To λάθος του Αυγενάκη: H FIFA και η UEFA δεν είναι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ…

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
To λάθος του Αυγενάκη: H FIFA και η UEFA δεν είναι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ…

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το νέο μέτωπο που άνοιξε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, τις εκλογές της ΕΠΟ και την πολυθρύλητη έκθεση της εκνευρισμένης με τον Λ. Αυγενάκη UEFA εντός του Ιουνίου...

Ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης θα έπρεπε να κουβαλήσει τον «σταυρό» της ‘ταμπέλας’ του «φιλο-Ολυμπιακού», το γνωρίζαμε από την αρχή της θητείας του στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. Προφανώς, το είχε αποδεχθεί και ο ίδιος. Ότι έγινε «στόχος» του ΠΑΟΚ επί μακρόν για τη σύνθεση της ΕΕΑ αφού εκδόθηκε η απόφαση για την πολυϊδιοκτησία (παρεμπιπτόντως ακόμα να εμφανιστεί ο Ιωάννης Καλπαζίδης σε κάποιο μέσο να πει κάτι, μα ποιος είναι τέλος πάντων, ο φαντομάς;), είναι επίσης κατανοητό. Ότι συνέχισε να δίνει πολλές αφορμές για κριτική διότι είναι με βεβαιότητα ο Υπουργός με τις περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις/τοποθετήσεις/συνεντεύξεις, ήταν το πρώτο δείγμα για το ότι μάλλον κάτι δεν έχει καταλάβει σωστά: όσο περισσότερο μιλάει κάποιος, τόσο περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει για να υποπέσει σε σφάλματα και να «χάσει πόντους».

Ακόμη και μετά τη θεαματική απόφαση της κυβέρνησης να τον περιθωριοποιήσει στο θέμα της πολυϊδοκτησίας, των διαβουλεύσεων με FIFA - UEFA και της τελικής επίσκεψης των Ευρωπαίων στην Αθήνα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού πήρε ένα τάιμ άουτ για περίπου ένα μήνα. Και μετά ξαναμπήκε δυναμικά στο γήπεδο των media που τόσο λατρεύει! Δικαίωμά του, όμως, είναι αυτό και σε τελική ανάλυση υπάρχει κυβερνητικό επιτελείο που αξιολογεί τους πάντες, δεν θα τον κρίνουμε εμείς για τη συχνότητα (και την ουσία) των συνεντεύξεων που παραχωρεί.

ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟ

Το ζήτημα, λοιπόν, για τον Υφυπουργό είναι ότι πλέον άνοιξε πολλά μέτωπα. Με τον ΠΑΟΚ ήταν δεδομένο. Ανοιξε και με τον Παναθηναϊκό που του έκλεισε την πόρτα του «Γ. Καλαφάτης» με (αναπάντητη) μπηχτή περί επικοινωνιακής προβολής, τώρα άνοιξε και με την ΑΕΚ για το θέμα των εκλογών της ΕΠΟ. Γιατί ενοχλήθηκε η ΑΕΚ; Μα γιατί η «πιάτσα» βοά ότι τις… έχει πάρει τις εκλογές από τώρα. Πώς τις έχει πάρει εφόσον δεν γνωρίζουμε ούτε καν τους υποψήφιους; Ελα ντε! Αλλά εδώ είναι… Greece. Και H(ellenic)F(ootball)F(ederation)! Και στην HFF ως γνωστόν μέχρι το 1997 οι διοικήσεις έβγαιναν σύμφωνα με τις επιταγές της εκάστοτε κυβέρνησης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και εν συνεχεία ανάλογα με τα «θέλω» του εκάστοτε ισχυρού. Αυτού του οποίου ο λόγος «περνά» περισσότερο στις περίφημες ΕΠΣ, οι οποίες μερικές φορές απλώς… πάνε με το ρεύμα, ακριβώς γιατί θεωρούν ότι θα έχουν την εύνοια του ισχυρού.

Δεν είναι κακό για έναν Υπουργό να ανοίγει μέτωπα. Το αντίθετο θα λέγαμε: είναι σωστό, ειδικά στην Ελλάδα όπου οι μεγαλομέτοχοι των «μεγάλων» είναι και σημαντικοί επιχειρηματίες και πάντα έχουν σχέσεις με την κυβέρνηση στη μικρή «γειτονιά» της ελληνικής κοινωνίας. Να ανοίγει μέτωπα, όμως, όταν υπάρχει λόγος! Ποια η αιτία να βάλει απέναντί του ο Αυγενάκης τη FIFA και την UEFA που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν εκλογές στην ΕΠΟ αμέσως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος ώστε να… σηκωθούν και να φύγουν μέχρι 31 Ιουλίου αφού ασφαλώς έχουν στείλει και την έκθεσή τους για το ελληνικό ποδόσφαιρο; «Να κερδίσει χρόνο για να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να μην πάρει τις εκλογές η ΑΕΚ» λένε πολλοί. Μα πώς να το αλλάξει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ; Μόνος του; Αδύνατον! Μόνο αν είχε την υποστήριξη των ξένων θα μπορούσε ίσως να τους επηρεάσει ώστε να διευρυνθεί το εκλογικό σώμα με απόφαση FIFA – UEFA και πάντα μέσω της Γ.Σ. και του καταστατικού της ΕΠΟ, που ενδέχεται να τροποποιηθεί. Και αυτό το «χαρτί» μάλλον το έκαψε, διότι τους εκνεύρισε αφάνταστα!

Η σημερινή δήλωση του Χέρμπερτ Χούμπελ ήταν “light”. Όμως τα κρατούμενα είναι δύο. Πρώτον: η απόφαση του Υπουργού για εκλογές το φθινόπωρο ώθησε τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτροπείας να προβεί σε επίσημη δήλωση, κάτι που δεν κάνει συχνά. Δεύτερον: Όταν ακόμα και σ’ αυτή τη “light” τοποθέτηση υπάρχει η φράση «είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΠΟ πρέπει να χειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και ελεύθερη από οποιαδήποτε μορφή αθέμιτης πολιτικής παρέμβασης», βαρούν τα καμπανάκια…

Ο Λευτέρης Αυγενάκης καλείται να αντιληφθεί ότι η FIFA και η UEFA δεν είναι… ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε θέματα αθλητισμού, δεν είπε κάποιος ότι είναι υποχρεωμένος να κάνει… υποκλίσεις στους ξένους. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να προκαλεί και προβλήματα στη σχέση με τους Ευρωπαίους. Ειδικά χωρίς εμφανή σοβαρό λόγο. Ειδικότερα όταν η κυβέρνηση έχει χτίσει μια καλή επικοινωνία μαζί τους, ως συνέχεια της (καλύτερης) σχέσης που είχε μαζί τους ο Γ. Βασιλειάδης, εν αντιθέσει με τον Στ. Κοντονή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Αυγενάκης έχει χρόνο να διορθώσει το σφάλμα του και να εξαιρέσει την ΕΠΟ από την τροπολογία για τις εκλογές όλων των ομοσπονδιών το φθινόπωρο. Ισως, μάλιστα, υποχρεωθεί να κάνει αυτή την εξαίρεση αν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση από… πιο πάνω, όπως είχε συμβεί στο θέμα της πολυ-ιδιοκτησίας. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες τι θα συμβεί…

AΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ UEFA ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...

Οσο για αυτές καθ’ αυτές τις εκλογές; Ισως προτρέχουν όσοι θεωρούν απολύτως βέβαιο ότι θα γίνουν με το τωρινό σύστημα. Ισως κάνουν κι εκείνοι λάθος. Αν δεν μάθουμε τι θα περιλαμβάνει η έκθεση της UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το αν και πώς είναι δυνατόν να διαφοροποιηθεί (διευρυνθεί για την ακρίβεια) η εκλογική βάση. Ας περιμένουμε πρώτα το report της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (μέχρι τα μέσα Ιουνίου σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού στην ΕΡΤ) και μετά βλέπουμε. Διότι ορισμένοι μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι στη Νιόν εδρεύουν «κουτόφραγκοι» που δεν ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επειδή, λοιπόν, οι «κουτόφραγκοι» ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει (και δεν μπόρεσαν να βρουν λύσεις σε πάρα πολλά προβλήματα) θέλουν να αποχωρήσουν στις 31 Ιουλίου αφού έχουν γίνει οι εκλογές της ΕΠΟ, να αφήσουν τους 4 «μεγάλους» να επιλέξουν τον διάδοχο του Μέλο Περέιρα από τους τρεις υποψήφιους που θα προτείνει η επιτροπή διαιτησίας της UEFA και εν συνεχεία να… παρατηρούν. Εχοντας, μάλιστα, πάρει αποστάσεις πλέον από το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα τους είναι μάλλον πιο εύκολο να επιδεικνύουν μεγαλύτερη αυστηρότητα και να ρίχνουν πολύ μεγαλύτερες ποινές σε όλους τους «μάγκες» Έλληνες, οι οποίοι τα… ξέρουν όλα καλύτερα από τους… «φλώρους» της Ελβετίας.

Μπες στο Fantasy του Gazzetta για το ελληνικό πρωτάθλημα, εντελώς δωρεάν. Φτιάξε την δική σου ομάδα, αγόρασε τους κατάλληλους παίκτες και κέρδισε μεγάλα δώρα. Κάνε τις μεταγραφές που πιστεύεις, δημιούργησε το δικό σου πρωτάθλημα και ταυτόχρονα μπορείς να συμμετέχεις στη συνολική βαθμολογία για τα έπαθλα. 

 

Στο Transfer Center του Gazzetta θα μάθεις για όλες τις μεταγραφές που έχουν γίνει το καλοκαίρι για να μην πιαστείς αδιάβαστος στο νέο Fantasy.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...