Η αδυναμία του Μαρτίνς και το συμπέρασμα για Χασάν, Γκασπάρ

Η αδυναμία του Μαρτίνς και το συμπέρασμα για Χασάν, Γκασπάρ

Η αδυναμία του Μαρτίνς και το συμπέρασμα για Χασάν, Γκασπάρ

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εστιάζει μέσω του blog του στο gazzetta σε ένα κομμάτι που δεν είναι το…καλύτερο του προπονητή του Ολυμπιακού και γράφει και για τους δύο δανεικούς παίκτες του.

Τι μας «αποκάλυψε» το παιχνίδι με τον ΟΦΗ; Κατά βάση όχι κάτι που δεν ξέραμε. Απλά επιβεβαίωσε μία προπονητική αδυναμία του Πέδρο Μαρτίνς-το ροτέϊσον δεν είναι και το καλύτερο του!

Ο Πορτογάλος τεχνικός «πείραξε» την ενδεκάδα του σε όλες τις γραμμές, αλλάζοντας και γκολκίπερ (Αλέν αντί Σα) και αμυντικούς (Γκασπάρ αντί Ομάρ και Σισέ αντί Σεμέδο) και χαφ (Καφού αντί Μπουχαλάκη) και επιθετικό (Χασάν αντί Ελ Αραμπί). Κι όπως αποδείχθηκε, πέντε αλλαγές ήταν υπερβολικά πολλές για τον Ολυμπιακό, που τέλειωσε το ημίχρονο ισόπαλος 1-1 κι έχοντας μόνο άλλες δύο ευκαιρίες.

Συνέπεια: από την ανάπαυλα κιόλας ο Μαρτίνς άρχισε τις αλλαγές βάζοντας τους πιο βασικούς παίκτες, προκειμένου να διαφοροποιήσει την εικόνα της ομάδας του. Από το 46’ μπήκαν ο Βαλμπουενά κι ο Ομάρ κι από το 57’ ο Ελ Αραμπί. Στο τέλος δε πέρασε και τον Μπουχαλάκη αντί του Φορτούνη για να ασφαλίσει το νικηφόρο αποτέλεσμα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί από το 82’ και το δεύτερο γκολ του Χασάν. Έδειξε πόσο ήθελε το τρίποντο ο Πέδρο, γνωρίζοντας ότι ο ΠΑΟΚ είχε χάσει από την ΑΕΚ κι ότι με το υπέρ του 2-1 ο Ολυμπιακός εξασφάλιζε και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας για το 2020. Δεν τον ένοιαξε καθόλου να βγάλει επιθετικογενή παίκτη (Φορτούνη) και να βάλει αμυντικογενή (Μπουχαλάκη), αλλά ούτε να βγάλει φορ (Χασάν) και να βάλει μεσοκυνηγό (Λοβέρα). Και καλά έκανε-όσο πιο γρήγορα τον παίρνεις τον τίτλο, τόσο καλύτερα.

Το θέμα, σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, είναι ότι για άλλη μία φορά ο Ολυμπιακός κάνοντας εκτεταμένο ροτέϊσον αντιμετώπισε προβλήματα. Να υπενθυμίσω ότι τελευταία φορά που το είχε ξανακάνει, και δη πάλι μέσα στο Καραϊσκάκη, βρέθηκε να χάνει 0-1 στο ημίχρονο από τη Λαμία στη ρεβάνς του Κυπέλλου, πάλι δεχόμενος το γκολ σε καθοριστικό σημείο, στο φινάλε του α΄ μέρους, στο 44΄από τον Ατέτζο, όπως τώρα το έφαγε στο 45+1 από τον Σακόρ…Τότε, είχε αφήσει έξω Σα, Ομάρ, Μπα, Μπουχαλάκη, Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά, σχεδόν τους ίδιους δηλαδή που δεν έπαιξαν βασικοί και την Τετάρτη με τον ΟΦΗ. Και σε εκείνο το παιχνίδι, ο Μαρτίνς άρον άρον πέρασε τους βασικούς για να το αλλάξει, βάζοντας ξανά από το ημίχρονο τον Βαλμπουενά και τον Ελ Αραμπί.

Και στις δύο περιπτώσεις, το ζητούμενο αποτέλεσμα ήρθε, 2-1 τον ΟΦΗ και 3-2 τη Λαμία. Αλλά είδαμε ξεκάθαρα ότι ο Ολυμπιακός κάνοντας μεγάλο ροτέϊσον τα χρειάστηκε. Κι όχι κόντρα σε τίποτα θηρίο. Και μέσα στο σπίτι του. Αναπόφευκτα οι συνειρμοί: στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Πέδρο έκανε ροτέϊσον εναντίον του πιο εύκολου θεωρητικά αντιπάλου του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων, του Ερυθρού Αστέρα, στο μεταξύ τους παιχνίδι στο Βελιγράδι. Άφησε στον πάγκο Ομάρ, Γκιγιέρμε, Βαλμπουενά, Ποντένσε. Θυμόμαστε όλοι ότι οι Πειραιώτες έχασαν 1-3 κι έτσι ουσιαστικά έχασαν τις περισσότερες πιθανότητες τους για πρόκριση. Ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τη Λαμία, και τότε με εκτεταμένο ροτέϊσον και τότε με αλλαγές άρον άρον (Φορτούνη, Ποντένσε, Χασάν) για να γυρίσει το ματς…

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μαρτίνς έχει φτιάξει μία τόσο σπουδαία ομάδα, αλλά δεν είναι και τυχαίο που όταν ο Ολυμπιακός «φεύγει» από το βασικό του σχήμα αρχίζει και κάνει νερά. Βεβαίως, κάποιος μπορεί να εκφράσει και την άλλη άποψη: ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει τόσο καλές ρεζέρβες κι ότι δεν είναι θέμα προπονητή και προετοιμασίας της ομάδας. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι είτε στη μία περίπτωση, είτε στην άλλη, ο προπονητής είναι υποχρεωμένος να βρει λύσεις, είτε δουλεύοντας περισσότερο και καλύτερα, είτε ζητώντας καλύτερους παίκτες-είτε και τα δύο μαζί. Γιατί πολύ απλά είναι αδύνατο μία ομάδα με τα τόσα πολλά παιχνίδια που δίνει κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός να μην κάνει ροτέϊσον.

Και για να είμαι ειλικρινής, επειδή ο Πέδρο δουλεύει πλέον δεύτερο χρόνο την ομάδα, στο κομμάτι αυτό περίμενα να έχει βελτιωθεί η ομάδα σε σχέση με πέρσι, κάτι που δεν το είδαμε, τουλάχιστον σε ένα ποσοστό που θα ελπίζαμε.

Παρεμπιπτόντως, στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ ο Γκασπάρ κι ο Χασάν, οι δύο που είναι δανεικοί ως το τέλος της σεζόν από την Σπόρτινγκ και την Μπράγκα, πήραν την πρώτη τους ευκαιρία σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας μετά την επανέναρξη της σεζόν.

Ο Γκασπάρ στο α΄ ημίχρονο σε ρόλο δεξιού μπακ είχε καλές στιγμές, ιδίως επιθετικά. Πέρασε δύο χαμηλές σέντρες για γκολ στον Χασάν, γενικά πλαγιοκόπησε αρκετά καλά, πέρασε και μία καλή κάθετη στον Μασούρα, ενώ ανασταλτικά είχε μία καλή επέμβαση. Φανέρωσε, όμως, και τις αδυναμίες του, καθώς άλλες δύο φορές που βρέθηκε σε θέση να σεντράρει για κεφαλιά συμπαίκτη του ήταν απαράδεκτες οι μπαλιές του, ενώ αμυντικά δεν ενήργησε αποφασιστικά στη φάση του γκολ του ΟΦΗ και σε μία άλλη περίπτωση τον ντρίμπλαρε υπερβολικά εύκολα ο…στόπερ του ΟΦΗ Βαφέας. Στο β΄ ημίχρονο πέρασε σε θέση αριστερού μπακ κι έδειξε ότι τουλάχιστον στο επιθετικό κομμάτι δεν βολεύεται παίζοντας εκεί, για να επιτεθεί με το δεξί πόδι. Γενικά, ήταν άλλη μία εμφάνιση του Πορτογάλου με καλά στοιχεία, αλλά και ξεκάθαρα ερωτηματικά.

Ο Χασάν, αντιθέτως, απέδειξε για άλλη μία φορά ότι αν μη τι άλλο δικαιούται μία θέση στο ρόστερ του Ολυμπιακού, σε ρόλο δευτεροπρώτου σέντερ φορ! Την μυρίζεται τη φάση και το έχει το γκολ. Ήρθε μεσούσης της σεζόν και τα έχει φτάσει τα έξι γκολάκια σε έξι ματς βασικός (και οκτώ αλλαγή, εκ των οποίων όμως οι τέσσερις αλλαγές ήταν στα τελευταία λεπτά)! Τι να ζητήσεις παραπάνω; Νικητήριο γκολ στο 90’ στο Περιστέρι (1-0), τα δύο γκολ δεύτερης νίκης επί του ΟΦΗ (2-1), κρίσιμο γκολ (το 1-1) στη νίκη πρόκριση με τη Λαμία (3-2), κρίσιμο γκολ (το 1-0) στην ήττα στην Τούμπα για το Κύπελλο αλλά με σκορ που βοήθησε στην πρόκριση (2-3). Ακόμη και το γκολ του στο 4-0 επί του Πανιώνιου ήταν το πιο σημαντικό, καθότι πρώτο, το 1-0. Γενικά, όλα του τα γκολ ήταν τα πρώτα του Ολυμπιακού σε πέντε παιχνίδια! Και το έκτο ήταν το…τελευταίο, στο 2-1 με τον ΟΦΗ.

Ειδικά στο ματς με τον ΟΦΗ, ο Αιγύπτιος έκανε τη δουλειά που πρέπει να κάνει ο φορ: ήταν μέσα σε πέντε φάσεις! Θα μπορούσε να σκοράρει τόσο στην πρώτη σέντρα του Γκασπάρ, αλλά αστόχησε πολύ στο γυριστό σουτ που έπιασε, όσο και στην κεφαλιά (λίγο άουτ) στη σέντρα του Φορτούνη, ενώ για ελάχιστα δεν πρόλαβε στο χώρο μία πάσα του Καμαρά για γκολ. Αλλά όταν ο φορ στις πέντε φάσεις κάνει δύο γκολ, την έχει κάνει τη δουλειά.

Εκεί που με απογοήτευσε ο Φαραώ του Ολυμπιακού ήταν στην έξοχη ασίστ που του έβγαλε ο Φορτούνης στο α΄ ημίχρονο. Εκεί που ο επόπτης (Μωυσιάδης) υπέδειξε οφσάϊντ, χωρίς να είναι. Ο Χασάν όμως ευρισκόμενος φάτσα με τον αντίπαλο τερματοφύλακα είχε την χειρότερη επιλογή. Ούτε που κατάλαβε τι πήγε να κάνει για την ακρίβεια! Μάλλον να περάσει με πλασεδάκι την μπάλα πάνω από τον Σωτηρίου; Το αποτέλεσμα ήταν πολύ κακό, αφού το σουτ εξελίχθηκε σε πάσα. Αυτή ήταν κι η πιο μεγάλη χαμένη ευκαιρία του, καθότι αν σκόραρε, που έπρεπε να σκοράρει, μέσω VAR θα μετρούσε το γκολ, άρα θα μπορούσε εύκολα να κάνει χατ τρικ.

Γενικά ο Χασάν δίνει την εικόνα ότι είναι μία καλή λύση για την επίθεση του Ολυμπιακού. Ίσως όχι σούπερ, αλλά καλή λύση. Φτηνή η μεταγραφή του δεν είναι, όμως το γκολ πάντοτε το πληρώνεις. Για τον Γκασπάρ εγώ ασφαλή άποψη δεν έχω ακόμη. Και μόνο που δεν έχει παίξει βασικός σε ένα δύσκολο παιχνίδι, δεν με αφήνει να έχω ξεκάθαρη γνώμη.

Ίσως αύριο τον κρίνουμε καλύτερα, αφού λογικά αυτός θα παίξει αριστερό μπακ αντί του κουρασμένου Τσιμίκα. Έστω κι αν ο άνθρωπος δεν είναι αριστερό μπακ, αλλά δεξί.

Άσχετο:https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1273752350667214850

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.