πρόκριση στο Μαυροβούνιο, όμως από τότε δείξαμε μια δυναμική και σε τροχιά διεκδίκησης μιας πρόκρισης που ήρθε τώρα στο ευρωπαϊκό.

zaravinas

Θεωρώ με μια συντονισμένη προσπάθεια που έχει να κάνει με την ομοσπονδία, τους συλλόγους, με τη δόμηση της εθνικής ομάδας, πρέπει να γίνει στόχος η όσο το δυνατόν πιο συχνή παρουσία στα μεγάλα τουρνουά. Εκεί η ομάδα μεγαλώνει, γίνεται καλύτερη, βρίσκεσαι στο επίκεντρο.

Το πρώτο που θέλω να δω από τους παίκτες να είναι ο εαυτός τους, δεν θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη πίεση, μαζί μας θα βρίσκονται θα είναι πολλοί Έλληνες, αντιπροσωπεύουμε την πατρίδα μας και θέλουμε να το κάνουμε με τιμή και υπερηφάνεια.

Σαφώς τα αποτελέσματα καθορίζουν την πορεία, αλλά για εμένα είναι το σημαντικό είναι τα παιδιά να δώσουν την ψυχή τους, είμαστε διαβασμένοι.

Αγωνιστικά εμείς έχουμε προετοιμαστεί για τα παιχνίδια με την Πορτογαλία και την Τσεχία, ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι περισσότερο δύσκολο και ανταγωνιστικό από ένα ολυμπιακό τουρνουά ή παγκόσμιο πρωτάθλημα, γιατί η Ευρώπη είναι το επίκεντρο του αθλήματος».

Αρχή με την Πορτογαλία

Οι παίκτες της εθνικής ομάδας προπονήθηκαν την Τετάρτη στην Olympiahalle, για την πρεμιέρα τους απέναντι στην Πορτογαλία.

Μια πολύ δυνατή ομάδα, η οποία θα πάρει μέρος για 8η φορά σε Euro, ενώ από το 2020 έχει συμμετάσχει ανελλιπώς σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις Ήταν 6η στο Eυro, 2020 που είναι η καλύτερη θέση που έχει λάβει μέχρι σήμερα.

Όπως σημείωναν τα μέλη της εθνικής ομάδας στη media day, στόχος στο Euro είναι τουλάχιστον μια νίκη, που θα τη φέρει πιο ψηλά στο ranking για την κλήρωση των πλέι οφ του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που θα γίνει σε Κροατία, Δανία και Νορβηγία τον Ιανουάριο του 2025.

Από τους έξι ομίλους στο Euro 2024, οι δύο πρώτες ομάδες συνεχίζουν στον main round (δύο όμιλοι των έξι).

«Είμαστε χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι, νομίζω ότι τα συναισθήματα είναι πάρα πολλά και διάχυτα, αλλά θα πρέπει να τα ελέγξουμε. Αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να προσέξουμε στην πρεμιέρα.

Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο στόχο και το πλάνο μας, να μην κάνουμε υπερβολές και να τα δώσουμε όλα και για εμάς που είμαστε εδώ, αλλά και γι αυτούς που δεν μπόρεσαν να έρθουν και για τους φιλάθλους που θα βρίσκονται δίπλα μας» δήλωσε ο τερματοφύλακας, Πέτρος Μπουκοβίνας, στην ιστοσελίδα της ΟΧΕ.

«Πιστεύω η ομάδα είναι έτοιμη, όλα τα παιδιά έχουν απίστευτη όρεξη και ενθουσιασμό. Το παιχνίδι με την Πορτογαλία το βλέπουμε σαν τελικό. Θέλουμε να διεκδικήσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Θα έρθουν οι συγγενείς μας από την Ελλάδα και ομογενείς από το Μόναχο και όλη τη Γερμανία. Θα παίξουμε και γι αυτούς. Όλο αυτό μας ενθουσιάζει και ελπίζω να τους δικαιώσουμε» συμπλήρωσε ο δεξιός εξτρέμ, Δημήτρης Τζηράς.

Διαιτητές της αναμέτρησης θα είναι οι αδελφές Σαρλότ και Τζούλι Μποναβεντούρα από τη Γαλλία.

Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Δανία θα παίξει με την Τσεχία (21:30).

Τη σύνθεση της εθνικής ομάδας αποτελούν οι: Παπαντωντόπουλος, Παπαβασίλης, Σάββας, Πασσιάς, Κανδύλας, Καραμπουρνιώτης, Μιχαηλίδης, Τζηράς (Ολυμπιακός /Όμιλος Ξυνή), Κεδέρης, Λιάπης, Παπαδιονυσίου, Αραμπατζής, Μάλλιος (ΑΕΚ), Θ. Παπάζογλου, Λ. Παπάζογλου (ΠΑΟΚ), Τόσκας (Bianco Monte Δράμα), Παναγιώτου (ΑΣΕ Δούκα), Mπόσκος (Χενίλ- Ισπανία), Μπουκοβίνας (Γκροσβάλσταντ- Μπουντεσλίγκα-2/Γερμανία)

@Photo credits: INTIME, Βαγγέλης Καραΐσκος

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Τελευταία Νέα