Γκάγκο: Ένας «πολεμιστής» που αποφάσισε να ξεκουραστεί... (vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Γκάγκο: Ένας «πολεμιστής» που αποφάσισε να ξεκουραστεί... (vids)

bet365

Θα μείνει στην ιστορία ανάμεσα στις περιπτώσεις πάνω από τις οποίες θα πλανάται ένα «αν». Αυτό θα τον κατατρώει. Ο Γκάγκο αναγκάστηκε να βάλει τέλος στην καριέρα του, αφού η κατάρα νίκησε το ταλέντο...
bwin - Ελλάδα - Κύπρος με μεγάλες αποδόσεις και πληθώρα επιλογών! | 21+

Ένας από τους πιο ποιοτικούς χαφ της γενιάς του. Ένας από τους πιο ταλαντούχους Αργεντινούς ποδοσφαιριστές της εποχής του.

Αυτοί οι χαρακτηρισμοί κυκλοφορούν σε κάθε αναφορά προς τον Φερνάντο Γκάγκο, όπου κι αν θελήσει ν' αναζητήσει κανείς πράγματα για τον παλαίμαχο, πλέον, ποδοσφαιριστή, ο οποίος ανακοίνωσε την αναγκαστική απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Δεν είναι λίγο πράγμα, άλλωστε, από τα 19 σου χρόνια να είσαι βασικός στη Μπόκα Τζούνιορς και από εκεί να παίρνεις μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης...

Ενώ βλέπει κανείς τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στα 39 του να κάνει φοβερά πράγματα στην Ιταλία, τον Κριστιάνο Ρονάλντο στα 35 του να δείχνει... πιο φρέσκος από ποτέ ακόμα και μετά τον κορονοϊό και τον Λιονέλ Μέσι να συνεχίζει να ηγείται στην Μπαρτσελόνα στην ηλικία των 33 ετών, ο Φερνάντο Γκάγκο ξέρει πως θα μνημονεύεται κάπως διαφορετικά.

Ως ο ποδοσφαιριστής τον οποίο η μοίρα του δεν συμπάθησε ποτέ και πάντοτε του παρουσίαζε εμπόδια μέχρι τελικά να τον ρίξει κάτω και να μην καταφέρει να «σηκωθεί» ξανά.

Την χόρτασε την καριέρα του, αλλά...

Αποσύρθηκε στα 34. Έχοντας στερηθεί τη δυνατότητα να κάνει πάρα πολλά πράγματα επιπρόσθετα σε αυτά που πρόλαβε να κάνει. Κι όμως η καριέρα του δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε αδιάφορη. Πανηγύρισε 16 τίτλους, άλλωστε... Σε σύνολο στα γήπεδα όπου αγωνίστηκε, είχε 366 συμμετοχές σε συλλογικό επίπεδο με 10 γκολ και 29 ασίστ. Έπαιξε σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μπόκα Τζούνιορς, βρέθηκε και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην εθνική ομάδα της Αργεντινής στην ύψιστη τιμή για έναν ποδοσφαιριστή, πόσω μάλλον για εκείνον και τους συμπατριώτες του, όπου η «αλμπισελέστε» είναι απλά το μεγαλύτερο όνειρο.

Είχε 61 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και θα το έκανε και σε αυτό του 2018 αν δεν άλλαζε απόφαση ο Σαμπάολι. Ήταν παρών στα Copa America του 2007, του 2011, του 2015 και πανηγύρισε μαζί με τους Μέσι, Μπανέγα και Αγουέρο το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, το 2008.

Ανελέητα «χτυπήματα», ένα... last dance και η λογική απόφαση

Ο Φερνάντο Γκάγκο στις αξιοσημείωτες ημερομηνίες της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ίσως έρθει αντιμέτωπος με μια πολύ μεγάλη αλήθεια, αλλά πικρή. Αρκετές από αυτές τις ημέρες σταθμούς που θα έχει καταγράψει, θα αφορούν σοβαρούς τραυματισμούς που υπέστη, αλλά θα έχει να θυμηθεί και τις ημέρες εκείνες που κατάφερε να προπονηθεί ξανά σε φουλ ρυθμούς και να χαμογελάσει... μέχρι το επόμενο «χτύπημα» που θα δεχόταν.

Λένε πως η ρήξη χιαστού και το χρονικό διάστημα που απαιτείται να μείνει ένας παίκτης εκτός δράσης για να καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα και να επιστρέψει σε κανονική κατάσταση, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν ποδοσφαιριστή στο υψηλότερο επίπεδο. Και ο Γκάγκο είχε να το αντιμετωπίσει δυο φορές! Μια σε παιχνίδι της Αργεντινής με το Περού το 2017, όταν το είχε καταλάβει μάλιστα και χτυπιόταν γιατί δεν ήθελε με τίποτα να σταματήσει να παίζει εκείνη τη στιγμή έχοντας ανάγκη να βοηθήσει την εθνική ομάδα, ενώ, το 2020 μπήκε για εκείνον με τον χειρότερο τρόπο και νέο χιαστό. Στα τέλη του Γενάρη, σε παιχνίδι της Βελέζ με την Αλντοσίβι, έρχεται ξανά αντιμέτωπος με τον εφιάλτη...

Πέρα από αυτά, είχε και τρεις πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στον Αχίλλειο τένοντα, το 2015 σε superclasico της Μπόκα με τη Ρίβερ, το 2016 ξανά απέναντι στους «εκατομμυριούχους» και... ω, τι έκπληξη, πάλι σε ίδιο παιχνίδι τον Δεκέμβρη του 2018, στους ιστορικούς τελικούς του Copa Libertadores και πιο συγκεκριμένα στο δεύτερο παιχνίδι στη Μαδρίτη, στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Κάθε φορά το πάλευε, κάθε φορά επέστρεφε, κάθε φορά έπνιγε τους πόνους για να παίξει και να μην σταματήσει τ' όνειρό του, κάθε φορά με πείσμα και ψυχική δύναμη έβγαινε στο γήπεδο και κάθε φορά έπρεπε ν' αποδείξει πως θα σηκώνεται έχοντας χτυπηθεί ανελέητα. Στην Βελέζ υπέγραψε στα τέλη του 2019 για να γράψει τον επίλογο της καριέρας του έχοντας αναβάλει, τότε, για λίγο ακόμα την απόσυρσή του, όμως δεν θα το χαιρόταν όπως θα ήθελε με το νέο stop που του έδειξε το ποδοσφαιρικό του πεπρωμένο...

Οι πόνοι και τα... μεγαλύτερα παπούτσια

Προφανώς και ήρθε η στιγμή που ο Γκάγκο αντιλήφθηκε ότι δεν πρέπει να πηγαίνει άλλο κόντρα στη μοίρα του. Πως για να καταφέρει να ζήσει στο μέλλον με λιγότερους πόνους και ν' αποφύγει τα χειρουργεία και τις δύσκολες μέρες, θα πρέπει να σταματήσει να παίζει επαγγελματικά και να προπονείται σε υψηλό ρυθμό όπως το έκανε κάθε φορά που επέστρεφε από μια αναποδιά και προσπαθούσε να την αφήσει στο παρελθόν.

Όπως αναφέρει στο σημείωμα με το οποίο ανακοίνωσε στον κόσμο πως αποσύρεται... αναγκαστικά λόγω των προβλημάτων του, τονίζει πως για περίπου 15 χρόνια αγωνιζόταν με συνεχείς πόνους και ενοχλήσεις στον αστράγαλο, αφού, είχε σχεδόν... καταστραφεί ο Αχίλλειος τένοντάς του.

Μάλιστα, αναφέρει ότι έπαιζε πάντοτε με παπούτσια που ήταν κατά δυο νούμερα μεγαλύτερα από το κανονικό του, προκειμένου να μην πιέζεται το πόδι του και να μπορεί να παίξει παρά το πρήξιμο και την ευαισθησία στο σημείο ελέω του προβλήματος που τον είχε ταλαιπωρήσει και που φυσικά του στιγμάτισε την μετέπειτα πορεία και την καριέρα του.

Αξίζει, πάντως, σε νοοτροπία, να είστε όπως ο Γκάγκο το 2017. Τότε που του είπαν "Φερνάντο, τελείωσε το ματς..." διαπιστώνοντας τη ζημιά στον χιαστό κι εκείνος έκανε σαν αγρίμι για να μπει να παίξει. Δεν ήθελε ν' ακούσει το "δεν μπορείς"...

 

Τελευταία Νέα