Ο Μπρούμα μπουκάρει ωραία, αλλά πρέπει και να…

Ο Μπρούμα μπουκάρει ωραία, αλλά πρέπει και να…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος ακτινογραφεί στο blog του στο gazzetta τον Μπρούμα σε αυτό το ξεκίνημα του στον Ολυμπιακό.
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Ένα διάστημα 180 λεπτών (για την ακρίβεια δύο ημίχρονα, ένα 70λεπτο κι ένα 20λεπτο) δεν μπορεί να μας δίνει ασφάλεια στην κρίση κάποιου νεοαποκτηθέντα ποδοσφαριστή. Αλλά αν μη τι άλλο έχουμε ένα πρώτο δείγμα του Μπρούμα με τη φανέλα του Ολυμπιακού, βλέποντας τον σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια μέσα σε 13 ημέρες!

Ποιο είναι το ευχάριστο: ο (γεννημένος στην Γουϊνέα Μπισάου) Πορτογάλος εξτρέμ έχει δώσει στην ομάδα ένα στοιχείο που δεν το έχουν οι άλλοι ακραίοι κυνηγοί της ομάδας-μπουκάρει προς την αντίπαλη περιοχή. Κι είναι κάτι που έλειπε πολύ στον Ολυμπιακό από τότε που πήρε μεταγραφή ο Ποντένσε για τη Γουλβς (παρεμπιπτόντως, ο κοντός τα πάει μια χαρά στην Πρέμιερ Λιγκ, είναι βασικός φέτος στα εφτά από τα οκτώ παιχνίδια, ήδη με ένα γκολ και δύο ασίστ).

Ο δε Μπρούμα έχει μάλιστα την ικανότητα να κάνει τις μπούκες του ακόμη και όταν μπροστά του βρίσκει οργανωμένη άμυνα, καθότι το «έχει» στην ντρίμπλα σε μικρούς και κλειστούς χώρους. Διότι, για παράδειγμα κι ο Ραντζέλοβιτς μπουκάρει, αλλά χρειάζεται χώρους, το κάνει κυρίως σε αντεπιθέσεις η, όταν οι αντίπαλες άμυνες είναι πιο άδειες. Ο Πορτογάλος μπορεί να περάσει κι έναν και δύο και τρεις αντίπαλους σε μία φάση. Επιπλέον είναι σε θέση να κάνει το απρόβλεπτο, αυτή την κίνηση την οποία δεν θα περιμένει η άμυνα της άλλης ομάδας, επίσης στοιχείο που δεν το έχει ο Ολυμπιακός από την αποχώρηση του Ποντένσε.

Το θέμα είναι ότι ο Μπρούμα πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να περάσει και στα επόμενα στάδια. Εννοώ ότι είναι ωραίο να μπουκάρει, αλλά ακόμη πιο ωραίο είναι και να τελειώνει καλύτερα αυτές τις προσωπικές ενέργειες του κι όχι να πηγαίνουν στράφι, όπως συνήθως συμβαίνει μέχρι τώρα, όπου αυτό που βλέπουμε είναι είτε στην εξέλιξη της φάσης να χάνει την μπάλα μετά την πρώτη καλή ντρίμπλα, είτε να κάνει ένα πολύ μέτριο σουτ, είτε να επιχειρεί κακή σέντρα (εκεί που πέρασε τρεις με τον ΟΦΗ, ο Μασούρας ήταν σε απόλυτα πλεονεκτική θέση και περίμενε να του γυρίσει την μπάλα ο συμπαίκτης του, που όμως τελικά ήταν πολύ κακή, πάνω στον πρώτο αμυνόμενο).

Είναι κομβικό ο Ολυμπιακός να έχει στην ενδεκάδα του έναν περιφερειακό κυνηγό, που θα του δίνει γκολ και ασίστ-αυτό άλλωστε είναι το πρώτο ζητούμενο για τον εξτρέμ, το γκολ κι η ασίστ. Τα σουτ, όμως, του Μπρούμα μέχρι στιγμής είναι σχεδόν ακίνδυνα. Κανένα δεν απείλησε πραγματικά έναν αντίπαλο γκολκίπερ. Με τον ΟΦΗ έκανε τρία τέτοια, χωρίς κανένα να έχει καμία τύχη. Όπως και τα σουτ στα προηγούμενα παιχνίδια. Κι αν το γκολ μπορεί να μην είναι η πιο απλή υπόθεση, τουλάχιστον θα πρέπει να μπει σε διαδικασία να βγάζει πάσες για γκολ, να παίρνει δηλαδή η ομάδα από αυτόν ασίστ.

Το καλό είναι ότι υπάρχουν σημεία του παιχνιδιού του, που δίνουν την προσδοκία ότι το παιδί αυτό μπορεί να βοηθήσει και σε αυτά τα ζωτικής σημασίας κομμάτια.

Για παράδειγμα, στο κομμάτι του γκολ, εκεί που είχε την κεφαλιά στο δεξί δοκάρι στον αγώνα με τον ΟΦΗ, είχε πλασαριστεί καλά στη φάση και ενήργησε όπως πρέπει να ενεργεί ο αριστερός εξτρέμ, όταν βγαίνει η σέντρα από τα δεξιά-δεν σκόραρε γιατί ατύχησε, αλλά και γιατί δεν ήταν τόσο εύκολο να πιάσει την κεφαλιά όπως θα ήθελε, το αντίθετο.

Για παράδειγμα, στο κομμάτι της δημιουργίας, στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού στην Κρήτη πέρασε ωραία την πάσα στον σέντερ φορ Χασάν-εκεί που ο Αιγύπτιος την έσπασε μετά πίσω στον Εμβιλά, που σούταρε κι έδιωξε ο γκολκίπερ του ΟΦΗ. Κυρίως, όμως, ο Μπρούμα φάνηκε στην στιγμή του δοκαριού του, γιατί όχι απλά τελείωσε ο ίδιος την ευκαιρία, αλλά και ξεκίνησε ο ίδιος τη φάση, παίρνοντας την μπάλα από κάθετη του Εμβιλά, δίνοντας την στον Μασούρα και φεύγοντας σφαίρα προς την αντίπαλη άμυνα, όπου και «υποδέχθηκε» τη σέντρα του Ραφίνια.

Πραγματικά εκεί ο Μπρούμα λίγη τύχη να είχε, θα έκανε το γκολ και θα αναδεικνύονταν έτσι η όλη του καλή κίνηση κι όχι μόνο η τελική προσπάθεια του. Και θα έπαιρνε και ψυχολογία για τη συνέχεια, καθώς κακά τα ψέματα ένα γκολ πάντοτε βοηθάει στο ηθικό ενός κυνηγού. Τώρα, πρέπει να το ψάξει στο επόμενο παιχνίδι, αλλά να το ψάξει με καλύτερα, πιο προσεγμένα και ζυγισμένα σουτ κι όχι με αυτά τα, ας τα πούμε έτσι, πλασεδάκια που επιχειρεί συνήθως.

Έχει δε μία τάση ο Πορτογάλος να συγκλίνει πολύ τακτικά προς τον άξονα, κάτι που δεν είναι υποχρεωτικά κακό, αφού έτσι δίνει την πλευρά στον μπακ κι αυτός μπορεί να κάνει υπεραριθμία από το κέντρο, ωστόσο ακόμη χάνει πολύ στο θέμα της χημείας με τους συμπαίκτες του. Βλέπεις ότι οι συνεργασίες του δεν είναι αυτές που πρέπει (ενδεικτική μία φάση με τον Βαλμπουενά από αριστερά στο α΄ ημίχρονο, όπου ο ένας δεν κατάλαβε τον άλλο στην πάσα και χάθηκε η επίθεση του Ολυμπιακού). Ωστόσο, η λογική λέει ότι είναι ζήτημα χρόνου να αποκτηθεί αυτή η χημεία και να αξιοποιηθεί έτσι κι η ικανότητα του Μπρούμα στις καλές πάσες στα λίγα μέτρα, που μπορεί να βοηθήσουν πολύ στην ανάπτυξη ωραίων επιθέσεων.

Αντίθετα, είναι περισσότερο θέμα νοοτροπίας να βοηθάει ο Μπρούμα περισσότερο ανασταλτικά. Δεν είναι ότι δεν το κάνει, με τον ΟΦΗ το είδαμε δύο φορές, αλλά σίγουρα δεν το κάνει με τη μεγαλύτερη συνέπεια. Στη φάση του πέναλτι που κέρδισε ο ΟΦΗ, ο Κοροβέσης έβγαλε με όλη του την άνεση τη σέντρα από αριστερά, πολύ απλά γιατί ο Μπρούμα ήταν κάπου στη μεσαία γραμμή, στη σέντρα του γηπέδου κι είχε μείνει εκεί. Η σωστή θέση του θα έπρεπε να είναι μπροστά από τον Ραφίνια, για να βοηθήσει τον Βραζιλιάνο μπακ στην επίθεση του ΟΦΗ.

Νομίζω ότι μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος, θα πρέπει σιγά σιγά ο Μπρούμα να αρχίσει να βγάζει ακόμη περισσότερο τα καλά του στοιχεία, κι όσο «δένει» με την ομάδα να προσφέρει και περισσότερα. Διαφορετικά, ο Ολυμπιακός πολύ απλά θα έχει πρόβλημα. Πρέπει να παίρνει περισσότερα πράγματα η ομάδα από τα εξτρέμ της. Δεν γίνεται αλλιώς.

Ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι τρία γκολ και μία ασίστ του Μασούρα, ένα γκολ και μία ασίστ του Ραντζέλοβιτς κι ένα γκολ (με πέναλτι) και μία ασίστ του Βαλμπουενά. Δεν είναι λίγα, αλλά δεν είναι κι αρκετά αυτά…

Άσχετο: στα τελικά του ΓΙΟΥΡΟ το ερχόμενο καλοκαίρι παίρνει τελικά μέρος όλη η Ευρώπη! Εκτός από την δική μας Εθνική ομάδα! Τι Ουαλία, Φιλανδία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Αυστρία, μέχρι και τα Σκόπια! Οι μόνες χώρες που δεν πάνε, εκτός της Ελλάδας, είναι οι Β΄ κατηγορίας βαλκανικές και οι Β΄ κατηγορίας πρώην της Σοβιετικής Ένωσης. Α, κι η Νορβηγία με το Ισραήλ και την Κύπρο…

https://www.instagram.com/p/CGXauiIAWf0/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_video_watch_again

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.