Σβιόντεκ: Η αποθέωση της Πολωνής από τις συναθλήτριές της
25/05/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Σβιόντεκ: Η αποθέωση της Πολωνής από τις συναθλήτριές της

Γιάννης Αρώνης

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες κατακτήσεις τουρνουά μέσα στο 2022, ήρθε η ώρα για την Ίγκα Σβιόντεκ να ξεκουραστεί αποσύροντας την συμμετοχή της από το Όπεν της Μαδρίτης στα τέλη Απριλίου, με τις συναθλήτριές της να δράττονται της ευκαιρίας και να αποθεώνουν την 20χρονη Πολωνή.

Η Ίγκα Σβιόντεκ έχει δείξει κατ' επανάληψη ότι την φετινή σεζόν δεν αστειεύεται. Στη Μελβούρνη έκανε την δεύτερη καλύτερη εμφάνιση της καριέρας της σε Grand Slam φτάνοντας μέχρι την ημιτελική φάση του Αυστραλιανού Όπεν. Στη συνέχεια κατέκτησε και τα τρία 1000άρια τουρνουά στις «σκληρές» επιφάνειες, θριαμβεύοντας κατά σειρά σε Ντόχα, Ίντιαν Γουέλς και Μαϊάμι, προτού εκκινήσει με τον καλύτερο τρόπο την χωμάτινη σεζόν της με μία ακόμα κατάκτηση στη Στουτγκάρδη (500άρι).

Η 20χρονη Πολωνή απουσίασε από το πρώτο χωμάτινο 1000άρι της χρονιάς στη Μαδρίτη, όπου ένα μικροπρόβλημα στον ώμο έδωσε την ευκαιρία στην Τυνήσια Ονς Ζαμπέρ να στεθφεί πρωταθλήτρια. Παρά την απουσία της -ή ίσως και λόγω αυτής-, η Σβιόντεκ ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στην media day ενόψει του τουρνουά της ισπανικής πρωτεύουσας, γνωρίζοντας την αποθέωση από τις συναθλήτριές της.

«Για να είμαι ειλικρινής, αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλες μας. Θέλοντας και μη είναι παράδειγμα για πολλές τενίστριες, ανάμεσά τους κι εγώ. Θέλω να μπορέσω να φτάσω στο επίπεδό της. Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει, αλλά ξέρω ότι σίγουρα το κάνει σωστά. Το να μπορείς να κερδίζεις όλα τα παιχνίδια είναι ο στόχος όλων μας στο τέννις, και εύχομαι να συνεχίσει να τα καταφέρνει. Απλά όχι απέναντί μου!», τόνισε η επερχόμενη θριαμβεύτρια Ζαμπέρ πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

Από την πλευρά της, η Ναόμι Οσάκα που έχει πέσει «θύμα» της τρομακτικής κατάστασης της Σβιόντεκ φέτος (έχασε με 2-0 στον τελικό του Μαϊάμι απέναντί της) δήλωσε:
«Είναι απίστευτο αυτό που έχει καταφέρει. Πραγματικά μακάρι να μπορούσα κι εγώ να κερδίσω τέσσερα τουρνουά στη σειρά. Μοιάζει πάντα πολύ συγκεντρωμένη, κάτι αξιοσημείωτο για τη νεαρό της ηλικίας της. Φαίνεται πως έχει βάλει έναν στόχο, ανεξάρτητα αν εμείς δεν τον γνωρίζουμε. Είναι απολαυστικό να την βλέπεις να αγωνίζεται τόσο καλά και ελπίζω να την αντιμετωπίσω στο χώμα φέτος!»

Η δε Σβιόντεκ απαντά: «Νιώθω ότι με παρακολουθούν περισσότερο πλέον. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή όχι, αλλά υπάρχουν πολλές παίκτριες που με συνέχαραν και ήταν εμφανές ότι με συμπονούσαν για την απουσία μου. Ήταν πολύ όμορφο. Με εξέπληξε γιατί δεν ήμουν σίγουρη για το ότι οι συναθλήτριές μου δεν θα ένιωθαν ζήλεια, ή την επιθυμία να βρεθούν στην θέση μου (με την κακή έννοια). Όμως ειλικρινά εκτιμώ πάρα πολύ την στάση τους και την συμπεριφορά τους απέναντί μου!»

Η Μαρία Σάκκαρη με τη σειρά της έχει βρεθεί κι αυτή μοιραία στο μάτι του κυκλώνα που ονομάζεται Σβιόντεκ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έφτασε στην πηγή στο τουρνουά του Ίντιαν Γουέλς, όμως δεν ήπιε νερό εξαιτίας της ήττας της από την Πολωνή στον τελικό. Παρ' όλα αυτά, η Σάκκαρη έδειξε την αθλητική της παιδεία στις δηλώσεις της ενόψει του Όπεν της Μαδρίτης:

«Σας το έχω ξαναπεί, αυτή τη στιγμή τα κάνει όλα σωστά. Δεν κερδίζεις τέσσερα τουρνουά στην σειρά χωρίς να το αξίζεις. Προφανώς η απόδοσή της τής δίνει και επιπλέον αυτοπεποίθηση. Όμως βλέπω τον εαυτό μου στο επίπεδο των αθλητριών που μπορούν να την κάνουν να αισθανθεί άβολα, να νιώσει ότι είναι δύσκολο. Το ίδιο έχει πει και η ίδια πολλές φορές, ότι έχουμε μια πολύ γόνιμη αντιπαλότητα. Η παρουσία της είναι πολύ σημαντική για το άθλημα γιατί είναι μια νέα παίκτρια με διαφορετική προσωπικότητα»

Παρόμοια ήταν, τέλος, και η τοποθέτηση της Πάουλα Μπαντόσα. Η Ισπανίδα γνωρίζεται παιδιόθεν με την Σβιόντεκ, αφού οι δυο τους συνήθιζαν να προπονούνται μαζί όταν βρίσκονταν στην κατηγορία των νεανίδων, ενώ ακόμα και σήμερα προετοιμάζονται από κοινού πριν από μεγάλα τουρνουά.

«Πνευματικά είναι απίστευτα δυνατή. Ο τρόπος που αγωνίζεται είναι μαγικός. Από το κέντρο του τερέν της έχει τη δυνατότητα να ανοίξει το γήπεδο με μία απίστευτη ευκολία. Κατά τη γνώμη μου διαθέτει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένα νο.1, το αξίζει 100%. Με κάνει ακόμα περισσότερο χαρούμενη το ότι είναι ένας πολύ ταπεινός άνθρωπος, ένα καθ' όλα κανονικό κορίτσι».

Η Σβιόντεκ επέστρεψε στα μεγάλα τουρνουά στην Ρώμη, όπου πριν λίγες μέρες κατέκτησε το δεύτερο 1000άρι της χωμάτινης σεζόν απέναντι στην Ζαμπέρ. Με εξαίρεση την Μαδρίτη η Πολωνή έχει κατακτήσει και τα τέσσερα μεγάλα τουρνουά της τρέχουσας σεζόν, ενώ αυτές τις μέρες θα παλέψει για τον δεύτερο τίτλο της στο Ρολάν Γκαρός μετά το 2020!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]