Γιούρι Λοντίγκιν: Η ώρα του come back (pics & vid)

Θοδωρής Βασίλης
Γιούρι Λοντίγκιν: Η ώρα του come back (pics & vid)

bet365

Ο Γιούρι Λοντίγκιν ετοιμάζεται όχι μόνο για την επιστροφή του στα γήπεδα με τον Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και για το come back στο προσκήνιο.

Παναθηναϊκός - Χίμκι: Δεκάδες ειδικά για πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, εύστοχα τρίποντα. Τα μεγάλα παιχνίδια βρίσκονται εδώ. |21+

Ως βόμβα έπεσε η είδηση ότι ο Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα συμφώνησε σε όλα με τον Γιούρι Λοντίγκιν. Άλλωστε δεν είναι σύνηθες μια ομάδα όπως ο ΠΑΣ να κάνει δικό της έναν ποδοσφαιριστή που έκανε πράματα και θάματα στην Ρωσία γράφοντας ιστορία με την φανέλα της Ζενίτ, πράματα που ούτε ο ίδιος φανταζόταν πως θα πετύχει όταν ξεκινούσε την καριέρα του στους Ακρίτες Νευροκοπίου.

Τα πρώτα βήματα και το Νευροκόπι

Εκεί, το 2008, τον είδαν οι άνθρωποι της Ξάνθης και τον ενέταξαν στις ακαδημίες τους. Από νωρίς φάνηκε ότι θα ξεχωρίσει και η πρώτη του σεζόν στην Κ-21 της ακριτικής ομάδας ήταν εντυπωσιακή. Πρώτη θέση για την Ξάνθη με 58 βαθμούς σε 30 αγώνες, δύο πόντους πάνω από την δευτεραθλήτρια ΑΕΚ.

Η δικαίωση για τις εκπληκτικές του εμφανίσεις δεν άργησε να έρθει. Ο Χρήστος Πανόπουλος τον καλεί για να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο και ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη που του δείχνει η Ξάνθη. «Είμαι πολύ χαρούμενος με την υπογραφή του συμβολαίου μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κο Πανόπουλο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, τους προπονητές μου Κο Σαββίδη και Κο Μουστάκη για όσα μου προσέφεραν και να υποσχεθώ ότι θα δουλέψω σκληρά για να συνεχιστεί η παράδοση που θέλει την SKODA ΞΑΝΘΗ να αναδεικνύει καλούς τερματοφύλακες».

Ο τότε προπονητής τερματοφυλάων της Ξάνθης, Αλέκος Μαλαδένης, συνειδητοποιεί ότι στα χέρια του έχει ένα ατόφιο διαμάντι, το οποίο όμως θα πρέπει να δουλευτεί και να εξελιχθεί. Για τον λόγο αυτό αποφασίζεται να παραχωρηθεί δανεικός στον Εορδαϊκό. Στον Εορδαϊκού κάνει 25 παιχνίδια και δείχνει έτοιμος να πάρει την ευκαιρία. Αρχικά μπαίνει αποστολή στα ματς με Άρη και Δόξα Δράμας για να έρθει η μεγάλη στιγμή και το ντεμπούτο του στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν με αντίπαλο τον Εργοτέλη.

Πλέον το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Από την προετοιμασία φάνηκε ότι θα είναι ο Νο 2 τερματοφύλακας της ομάδας και σιγά σιγά παίρνει και τις ευκαιρίες του και κόντρα στην Βέροια κρατάει το μηδέν. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης του δίνει την ευκαιρία και απο κει και πέρα δεν βλέπει κανέναν. Συνολικά 23 συμμετοχές την σεζόν 2012-13 και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Φερνάντο Σάντος τον καλεί στην Εθνική ομάδα, αλλά το καλύτερο δεν έχει έρθει ακόμα.

Η κλήση από τον Φερνάντο Σάντος και η μεγάλη μεταγραφή

Η Ζενίτ βγάζει από τα ταμεία της το ποσό των 900.000 ευρώ και αποφασίζει να τον φέρει στην Αγία Πετρούπολη! Θα περίμενε κανείς πως η μετάβαση από την Ξάνθη στην καλύτερη ομάδα της Ρωσίας θα ήταν δύσκολη. Όχι όμως για τον Γιούρι. Η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια. Δύο ματς με την Τομ Τομσκ αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα για τους Άντβοκατ και Σπαλέτι στον πάγκο της Ζενίτ (ο δεύτερος είχε αντικαταστήσει τον πρώτο) και δύο παιχνίδια με την Κρίλια Σοβέτοβ σηματοδότησαν τη νέα εποχή. Αρχικά του Ιταλού και στη συνέχεια του Βίλας Μπόας.

Ο Πορτογάλος πανηγυρίζει στο ντεμπούτο του τη νίκη επί της ομάδας της Σαμάρα με 2-1. Για το τελικό αποτέλεσμα είχε να ευχαριστήσει δύο ανθρώπους. Τον Χουλκ, που πέτυχε και τα δύο γκολ, και τον Λοντίγκιν, ο οποίος γίνεται ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία της Ζενίτ που αποκρούει δύο πέναλτι στο ίδιο ματς!

Το καλοκαίρι είχε ακούσει πολλά από τους οπαδούς, οι οποίοι από τα αμέτρητα εκατομμύρια που ξόδευε η ομάδα τους, την είδαν να αγοράζει έναν τερματοφύλακα από μία άγνωστη ομάδα (για αυτούς) και με ελάχιστα χρήματα (για τα δικά τους δεδομένα). Ο Λοντίγκιν βρέθηκε ξαφνικά στην 11άδα, όταν τραυματίστηκε ο Μαλαφέεβ στην προετοιμασία, για να τον αναδείξουν οι οπαδοί σε καλύτερο παίκτη για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο! Ο 23χρονος τερματοφύλακας τους είχε κερδίσει, και όχι μόνο αυτούς, αν σκεφτεί κανείς πως η Sport Express τον τοποθετεί στα πρόσωπα του 2013 στην Ρωσία!

Τα στατιστικά του εντυπωσιακά. Κάνει 2,45 αποκρούσεις ανά ματς και είναι 4ος στη σχετική λίστα. Σε μία ομάδα όπως η Ζενίτ, που δέχεται λιγότερες επιθέσεις από την πλειοψηφία, είναι πολύ σημαντικός αριθμός. Είναι πρώτος στη λίστα με τις επιτυχημένες μεταβιβάσεις, ενώ η Squawka, που χρησιμοποιεί συγκεκριμένες στατιστικές επιδόσεις για το «σκορ απόδοσης», τον αναδεικνύει 15 φορές τερματοφύλακα της αγωνιστικής και 5 φορές MVP!

Γράφοντας ιστορία

Ο Βιτσισλάφ Μαλαφέεφ επανεμφανίζεται κόντρα στην Ντόρτμουντ για το Champions League, αλλά πόνοι στην μέση τον αφήνουν ξανά εκτός. Για να γράψει ιστορία χρειάστηκε ξανά να τραυματιστεί ο Μαλαφέεβ. Ο Ρώσος είχε κάνει μόλις την πρώτη του εμφάνιση στη σεζόν στο εκτός έδρας ματς με την Ντόρτμουντ για το , όμως είχε πόνους στη μέση τις προηγούμενες ημέρες και έμεινε εκτός αποστολής. «Μίλησα με τον προπονητή και μου είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Θα πρέπει να δώσουμε χρόνο συμμετοχής στον Βιάτσεσλαβ. Δεν υπάρχει πρόβλημα», σχολίασε μετά το παιχνίδι με την Κρίλια ο Λοντίγκιν.

Ένα παιχνίδι που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει. Ο Καμπαγιέρο βρέθηκε απέναντί του δύο φορές από την άσπρη βούλα και αμφότερες δεν κατάφερε να τον νικήσει. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της ρωσικής Πρέμιερ Λιγκ (από το 1992 και μετά), που ένας τερματοφύλακας αποκρούει δύο πέναλτι εκτελεσμένα από τον ίδιο παίκτη στο ίδιο ματς! Συνολικά, ο Λοντίγκιν έγινε μόλις ο 4ος που αποκρούει δύο πέναλτι στην Πρέμιερ Λιγκ και 13ος από την εποχή της ΕΣΣΔ!

«Φανταστικά πράγματα από τον Λοντίγκιν για τον Βίλας Μπόας», έγραψε το Чемпионат.com. «Ο Λοντίγκιν έσωσε το ντεμπούτο του Βίλας Μπόας», το НТВ-ПЛЮС. «Ο ήρωάς μας σήμερα ήταν ο Λοντίγκιν», σχολίασε Λόμπαρτς. «Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από τους παίκτες μου. Είμαι, όμως, εντυπωσιασμένος από τον Λοντίγκιν», είπε ο Πορτογάλος στη συνέντευξη Τύπου.

«Στο πρώτο πέναλτι είχε (σ.σ. ο Καμπαγιέρο) μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πριν στήσει την μπάλα για το δεύτερο, τον ρώτησα αν θα το εκτελέσει στην ίδια γωνία. Μου χαμογέλασε και μου έγνεψε καταφατικά», αποκάλυψε ο Λοντίγκιν, που έπεσε από την άλλη.

Από τις μέρες… πείνας τότε (ένα διάστημα έτρωγε μόνο μακαρόνια, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για τίποτα περισσότερο), ο δρόμος ήταν μακρύς και γεμάτος δύσκολες αποφάσεις. Μία από αυτές ήταν και η Εθνική. Ο Σάντος τον είχε καλέσει, όμως τη μία δεν αγωνίστηκε και την δεύτερη έπρεπε να ταξιδέψει στην Αγία Πετρούπολη, προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις για την Ζενίτ. Όταν επέστρεψε, προλάβαινε τα ματς, όμως ο Πορτογάλος αποφάσισε να τον αποκλείσει από την αποστολή, καθώς είχε χάσει αρκετές προπονήσεις.

Τελικά, οι Ρώσοι έκαναν την απόφασή του πιο εύκολη. Ο κανονισμός που αφορά τους παίκτες με διπλή υπηκοότητα αλλάζει και πλέον πρέπει να επιλέξουν. Είτε θα παίζουν ως ξένοι είτε ως Ρώσοι. «Από την Ζενίτ μου ξεκαθάρισαν ότι αν δεν έπαιζα ως Ρώσος, δε θα έπαιζα καθόλου», λέει ο Λοντίγκιν. Και πήρε την απόφασή του. Μια απόφαση που μάλλον σε καλό του βγήκε. Βέβαια, αν ρωτήσει κάποιος αν νιώθει περισσότερο Έλληνας ή Ρώσος, η απάντηση είναι η ίδια. «50-50».

Ο Mister Penalty!

Στο ματς με την Κρίλια έγραψε ιστορία με τις δύο αποκρούσεις πέναλτι, αλλά δεν είναι υπερβολή να τον πει κανείς ο Mister Penalty. Και αυτό γιατί στην Ρωσία χρειάστηκε 13 φορές να υπερασπιστεί την εστία του, έχοντας απέναντι του αντίπαλο που έβαλε την μπάλα στην άσπρη βούλα και ο ίδιος βγήκε νικητής στα παραπάνω από τα μισά, αφού έχει αποκρούσε τα επτά από αυτά! Εκτός από τα δύο με την Κρίλια, έχει κρατήσει την ισοπαλία στο ντέρμπι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποκρούοντας το πέναλτι του Τζαγκόεφ

Η φθορά και το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ

Όλα δείχνουν ιδανικά για τον Γιούρι. Βασικός στην Ζενίτ, ενώ ο Φάμπιο Καπέλο του ανοίγει την πόρτα της εθνικής Ρωσίας με την οποία μάλιστα συμμετέχει τόσο στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 όσο και δύο χρόνια μετά στο Euro στην Γαλλία χωρίς πάντως να αγωνιστεί. Σιγά σιγά οι συμμετοχές του στην ομάδα της Αγιάς Πετρούπολης μειώνονται. Την σεζόν 2016/17 μετράει 15 συμμετοχές και οι φήμες περί αποχώρησής του φουντώνουν.

Κάπου εκεί εμφανίζεται ο ΠΑΟΚ. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον ξέρει καλά και μιλάει μαζί του για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα, κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος λίγους μήνες μετά το ανεπιτυχές φλερτ.

«Υπήρχαν συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ και άλλες ομάδες. Στην αρχή της σεζόν, είχα μια συνομιλία με τον προπονητή. Είπε ότι δεν μπορούσε να υποσχεθεί τίποτα, αλλά ότι με χρειαζόταν και πρόσθεσε: «Αν αλλάξει κάτι, θα το ξέρεις πρώτος». Έτσι έμεινα στην Ζενίτ.

Δεν μπορώ να πω ότι λυπάμαι για κάτι. Αγαπώ τον Ζενίτ, αλλά δεν μου αρέσει μόνο να κάθομαι και να πληρώνομαι. Δεν μπορώ να το αντέξω αυτό. Έτσι, αν δεν παίξω, τότε πρέπει να αναζητήσω μια λύση. Από την άλλη πλευρά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω, περιμένοντας για την ευκαιρία μου», τονίζει ο ίδιος.

Η αντίστροφή μέτρηση έχει αρχίσει. Φαίνεται πως πλέον έχει χάσει την εμπιστοσύνη και την επόμενη χρονιά σταματάει πάλι στις 15 συμμετοχές από τις οποίες οι έντεκα στο πρωτάθλημα. Δεν υπολογίζεται και ψάχνει για ομάδα. «Ο Λοντίγκιν όταν ήρθε στη Ρωσία ξεκίνησε πολύ καλά. Έκανε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο μολονότι όλοι βλέπαμε πως δεν είχε καλή τεχνική. Εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε με τον δικό του τρόπο. Ήρθε στη Ζενίτ στην πλέον κατάλληλη στιγμή. Είχαν πολύ δυνατή ομάδα με καλή ψυχολογία. Έκανε κάποια λάθη με συνέπεια να χάσει την ψυχραιμία του. Έδειχνε πιο αγχωμένος στη συνέχεια. Με τον Φάμπιο Καπέλο ήταν το Νο2 στην εθνική Ρωσίας, όμως στη συνέχεια έχασε την θέση του, όπως το ίδιο συνέβη και στην Ζενίτ. Επίσης οι οπαδοί, οι οποίοι στην αρχή τον λάτρευαν και τον αποθέωναν έφτασαν στο σημείο να τον κοροϊδεύουν λόγω των λαθών του. Εν κατακλείδι η καριέρα του στη Ζενίτ, ήταν ένα πολύ καλή ποδοσφαιρική ιστορία για τον Λοντίγκιν αφού κατάφερε να φτάσει ακόμη πιο ψηλά από τα όρια του, αλλά κάποια στιγμή έκανε τον κύκλο του», είχε αναφέρει παλιότερα στο gazzettta.gr ο Ντμίτρι Ζελένοφ της Sport Express.

Ο Ολυμπιακός και η αναζήτηση σταθερότητας

Κάπου εκεί εμφανίζεται ο Ολυμπιακός που ψάχνει για ένα μπακ απ του Σα. Ο ίδιος βλέπει με θετικό μάτι αφού οι «ερυθρόλευκοι» του έδιναν την ευκαιρία της επανεκκίνησης. Βέβαια, με τον Πορτογάλο σε τέτοια κατάσταση καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι τα πράγματα θα δεν θα είναι εύκολα, ενώ ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από την Λαμία με τον ίδιο βασικό δεν βοηθάει την κατάσταση.

Έτσι, μετά από μόλις έξι μήνες αποχωρεί από το λιμάνι. Με την Ζενίτ δεν προχωράνε οι συζητήσεις για ανανέωση και μένει ελεύθερος να διαλέξει την επόμενη ομάδα της καριέρας του. Μια ομάδα που θα τον πιστέψει ξανά. Έτσι, διαλέγει την Γκαζιαντέπ στην γειτονική Τουρκία. Η απουσία ρυθμού και αγώνων περιορίζουν την παρουσία του. Ο ίδιος δεν κάθεται στο συμβόλαιο του αφού αυτο που θέλει είναι να παίζει. Έτσι, μένει ελεύθερος και η πρώτη του σκέψη είναι η επιστροφή στην Ρωσία. Τον Φεβρουάριο του 2020 υπογράφει στην Άρσεναλ Τούλα μέχρι το τέλος της σεζόν. Ούτε εκεί όμως μακροημερεύει και τον Αύγουστο βρίσκεται ξανά σε διαδικασία αναζήτησης ομάδας.

Κι εδώ έρχεται ο Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Γιώργος Χριστοβασίλης ψάχνει για έναν τερματοφύλακα από το πάνω ράφι και αρχίζει το ψηστήρι. Αρχικά ο 30χρονος τερματοφύλακας δεν δείχνει τόσο θετικός, αλλά μέρα με την ημέρα οι αντιστάσεις κάμπτονται. Άλλωστε, από μια τέτοια συμφωνία θα βγούνε κερδισμένοι και οι δύο. Και ο Λοντίγκιν θα έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί ξανά αλλά και οι Ηπειρώτες αποκτούν έναν τερματοφύλακα πρωτής γραμμής.

Πλέον, ο Λοντίγκιν είναι κάτοικος Ιωαννίνων για τον επόμενο 1,5 χρόνο και το σίγουρο είναι ότι κανένας τους δεν θα βγει χαμένος.

* Photo credit: Κώστας Τόπας

Διαβάστε επίσης:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα