Η Μπεσίκτας «προσφέρει» εγρήγορση, αλλά χρειάζεται και ποιότητα

Η Μπεσίκτας «προσφέρει» εγρήγορση, αλλά χρειάζεται και ποιότητα

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τα πλεονεκτήματα που δίνει στον ΠΑΟΚ η κλήρωση με την Τουρκική ομάδα, αλλά και για τα μειονεκτήματα που εξακολουθεί να έχει ποδοσφαιρικά η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα.

Όλα τα είχαμε, ένα ματς ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας μας έλειπε να «δέσει» το γλυκό! «Τι μας λείπει, τι μας λείπει αυτή την περίοδο; Ένα τέτοιο νοκ άουτ παιχνίδι Ελλήνων με Τούρκους...».

Ζούμε απίστευτα πράγματα... γενικώς! Είναι σαν κάποιος να σκηνοθετεί ταινία μέσα στο 2020 και όλοι εμείς να κάνουμε τους ηθοποιούς που ούτε καν το σενάριο δεν μπορούμε να αντιληφθούμε…

Σε περίοδο κρίσης και τεράστιας αβεβαιότητας, με τον κορονοϊό να διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα και τα ελληνικά πλοία στο Αιγαίο να είναι ακριβώς απέναντι από τα Τουρκικά, η κληρωτίδα της UEFA έβγαλε και αυτό το ζευγάρι, σε μία τόσο κρίσιμη ποδοσφαιρική φάση.

Ξεκινώντας από τα διαδικαστικά δείχνει πολύ βέβαιο ότι ΠΑΟΚ και Μπεσίκτας θα κοντραριστούν αρχικά στο παρασκήνιο, εκεί όπου θα δοκιμαστούν και οι διασυνδέσεις τους στην UEFA. Οι Τούρκοι θα κάνουν τα πάντα ώστε ο αγώνας να μην γίνει στην Ελλάδα και οι Έλληνες θα απαντήσουν με τον ακριβώς αντίθετο στόχο, αφού το ματς κληρώθηκε και πρέπει να γίνει στην Τούμπα. Έχουν να αντιπαραθέσουν πολλά επιχειρήματα οι δύο πλευρές, με τον ΠΑΟΚ να είναι ένα βήμα μπροστά, αφού από την περασμένη Παρασκευή και πριν την κλήρωση, ξεκίνησε τις ενέργειες με την ΕΠΟ και την Κυβέρνηση ώστε να θεωρείται δεδομένη για την αποστολή της Μπεσίκτας η άδεια πτήσης από Κωνσταντινούπολη προς Θεσσαλονίκη. Κάπως έτσι από νωρίς στον ΠΑΟΚ (και εφόσον οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης γίνουν πράξη) περιορίζουν τα Τουρκικά επιχειρήματα που αφορούν κυρίως τον κορονοϊό. Αυτή η διπλωματική «μάχη» όμως θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ακόμη.

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, είναι ξεκάθαρο ότι απέναντι στον ΠΑΟΚ έπεσε το πιο βαρύ όνομα από τα τρία που μπήκαν στην κληρωτίδα. Και μόνο το γεγονός ότι η Μπεσίκτας μπήκε με 54.000 βαθμούς και η Πλζεν με 34.000 ενώ η Ραπίντ με 22.000 δείχνει πολλά για τη δυναμική των Τούρκων. Αυτό ακριβώς όμως, το όνομα, η αίγλη, η δυναμική του Club, η χώρα και η πόλη προέλευσης, όλα αυτά αποτελούν και μεγάλα εφόδια για τον ΠΑΟΚ! Παραδοσιακά ο Δικέφαλος του Βορρά παίζει καλά με τους «μεγάλους» της Ευρώπης, ενώ έχει θέμα με τους υποδεέστερους. Δυστυχώς είναι θέμα νοοτροπίας αφού δεν αντιμετωπίζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο, κάτι που επιβάλλεται να διορθωθεί.

Τώρα όμως που όλοι στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν αντίπαλο, θα συγκεντρωθούν στο 100%, θα συσπειρωθούν, θα είναι απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο και σε πνευματικό επίπεδο (πολύ σημαντικό για έναν τελικό) θα μπουν όπως πρέπει, όσο και αν από την ομάδα λείπουν μερικές πολύ μεγάλες προσωπικότητες.

Το πνευματικό όμως είναι το ένα κομμάτι. Υπάρχει και το ποδοσφαιρικό. Εκεί ο ΠΑΟΚ θέλει πολλή δουλειά ακόμη για να διορθώσει την μεγάλη δημιουργική-επιθετική του αδυναμία. Όπως γίνονταν στα πλέι οφ, όπως έγινε και σε όλη την προετοιμασία, έτσι και στο τελευταίο χθεσινό φιλικό με τον Βόλο, η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα παρουσίασε σημαντικό πρόβλημα στην ανάπτυξή της. Το 3-4-2-1 που βοηθάει τόσο πολύ στην αμυντική λειτουργία (έβδομο συνεχόμενο ματς που ο ΠΑΟΚ δεν δέχεται γκολ αλλά και φάσεις από τον αντίπαλο), δημιουργεί δυσλειτουργία στην ανάπτυξη και στην επιθετική παραγωγή, κάτι βέβαια που οφείλεται και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά που επανειλημμένως τονίσαμε ότι έχουν μειωθεί στο φετινό ρόστερ.

Χθες με το Βόλο έλειπε και ο Γιαννούλης και για μεγάλο διάστημα η ομάδα του ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να αλλάξει τρίτη σωστή πάσα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου που ήταν οργανωμένη η αντίπαλη άμυνα. Η ποιότητα, αλλά και η ένταση ανέβηκε στην επανάληψη με Πέλκα-Άκπομ πίσω από τον φορ, αλλά και τα ανεβάσματα του Μάτος που έπαιξε ως φουλ μπακ από τα δεξιά. Αυτά βέβαια δεν αρκούν και ο ΠΑΟΚ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να παίξει ισορροπημένα σε άμυνα και επίθεση. Θέλει δουλειά, αυτοματισμούς, θέλει ποιότητα από όπου και αν προέλθει (πέρα από τις μεταγραφές, έχει ανενεργούς παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν) θέλει πάρα πολύ δουλειά σε στημένες μπάλες και… από εκεί και πέρα… τύχη.

Γιατί σε ένα τόσο κρίσιμο ματς της μίας βραδιάς, μπορεί να πας στο γήπεδο έχοντας κάνει 10 μεταγραφάρες και πολλές ώρες καλής προπόνησης, αλλά στο 5΄ να σου έρθει μία κόκκινη, ένας τραυματισμός, να «φας» και ένα γκολ και μετά να… τρέχεις και να μην φθάνεις.

Τέλος πάντων μέχρι τις 25 ή 26 Αυγούστου ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να δουλέψει πάρα πολύ και να διαμορφώσει τις όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες για να παίξει και να κερδίσει την Μπεσίκτας.

Ούτε ο ΠΑΟΚ είναι καλά, αλλά και οι Τούρκοι φαίνεται ότι έχουν πολλά προβλήματα. Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ όμως, αυτοί ξεκίνησαν χθες προετοιμασία, έχασαν οκτώ πολύ σημαντικούς παίκτες τους, τρέχουν τώρα για να ετοιμαστούν και για τους δικούς τους λόγους δεν δείχνουν να έχουν δώσει τόσο μεγάλη προσοχή στο πρώτο αυτό παιχνίδι…

Μακάρι να «πληρώσουν» αυτή την επιλογή τους που φυσικά είναι και αναγκαστική, αφού και εκεί υπάρχουν οικονομικά προβλήματα.

* Ο Κούτσιας είναι ήδη ένα φαινόμενο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο σωματότυπός του δεν έχει σχέση με 16χρονο, ενώ και το ταλέντο του είναι ξεχωριστό στην επίθεση, εκεί όπου όλος ο ΠΑΟΚ (τελευταίος ο Γκαρσία πέρυσι) τον έχει δουλέψει εξαιρετικά εδώ και χρόνια. Αν από εδώ και πέρα η ομάδα και ο νεαρός με τους ανθρώπους του, κάνουν τις σωστές επιλογές (πρέπει να ζυγίζουν καλά κάθε απόφασή τους) τότε πολύ-πολύ σύντομα θα δούμε πράγματα που δεν θα πιστεύουμε στα μάτια μας. Γιατί είναι μόλις 16,5 ετών, γιατί παίζει μόνιμα με μεγαλύτερους του και… πάντα κερδίζει!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.