Η Α.Ε.Κ. και η σωστή στάση για restart...

Η Α.Ε.Κ. και η σωστή στάση για restart...

Η Α.Ε.Κ. και η σωστή στάση για restart...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για το ορθό της απόφασης της Ένωσης να προσπαθεί με κάθε τρόπο για την επανεκκίνηση, ένα δρόμο που οφείλουν να ακολουθήσουν ΟΛΟΙ, ενώ έχει υστερόγραφα

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Έχουμε φτάσει τους δυο μήνες μιας νέας, δύσκολης και πολύ επίπονης (παντοιοτρόπως) καθημερινότητας. Η ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα, εστώ και αν πρόκειται για μια νέα και σχετική έως πρωτόγνωρη κανονικότητα, είναι κάτι παραπάνω από τεράστια. Προσωπικά το αντιλαμβάνομαι σε απόλυτο βαθμό από εμένα και έπειτα απ' όλους με όσους επικοινωνώ σε καθημερινή βάση. Ωστόσο μικρή σημασία έχει τι μπορεί να θέλω εγώ και κάποιος άλλος αφού σημασία έχει το «εμείς» πιο πολύ από ποτέ. Επιπρόσθετα στο χώρο μας, αυτό του ποδοσφαίρου και γενικά του αθλητισμού, είναι απαραίτητη η επιστροφή σε μια -έστω- σχετική κανονικότητα.

Εννοείται πως θα εστιάσουμε στο ποδόσφαιρο και στο γεγονός ότι υπάρχει ακόμη κουβέντα σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να γίνει έστω προσπάθεια για ολοκλήρωση της σεζόν. Προφανώς και δεν τίθεται καν ερώτημα για μένα. Δεν γίνεται να κατανοήσω και να δικαιολογήσω τις αντίθετες φωνές. Η ζημιά δεν αφορά μόνο εμάς, που ποιος μας... (ξέρετε) εμάς, αλλά και πάρα, μα πάρα, πολύ κόσμο και οικογένειες που μέσα από το ποδόσφαιρο, τις ομάδες, τις αναμετρήσεις, έχουν τη δυνατότητα απλά της επιβίωσης...

Αφήνω στην άκρη τις ομάδες για αρχή. Εστιάζω σε όλους τους υπόλοιπους που ζουν από το αντικείμενο, από το ποδόσφαιρο εντός συνόρων και η δουλειά τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σχετίζεται με το συγκεκριμένο ομαδικό άθλημα. Αυτοί οι άνθρωποι δυο μήνες τώρα μας ρωτάνε σε καθημερινή βάση αν θα υπάρξει συνέχεια και ολοκλήρωση της σεζόν. Αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να πάρουν χρήματα, αφού γνωρίζουν καλά ότι αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της χρονιάς, δεν θα είναι δυνατό να ανταπεξέλθουν σε όλα τα οικονομικά ζητήματα που τους απασχολούν, κάτι που ισχύει στο ενδεχόμενο οριστικής διακοπής και τη μη ολοκλήρωση της σεζόν, τη στιγμή που θα προκαλέσει και ερωτηματικό στην έναρξη της επόμενης!

Όμως αφήστε όλους εκείνους, ανάμεσά τους εννοείται και εμάς σε τούτο το χώρο, που το αντικείμενο ασχολίας τους είναι το ποδόσφαιρο και ήδη έχουν υποστεί ζημιά. Υπάρχουν και οι ομάδες που γνωρίζουν πως με δεδομένη διακοπή και μη ολοκλήρωση της σεζόν θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη (από εκείνη που ήδη βιώνουν) ζημιά. Δεν γίνεται -όσο κι αν προσπάθησα- να καταλάβω τι εξυπηρετεί (και στο χώρο μας) η πρόταση να μη τελειώσει η σεζόν εφόσον πάντα και κύρια το επιτρέψουν οι συνθήκες και η κατάσταση με τον covid 19.

Σε αυτό το κομμάτι η ΑΕΚ έχει απίστευτα ώριμη και απόλυτα σωστή στάση. Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι στην Ένωση θέλουν να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η σεζόν. Εννοείται πως υπάρχει το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι στο οποίο η ομάδα του Καρέρα έχει στόχους να πετύχει που μπορεί να της φτιάξουν όλη τη σεζόν που ξεκίνησε καταστροφικά. Διεκδικεί το Κύπελλο και φυσικά θέλει τη δεύτερη θέση για να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League προκειμένου να αυξήσει σε σημαντικό ποσοστό το ενδεχόμενο παρουσίας σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης...

Είναι όμως και το οικονομικό. Εννοείται! Αυτό δα έλειπε με όσα έχουν προκληθεί από τον ιό που αντιμετωπίζουμε και την Παγκόσμια παύση που προκάλεσε αυτή η πανδημία, να μη σκέφτεται η διοίκηση της εκάστοτε ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρίας, το κομμάτι που αφορά τη ζημιά στη χρονιά την οποία και θα βρίσκει μπροστά της κάθε χρόνο! Είναι αστείο να υποστηρίζει κανείς ότι δεν απασχολεί κάποιο club. Ακόμη και εκείνα που τάσσονται υπέρ της διακοπής το κάνουν (κυρίως) για οικονομικούς λόγους αφού με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει θεωρούν ότι με ένα πρόωρο τέλος χρονιάς θα υπάρξει και αντίστοιχα τέλος υποχρεώσεων... Απλά τα πράγματα και το αποδέχομαι, το θεωρώ ντόμπρο και τίμιο να το επιδιώκεις.

Την... πλάγια οδό δεν αντιλαμβάνομαι και δεν δικαιολογώ. Τα «ναι μεν αλλά» που επιβεβαιώνουν το γελοίο του πράγματος που επικρατεί σε μερικά club και τα επικοινωνιακά επιτελεία τους σε συνδυασμό με τις διοικήσεις τους που θέλουν να τα 'χουν με όλους και με όλα καλά. Για μένα το ζήτημα είναι απλό. Είτε συμφωνείς να προχωρήσει η σεζόν (εφόσον το επιτρέπουν οι άνθρωποι που πρέπει και οι συνθήκες) είτε όχι και το λες. Αλλά δεν το αφήνεις στον αέρα και ότι κατάλαβε ο καθένας, αυτό ήταν, ότι κατάλαβε δηλαδή και όπως το μεταφράζει...

Είναι πολύ σωστή η στάση της ΑΕΚ και η επιθυμία της για restart και προς τα αποδυτήριά της. Διότι οφείλουν όλοι στην ομάδα να 'χουν ξεκάθαρα στο μυαλό τους τι είναι αυτό που επιθυμούν οι πολλοί. Οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης είναι χαρούμενοι (όπως και όλοι στις ομάδες) για την επιστροφή στη σχετική κανονικότητα των προπονήσεων και ανυπομονούν για την επανέναρξη όποτε αυτή είναι εφικτή. Κι αυτό το 'χει περάσει το ίδιο το club στους παίκτες του τη στιγμή που άλλα τους περνάνε διαφορετικά μηνύματα και μπορεί αυτό να επηρεάσει όταν και αν (και εφόσον) προκύψει τελικά επανέναρξη και ολοκλήρωση της σεζόν!

Η Γερμανία θα είναι όπως όλα δείχνουν ο μπούσουλας... Και έτσι πρέπει. Όπως και έως σήμερα με τα κρούσματα στις ομάδες που παρουσιάστηκαν και δεν προκάλεσαν πανικό, απλά περιορίστηκαν και ξεπεράστηκε το όποιο πρόβλημα, τόσο απλά και ήσυχα. Δεν θέλω να σκεφτώ καν τι θα ίσχυε εδώ αν δεν είχε προηγηθεί το παράδειγμα στα γερμανικά club! Μπούσουλας θα γίνει και η επανέναρξη του πρωταθλήματος που έρχεται άμεσα για τη Μπουντεσλίγκα. Καλό αυτό, πολύ καλό.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης και δη στην γηραιά ήπειρο πανηγυρίζουν για την επανέναρξη του γερμανικού πρωταθλήματος...

Υγ: Η κουβέντα για τα μεταγραφικά και γενικά για τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ΑΕΚ (και όχι μόνο) ευτυχώς δεν έχει ξεφύγει. Εννοείται πως κουβέντες γίνονται και θα εξακολουθήσουν. Ωστόσο έως ότου προκύψει τα οριστικά οικονομικά δεδομένα όσα θα λέμε, θα διαβάζουμε και θα ακούμε (έστω από το εξωτερικό σε πολλές περιπτώσεις), θα είναι αποτέλεσμα της φαντασίας μας, ή της επιθυμίας μας. Η Ένωση για μένα, κοινώς διοίκηση, τεχνικός διευθυντής και προπονητής, οφείλουν να εστιάσουν και να τελειώσουν με όσα μπορούν να το κάνουν. Όχι τους ελεύθερους ή εκείνους που το συμβόλαιό τους λήγει το επόμενο καλοκαίρι (και θα 'χουν δικαίωμα να συζητήσουν από τον προσεχή Γενάρη ως ελεύθεροι για το μέλλον τους), αλλά τους δανεικούς. Να ξεκαθαρίσει για παράδειγμα -αν αυτό είναι εφικτό- τις υποθέσεις Σιμάνσκι και Αραούχο προκειμένου να γνωρίζει πως θα τους (και αν μπορεί) διατηρήσει στο ρόστερ της. Τα υπόλοιπα (αυτοί που μένουν ελεύθεροι για παράδειγμα) και τα μεταγραφικά εφόσον έχουμε σεζόν δεν πρέπει να τα αγγίξει η ΑΕΚ αφού μπορεί να επηρεάσουν στην πορεία και να τους «χάσει» σε μια εποχή πολύ δύσκολη σε αγωνιστικό επίπεδο με συνεχόμενες υποχρεώσεις σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση! Οφείλουν όμως να είναι έτοιμοι και να μη χαθεί καθόλου χρόνος. Η επόμενη σεζόν και δη για την Ευρώπη που θα φέρει και έσοδα δεν χωράει ερωτηματικά και κενά!

Υγ2: Δεν είμαστε καλή φάρα. Όχι όλοι, δυστυχώς παίρνει η μπάλα πολλούς με αυτό το γενικό που γράφω, αλλά δεν είναι ένας όμοφος χώρος (και) αυτός της αθλητικής δημοσιογραφίας. Αντιλαμβάνομαι την οργή πολλών αντικειμενικών (και μη) φίλων του ποδοσφαίρου και των ομάδων. Ειδικά εκείνων της ΑΕΚ αφού ΕΥΤΥΧΩΣ ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν έχει στην υπηρεσία του δικά του ΜΜΕ (κανάλια, site, εφημερίδες) και έτσι στα μέσα που εξυπηρετούν τις απόψεις και τις θέσεις των ομάδων των αφεντικών τους γίνεται σε καθημερινή βάση ο απόλυτος βιασμός της αλήθειας. Όμως δεν γίνεται από αυτό το κομμάτι να πηγαίνουμε στο άλλο άκρο με άνεση και βάζοντας πλάτη από δήμους και δήμαρχους, από την ίδια την πολιτεία, στη στοχοποίηση ανθρώπων με αφίσες γεμάτες πρόσωπα και ονοματεπώνυμα! Αυτά ΔΕΝ μπορεί να συμβαίνουν και ΔΕΝ επιτρέπεται... Η ΕΛ.ΑΣ μπορεί να βρει τους υπεύθυνους όπως σωστά το κάνει με τους οπαδούς στα σκηνικά οπαδικής βίας, έτσι και τώρα, να βρει απ' τις κάμερες τους ανθρώπους που έβαλαν τις αφίσες και έπειτα να μάθουν τους φυσικούς αυτουργούς. Απλό είναι... Θα πρέπει φυσικά και στο χώρο μας να αλλάξουν πολλά, ωστόσο, το τελευταίο δεν το βλέπω εφικτό. Με τον μανδύα του δήθεν αντικειμενικού θα συνεχίζουν να βιάζεται η αλήθεια και η λογική για την εξυπηρέτηση του αφεντικού. Υπάρχει επιλογή και την έχετε κάνει οι πολλοί: τους γυρίσατε την πλάτη!

Υγ3: Πάρα πολύ σωστή και καλή δουλειά κάνει ο Μηνάς Λυσάνδρου και μπράβο του. Δεν γνωρίζω γιατί δεν ασχολούμαι με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αλλά δεν εξηγείται διαφορετικά ότι ανά βδομάδα, ή έστω δέκα με δεκαπέντε μέρες, δέχεται επιθέσεις άνευ λόγου και αιτίας, τη μία από τύπους που εξυπηρετούν το ένα αφεντικό και την άλλη από εκείνους που κάνουν το ίδιο για το άλλο αφεντικό... Μια χαρά το πάει ο πρόεδρος της Superleague και έτσι πρέπει να συνεχίσει. Να αγχωθεί (και εμείς μαζί του) όταν θα αρχίσουν να τον επαινούν αυτά τα παράσιτα και των δυο πλευρών... Έως τότε μια χαρά το πάει το έργο!

Υγ4: Στης Φιλαδέλφειας τα μέρη η ζωή συνεχίζεται με τις εργασίες της υπογειοποίησης να μη σταματούν ούτε... λεπτό! Η πρόοδος των εργασιών σημαντική και μαζί δημιουργούν και τα μουσεία, εκεί στην πλευρά που υπήρχε η Σκεπαστή. Σε αυτή τη μυθική εξέδρα, σε μια γωνιά της, συνάντησα πρώτη φορά τον Μάνθο, δεν τον γνώρισα τότε, απλά ήταν η πρώτη φορά που τον είδα. Ακολούθησαν τόσες πολλές μετά... Όσες και οι συζητήσεις μας. Πολλές όμορφες και γεμάτες ΑΕΚ αναμνήσεις από έναν όμορφο άνθρωπο και γνήσιο οπαδό που δεν επεδίωξε ποτέ να φαίνεται, να ξεχωρίζει και γι' αυτό άθελά του, συνέβαινε! Εκείνο το διήμερο στην Ισπανία για το ματς της ΑΕΚ με την Λα Κορούνια που ξεκίνησε από την ίδια πτήση με την ομάδα και συνυπήρξαμε, κατά τη διάρκεια του αγώνα (που ήταν έξω από το γήπεδο) και μετά στην πτήση επιστροφής, δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Όλα όσα είπαμε, ζήσαμε και πράξαμε... Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν θα ξεχάσω, μα εκείνες τις δυο μέρες και κάτι δεν θα τις βγάλω από το μυαλό μου ποτέ γιατί είπαμε πολλά, δεν υπήρχαν πολλοί άλλοι, όσοι έπρεπε και ένα πανί! Είπαμε χθες (7 Μαΐου κοινώς) «αντίο» στον Μάνθο, την ίδια μέρα που το 1989 βρισκόταν στην θύρα 4(α) και πανηγύριζε το γκολ του Καραγκιοζόπουλο, τι σου είναι η μοίρα... Η ΑΕΚ επιστρέφει στην Νέα Φιλαδέλφεια και στο γήπεδό της και αυτό από μόνο του είναι κάτι το μυθικό αφού το έχουμε στερηθεί από το 2003. Όμως σιγά – σιγά από το... σπίτι που δημιουργείται θα λείπει η μισή μας οικογένεια και αυτό δεν αντέχεται. Πονάει, πονάει τόσο πολύ όσο δεν γίνεται να περιγράψουν χιλιάδες λέξεις μαζί, πιστέψτε με. Παιδιά, μεγάλοι, γενικά άνθρωποι που ζούσαν για την ΑΕΚ και προσεύχονταν να γίνει και να ξαναζήσουν την αγαπημένη τους ομάδα στης Φιλαδέλφειας τα μέρη, δεν είναι πια ανάμεσά μας, δεν θα το δουν... Δεν νιώθω παρά μόνο λύπη και πικρία για όλους εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πέτυχαν να καθυστερήσουν την επιστροφή μας στην πόλη μας και έχουμε ήδη χάσει τόσους πολλούς από κοντά μας. Με έκαναν όμως να αισθανθώ και μίσος και αυτό δεν μ' αρέσει, αυτό με ενοχλεί περισσότερο, γιατί αισθάνθηκα και σκέφτηκα άσχημα και είναι κάτι που δεν θέλω να μου συμβαίνει για κανέναν... Να ζήσουν λοιπόν με τις ενοχές τους αφού γνωρίζουν πλέον πως με τις ενέργειές τους και τη πολεμική τους το μόνο που πέτυχαν είναι ότι στέρησαν από ανθρώπους να δουν ένα μικρό έστω όνειρό τους (για άλλους το μεγαλύτερο) να γίνεται πραγματικότητα, το γήπεδο της ΑΕΚ, διότι τώρα θα ήταν έτοιμο! Ένα αντίο στον Μάνθο κι από 'δω και ένα κουράγιο και δύναμη στους δικούς του και ειδικά στον Λουκά, κουράγιο και δύναμη αγόρι μου...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...