Είτε θα τα αλλάξει, είτε ο Παναθηναϊκός θα βουλιάξει!

Είτε θα τα αλλάξει, είτε ο Παναθηναϊκός θα βουλιάξει!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Είτε θα τα αλλάξει, είτε ο Παναθηναϊκός θα βουλιάξει!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τις μεγαλύτερες αδυναμίες που πρέπει να διορθώσει ο Λάζλο Μπόλονι στην διακοπή για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να προλάβει το τρένο των πλέι-οφ ενώ σχολιάζει την αντίδραση του Φεντερίκο Μακέντα.

Ο φετινός Παναθηναϊκός ξεκίνησε με στόχο να είναι ανταγωνιστικός, να κάνει πρωταθλητισμό σύμφωνα με τον στόχο που είχε θέσει ο ίδιος ο σύλλογος και όχι ο περίγυρος του, να ανέβει επίπεδο σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, όμως το ποδόσφαιρο όταν δεν το σέβεσαι, όταν κάνεις... τρέλες, αργά ή γρήγορα θα σε τιμωρήσει. Και στην περίπτωση του Τριφυλλιού η τιμωρία ήρθε με το καλημέρα της σεζόν, με αποτέλεσμα οι πράσινοι να βρίσκονται μετά από 8 αγωνιστικές με την πλάτη στον τοίχο, να έχουν μόλις δύο νίκες και να κινδυνεύουν να χάσουν το τρένο της τετράδας πριν καν τελειώσει ο πρώτος γύρος!

Για να έχει ελπίδες ο Παναθηναϊκός να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό στην επανέναρξη του πρωταθλήματος, στο διάστημα που το πρόγραμμα γίνεται πραγματικά δύσκολο με συνεχόμενα ντέρμπι, ο Λάζλο Μπόλονι θα πρέπει να διορθώσει σημαντικές ανορθογραφίες στο αγωνιστικό κομμάτι, προβλήματα τα οποία έχουν κοστίσει αρκετά και πληγώνουν την ομάδα από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Το δεκαπενθήμερο που μεσολαβεί μέχρι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τον Ρουμάνο τεχνικό να δουλέψει στο Κορωπί και να εμφανίσει μία ομάδα που θα έχει αφήσει στην άκρη τις παιδικές ασθένειες, θα έχει σοβαρότητα πάνω στο χορτάρι και θα είναι αποτελεσματική.

Δημιουργία και εκτέλεση

Από τα φιλικά του καλοκαιριού, ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα. Δεν μπορεί να δημιουργήσει εύκολα, σπάνια θα κάνει πάνω από 3-4 φάσεις σε κάθε παιχνίδι και πέρα από έναν ξερό αριθμό τελικών, θα πρέπει να εξετάζουμε πόσες από αυτές τις ευκαιρίες είναι πραγματικά σημαντικές, έχουν πραγματικά καλές πιθανότητες να καταλήξουν στο πλεκτό. Το Τριφύλλι κλασικές ευκαιρίες παράγει με πολύ μεγάλη δυσκολία, δεν πατάει εύκολα περιοχή και το γκολ το βρίσκει με το... σταγονόμετρο.

Σε 8 παιχνίδια, έχει σκοράρει μόλις 7 γκολ και ο Μπόλονι θα πρέπει να λύσει αυτή την σημαντική δυσλειτουργία, να φτιάξει ένα σύνολο που θα βγάζει αυτοματισμούς, θα έχει κίνηση χωρίς την μπάλα, θα βάζει παίκτες ανάμεσα στις γραμμές, θα μπορεί να μεταφέρει άμεσα την μπάλα στην αδύναμη πλευρά και βασικά να έχει υπομονή και καθαρό μυαλό στο επιθετικό τρίτο. Με τον Απόλλωνα ο δείκτης XGOALS ήταν 0.96 ενώ απέναντι στον Ατρόμητο έφτασε στα... τάρταρα με 0.17!

Θέμα υπάρχει και στην εκτέλεση. Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει γκολ μόνο από τον Καρλίτος(4), τον Μακέντα(2) και το πέναλτι του Χατζηγιοβάνη.

Φυσική κατάσταση

Σε ένα πρωτάθλημα όπου η ένταση μπορεί να σου κάνει την διαφορά, ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε στο 1/3 του πρωταθλήματος χωρίς τρεξίματα, μία ομάδα χωρίς ένταση, χωρίς την δυνατότητα να μπορεί να αλλάζει ρυθμό μέσα στο παιχνίδι και να δημιουργεί προβλήματα στον αντίπαλο.

Όλο αυτό το διάστημα ο Μπόλονι προσπάθησε να βελτιώσει αυτόν τον τομέα και είναι δεδομένο πως σε αυτό το δεκαπενθήμερο θα ρίξει μεγάλο βάρος στην φυσική κατάσταση της ομάδας του.

Δεν είναι τυχαίο πως το Τριφύλλι έχει δεχθεί την συντριπτική πλειοψηφία των γκολ στο τελευταίο εικοσάλεπτο, όπου τα πόδια έχουν κουραστεί και πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η κούραση φέρνει προβλήματα.

Συγκέντρωση

Μιλάμε για μεγάλη πληγή. Ο Παναθηναϊκός ο φετινός είναι η χαρά του... λάθους! Σε κάθε παιχνίδι το Τριφύλλι έχει μέσο όρο τα 43 λάθη! Τρομερός αριθμός, η ομάδα του Μπόλονι είναι δεύτερη στην συγκεκριμένη κατηγορία και με τόσα λάθη είναι πολύ δύσκολο να παίξεις καλό ποδόσφαιρο, να κυκλοφορήσεις σωστά, να φτιάξεις ευκαιρίες.

Και δεν είναι μόνο τα λάθη στις μεταβιβάσεις. Είναι και αυτά της τακτικής. Της τοποθέτησης. Όπως στις στημένες φάσεις ή στην ανασταλτική συμπεριφορά. Ο Παναθηναϊκός λόγω της κακής ψυχολογίας και της κακής φυσικής κατάστασης, εμφανίζει κομμάτια στο παιχνίδι όπου... χάνει το μυαλό του. Και το πληρώνει.

Ο τελευταίος που μπορεί να νιώθει αδικημένος

Έγινε μεγάλο θέμα η αντίδραση του Φεντερίκο Μακέντα στην ολόσωστη αλλαγή του από τον Λάζλο Μπόλονι στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Όχι τόσο για το μπουκάλι που πέταξε πάνω στα νεύρα του αλλά για την κίνηση να μην δώσει το χέρι στον προπονητή του και να... ψελλίσει τα δικά του πηγαίνοντας προς τον πάγκο. Άρα, λοιπόν, το πιο πιθανό σενάριο ήταν να ένιωσε αδικία για το γεγονός της αντικατάστασής του λίγο μετά την συμπλήρωση μίας ώρας παιχνιδιού.

Και εδώ έρχεται το ερώτημα: Έχει υπαρκτούς λόγους ο Ιταλός φορ να νιώθει αδικημένος στον Παναθηναϊκό; Σε καμία περίπτωση. Μετά το γκολ στο Ηράκλειο... σέρνεται, δεν μπορεί να κάνει μία σωστή ενέργεια και συνέχισε να είναι βασικός.

Και εκτός αυτού, το καλοκαίρι που μας πέρασε είδε το συμβόλαιό του να διπλασιάζεται, να φτάνει το μισό εκατομμύριο ετησίως, όταν το Τριφύλλι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει πετύχει τον παραμικρό σημαντικό στόχο και θα έπρεπε όταν αναπροσαρμόζει συμβόλαια να λαμβάνει σοβαρά τι ακριβώς έχει πετύχει ή δεν έχει πετύχει ομάδα το τελευταίο διάστημα. Ειδικά όταν φτάνει σε αυτά τα ποσά.

Ο Μακέντα από τις 250.000 ευρώ έφτασε στις 500.000 εξαργυρώνοντας την πιο παραγωγική σεζόν του (14 γκολ, τα 6 με πέναλτι) και στην Ελλάδα κατάφερε να κάνει restart στην καριέρα του.

Οπότε...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.