«Καμπανάκι» για την δημιουργία, «όαση» ο Αλεξανδρόπουλος!

«Καμπανάκι» για την δημιουργία, «όαση» ο Αλεξανδρόπουλος!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
«Καμπανάκι» για την δημιουργία, «όαση» ο Αλεξανδρόπουλος!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το δεύτερο σερί φιλικό του Παναθηναϊκού με «φτωχή» παραγωγή φάσεων, το «αντίδοτο» στο πρόβλημα, το ντεμπούτο των Καρλίτος, Σάντσες και τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο που ξεχώρισε στην σημερινή εμφάνιση του «τριφυλλιού».

Μετά την νίκη επί του ΟΦΗ, ο Παναθηναϊκός έχασε από την Λαμία απόψε στο Κορωπί, ωστόσο, όπως στην νίκη, έτσι και στην ήττα, το τελευταίο που μετρά και έχει σημασία στα φιλικά προετοιμασίας είναι το αποτέλεσμα. Το σημαντικό είναι η εικόνα και μετά από δύο αναμετρήσεις, υπάρχει συμπέρασμα για το «τριφύλλι» του Ντάνι Πογιάτος, με το οποίο θα ξεκινήσουμε σήμερα, καθώς αποτελεί «καμπανάκι» ενόψει της έναρξης της σεζόν.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ «ΚΑΘΑΡΕΣ» ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!

Στον αγώνα με τους Κρητικούς, οι «πράσινοι» έφτιαξαν δύο κλασσικές ευκαιρίες. Το γκολ του Μακέντα μετά την σέντρα του Σαβιέρ και το σουτ του Χατζηγιοβάνη μετά από σωστή πίεση και λάθος του αντιπάλου. Αν ήταν μία φορά «φτωχή» η παραγωγή σε αυτό το ματς, απόψε απέναντι στην Λαμία το «καμπανάκι» ήχησε ακόμη πιο δυνατά.

Ο Παναθηναϊκός στα πρώτα 45 λεπτά με την «καλή» του ενδεκάδα δεν απείλησε ουσιαστικά και η μόνη προσπάθεια προς την εστία ήταν η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Καρλίτος στο φινάλε. Στο δεύτερο μέρος κατάφερε να δημιουργήσει δύο καλές ευκαιρίες, στο διάστημα που η Λαμία αγωνιζόταν με αρκετούς νεαρούς. Το εκτός περιοχής σουτ του Σερπέζη που πέρασε λίγο άουτ και το πλασέ του Εμμανουηλίδη στις καθυστερήσεις μετά το γύρισμα από δεξιά του Σαμαρά.

Κόντρα στην Λαμία, ο Παναθηναϊκός ήταν μία ομάδα χωρίς γρήγορες εναλλαγές της μπάλας, με πολύ αργό ρυθμό που έδινε την ευκαιρία σε έναν καλά οργανωμένο αντίπαλο να αναχαιτίζει με σχετική ευκολία κάθε επίθεση. Σε συνδυασμό με το πολύ αργό passing game, οι «πράσινοι» δεν είχαν τις σωστές κινήσεις χωρίς την μπάλα, δεν ανέβαζαν παίκτες ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου ενώ ήταν πολλά τα «πουλήματα» της κατοχής στο επιθετικό τρίτο. Οι ακραίοι μπακ δεν βοήθησαν καθόλου, ο Χατζηγιοβάνης ήταν εκτός παιχνιδιού ενώ ο Κουρμπέλης περιορίστηκε στα βασικά. Ο Αγιούμπ αν και βοήθησε με κάποια κλεψίματα, είχε αρκετές λανθασμένες μεταβιβάσεις ενώ καλά διαστήματα είχε ο Αθανασακόπουλος που πιστώνεται ως εξαιρετική νοοτροπία το τάκλιν στον Ρόμανιτς ως τελευταίος παίκτης, με τον Σέρβο να έχει περάσει και τον Διούδη!

Το σύνολο του Πογιάτος ολοκλήρωσε το ημίχρονο με 61% κατοχή της μπάλας αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την κατοχή και την καλή κυκλοφορία στα δύο τρίτα του γηπέδου. Ο Παναθηναϊκός έδειχνε μια ομάδα ακίνδυνη, «μπλοκαρισμένη» από τον αντίπαλο και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην πλειοψηφία τους, τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος για τους «πράσινους» αυτή την εικόνα θα έχουν. Ο αντίπαλος θα περιμένει...

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ «ΑΝΤΙΔΟΤΟ»

Βρισκόμαστε στο τέλος Αυγούστου, ο Παναθηναϊκός έχει ακόμη ένα φιλικό με τον ΠΑΟΚ και το πρωτάθλημα(υπό φυσιολογικές συνθήκες) αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες. Χρόνος υπάρχει και το «αντίδοτο» βρίσκεται σε δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι η δουλειά. Η βελτίωση των λαθών από τον Πογιάτος, η καλύτερη προσαρμογή των παικτών στα «θέλω» του Ισπανού. Το «τριφύλλι» θα πρέπει να μάθει να μεταφέρει με μεγαλύτερη ταχύτητα την μπάλα, να βγάζει περισσότερους αυτοματισμούς για να μπορεί να ανοίγει τις άμυνες. Μιλάμε για μια νέα ομάδα που θέλει χρόνο ενώ αρκετά από τα βασικά «γρανάζια» δεν είναι έτοιμα. Εκεί βρίσκεται το δεύτερο στοιχείο.

Ο Καρλίτος είχε να παίξει 8.5 μήνες, ο Σάντσες τώρα μπαίνει σιγά-σιγά στην εξίσωση ενώ καθοριστικός θα είναι ο Βιγιαφάνιες που προορίζεται για τον άξονα και μέχρι και σήμερα δεν έχει αγωνιστεί σε κάποιο φιλικό. Ακόμη θέλει τον χρόνο του και ο Αϊτόρ που αποτελεί «κεφάλαιο» στους ακραίους.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΙ

Πάμε τώρα και στα νέα πρόσωπα. Ο Φραν Βέλεθ αγωνίστηκε στο κέντρο της άμυνας μαζί με τον Μπαρτ Σένκεφελντ, για πρώτη φορά τους είδαμε μαζί. Ο Ισπανός είχε ένα κομβικό τάκλιν πάνω στην γραμμή, γλιτώνοντας την ομάδα του από την παραβίαση της εστίας. Αμυντικά ήταν εξαιρετικός, αρκετές φορές σηκώνει την μπάλα και ψάχνει 30άρες και 40άρες μπαλιές, χωρίς λόγο, βάζοντας σε ρίσκο την κατοχή. Την «έχει» αυτή την μπαλιά και ας μην του έχει βγει στα πρώτα φιλικά. Ένα από τα ατού είναι οι επαφές με την μπάλα, ωστόσο, πρέπει να έχει το σωστό «διάβασμα» για να βοηθά περισσότερο την ομάδα του σε αυτό το κομμάτι.

Ντεμπούτο για τον Καρλίτος. Στο αριστερό «φτερό». Είχε διάθεση να είναι σωστός τακτικά και να καλύπτει και ανασταλτικά. Κάποιες φορές το έκανε και κάποιες όχι. Είναι ξεκάθαρο πως θέλει χρόνο, να βρει ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια. Οι εντολές που είχε, ξεκάθαρες. Να «κλείνει» προς τα μέσα, να γίνεται δεύτερος επιθετικός και σε κάποιες περιπτώσεις να παίζει εντελώς ελεύθερα. Προσπάθησε να συνεργαστεί με τον Μακέντα, είχαν 1-2 συνεργασίες, όχι κάτι το ιδιαίτερο και θέλει χρόνο για να δουλέψει αυτό το πλάνο.

Να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση. Όλος ο σχεδιασμός της ομάδας, από την άνοιξη κιόλας, γινόταν με δεδομένη την χρησιμοποίηση του Καρλίτος στην κορυφή της επίθεσης και την παραχώρηση του Μακέντα. Ο Ιταλός παρέμεινε δίνοντας ακόμη μία σούπερ λύση στα χέρια του Πογιάτος, ωστόσο, αν ο Ισπανός δεν βρει τρόπο να διαχειριστεί την νέα συνθήκη αποτελεσματικά, υπάρχει ο κίνδυνος να «καεί» ο Καρλίτος. Και από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα στην καριέρα του είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός στράικερ σε σχέση με τον «Κίκο». Να το ξαναδούμε αυτό το σχέδιο με τον «Τσάρλι» ως inside forward στο 4-3-3 αλλά ίσως το 4-4-1-1 να ταιριάζει καλύτερα σε αυτό το ρόστερ του Παναθηναϊκού.

«Πρώτη» και για τον Φακούντο Σάντσες. Ο Αργεντινός τώρα ήρθε, πήρε χρόνο συμμετοχής γιατί είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση αλλά θέλει χρόνο να προσαρμοστεί. Έκανε ένα βαρβάτο λάθος στην αρχή του ματς, δεν βοήθησε επιθετικά αλλά προφανώς ένα ματς δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για κανέναν.

Καλές επαφές με την μπάλα από τον Σαβιέρ, ξεκάθαρα πιο έτοιμος από όλες τις μεταγραφές, δεν είχε την ίδια ουσία σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα φιλικά.

ΞΕΧΩΡΙΣΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτός που βελτίωσε την εικόνα της μεσαίας γραμμής του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο ήταν ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος που αποτέλεσε «όαση» στην αποψινή προβληματική εικόνα της ομάδας του. Σε φάση ανάπτυξης έπαιξε ανάμεσα στα στόπερ, έπαιρνε την πρώτη πάσα και ήταν εξαιρετικός. Η ηρεμία του με την μπάλα στα πόδια, το κάθετο παιχνίδι του και φυσικά το «οδήγημα» της μπάλας κάθετα στον άξονα, έδωσαν στοιχεία που έλειπαν από το «τριφύλλι» στο πρώτο μέρος.

Οι «πράσινοι» έκαναν πιο ορθολογικό το παιχνίδι τους αλλά δεν υπήρχε… κλώνος του 19χρονου μέσου και πιο ψηλά στο γήπεδο, ώστε να προκύψουν σωστά πράγματα έξω από την περιοχή. Με όσα δείχνει στα φιλικά η λογική λέει πως πάει για βασικός.

Καλό παιχνίδι και από τον Δημήτρη Σερπέζη, o οποίος πήρε πρωτοβουλίες, προσπάθησε να απειλήσει έξω από την περιοχή και γενικά ήταν πιο «ζωντανός» σε σχέση με τα άλλα χαφ της ομάδας του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.