Ο ρόλος της ΕΠΟ στο CAS για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο ρόλος της ΕΠΟ στο CAS για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί στο blog του στο gazzetta τον κομβικό ρόλο που θα παίξει η ΕΠΟ στην εκδίκαση της προσφυγής του ΠΑΟΚ ενώπιον του CAS για την πολυϊδιοκτησία.

Για να καταλάβει ο κόσμος το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα (το πρώτο είναι φυσικά η απόφαση που θα βγει) στην εκδίκαση της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης στο CAS: η υπόθεση δεν είναι ΠΑΟΚ κατά Ολυμπιακού, είναι ΠΑΟΚ κατά ΕΠΟ! Προσφεύγει ο ΠΑΟΚ κατά της Επιτροπής της ΕΠΟ. Απλά θα παραβρίσκεται κι ο Ολυμπιακός ως διάδικος έχοντας έννομο συμφέρον.

Για όποιον δεν το έχει αντιληφθεί ακόμη, τεράστιο ρόλο θα παίξει η στάση της ΕΠΟ, ο ρόλος που θα διαδραματίσει στην εκδίκαση της υπόθεσης η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Γιατί η ΕΠΟ θα κληθεί να υπερασπιστεί μία απόφαση δικής της επιτροπής. Και πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις οι ομοσπονδίες είναι με το μέρος των επιτροπών τους, βέβαια, κι όχι με το μέρος αυτού που προσφεύγει εναντίον της ομοσπονδίας.

Πάντοτε η ΕΠΟ αυτό έκανε. Αυτό δηλαδή που πρέπει να κάνει και τώρα. Υπερασπίζονταν τις αποφάσεις των Επιτροπών της. Για παράδειγμα πέρσι, όταν η ΑΕΚ πήγε στο CAS για να πέσει η ποινή της αφαίρεσης των τριών βαθμών που της είχε επιβληθεί για επεισόδια οπαδών της στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (1-1), η ΕΠΟ υπέβαλλε στο CAS όλα τα σχετικά έγγραφα υποστηρίζοντας την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων, που διατήρησε την ποινή, που είχε αποφασίσει η Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας (όπως ακριβώς συνέβη τώρα με την υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης). Τελικά η υπόθεση δεν εκδικάστηκε, αφού η ΑΕΚ αποσύρθηκε τελευταία στιγμή (καθώς είχε μείνει εκτός στόχων και οι τρεις βαθμοί δεν της ήταν χρήσιμοι πια). Όμως η ΕΠΟ είχε πράξει τα δέοντα, στέλνοντας όμορφα και ωραία υπόμνημα με όλα τα στοιχεία-γιατί στο CAS πρώτα καταθέσεις υπομνήματα και μετά εκδικάζεται η υπόθεση.

Έτσι και τώρα η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να κάνει το ίδιο στο CAS. Να στείλει όλα τα έγγραφα για το θέμα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και να υπερασπιστεί την απόφαση της δικής της Επιτροπής. Ίδια στάση είχε κρατήσει η ΕΠΟ και σε όλες τις υποθέσεις που έχουν φτάσει στο CAS για αποφάσεις επιτροπών της. Π.χ. το 2014 ο ΠΑΟΚ είχε και τότε προσφύγει στο CAS, γιατί του είχαν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί από εκείνο το πρωτάθλημα και έχανε τη δεύτερη θέση (και το δεύτερο εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ) από τον Παναθηναϊκό. Ζήτησε λοιπόν από το CAS να του αφαιρεθούν οι βαθμοί όχι από εκείνο (2013-14) το πρωτάθλημα, αλλά από το επόμενο, έτσι ώστε να έπαιρνε ο ίδιος τη δεύτερη θέση και να έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Αντίδικος του ΠΑΟΚ ήταν και τότε η ΕΠΟ, που είχε εκπροσωπηθεί από δικηγορικό γραφείο από την Ισπανία, ενώ είχε παραβρεθεί στην εκδίκαση κι ο Παναθηναϊκός, έχοντας έννομο συμφέρον. Η ΕΠΟ είχε υποστηρίξει ως όφειλε την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων και το CAS είχε απορρίψει την προσφυγή του ΠΑΟΚ (κι είχε βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός). Εξυπακούεται δε ότι ΕΠΟ και ΠΑΟ είχαν κοινή γραμμή.

Ο δε ΠΑΟΚ νομίζω ότι είχε και τότε συνεργαστεί με «ελβετικό δικηγορικό γραφείο, εξειδικευμένο σε θέματα CAS». Αλλά είχε φάει τα μούτρα του, πληρώνοντας στο τέλος και τα δικαστικά έξοδα ΕΠΟ και Παναθηναϊκού, όπως επέβαλλε τότε ο κανονισμός του CAS. Το λέω, γιατί και τώρα διαβάζω ότι για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας, ο ΠΑΟΚ συνεργάζεται με «ελβετικό δικηγορικό γραφείο, εξειδικευμένο σε θέματα CAS»…

Τέλος πάντων, πού θέλω να καταλήξω: εγώ είμαι βέβαιος ότι η ΕΠΟ θα πράξει και τώρα τα δέοντα. Θα υπερασπιστεί την απόφαση της επιτροπής της, όπως έκανε κάθε φορά κι όπως κάνουν όλες οι ομοσπονδίες στον κόσμο. Και δεν θα…σκρινάρει για τον ΠΑΟΚ στην προσφυγή του. Στον Ολυμπιακό, όμως, νιώθω ότι είναι, ας το πούμε, λίγο…επιφυλακτικοί. Ίσως γιατί δεν έχουν ξεχάσει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι το περασμένο καλοκαίρι ο πρόεδρος της, ο Γραμμένος, είχε εισηγηθεί προσωπικά την κατάργηση του άρθρου περί πολυϊδιοκτησίας. Κι ως γνωστόν, ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν εισηγείται ποτέ σε θέματα κανονισμών-αυτό το κάνει είτε η νομική υπηρεσία, είτε τα αρμόδια στελέχη (νομίζω ο Αλ. Δέδες).

Κι απ΄ ότι ακούω στον Ολυμπιακό έχουν ζητήσει ήδη, για παν ενδεχόμενο που λένε, να ετοιμαστούν μηνύσεις κι αγωγές, ώστε αν χρειαστεί να υποβληθούν άμεσα για απιστία κατά του οποιουδήποτε από την ΕΠΟ κριθεί ότι παίξει «περίεργο» ρόλο στην εκδίκαση της υπόθεσης στο CAS, καθότι τονίζουν ευθέως ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει συντελεστεί ποινικό αδίκημα. Ως γνωστόν, μηνύσεις κι αγωγές έχουν γίνει εδώ και καιρό σε διοικούντες της ΕΠΟ και για άλλα θέματα…

Παρεμπιπτόντως, κι επειδή διαβάζω ότι πηγές του ΠΑΟΚ επιβεβαιώνουν ότι «ομάδα ειδικών» συγκεντρώνει στοιχεία κι ερευνά αν μπορεί να δέσει καταγγελία κατά του Ολυμπιακού για σχέσεις πολυϊδιοκτησίας με δύο ΠΑΕ, μου είπαν και εμένα πηγές του Ολυμπιακού ότι «ομάδα ειδικών» συγκεντρώνει στοιχεία κι ερευνά αν μπορεί να δέσει καταγγελία κατά άλλης μεγάλης ΠΑΕ για σχέσεις πολυϊδιοκτησίας με δύο μικρότερες ΠΑΕ…

Άσχετο: https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1250778470885572608

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.