Κριστίτσιτς: «Ο Καρέρα με εμπιστεύεται και με έχει βοηθήσει»

Κριστίτσιτς: «Ο Καρέρα με εμπιστεύεται και με έχει βοηθήσει»

Gazzetta team
Κριστίτσιτς: «Ο Καρέρα με εμπιστεύεται και με έχει βοηθήσει»

bet365

Ο Νέναντ Κριστίτσιτς μίλησε για τη σχέση του με τον Μάσιμο Καρέρα, για τις διαφορές της ΑΕΚ με Ολμυπιακό και ΠΑΟΚ, την Αγιά Σοφιά αλλά και για το μέλλον του.

Αναλυτικά όλα όσα είπε στην εφημερίδα «Sportday»:

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος μέχρι να δούμε σε διάρκεια και όχι μόνο με αναλαμπές, τον πραγματικό Κρστίτσιτς. Που εντοπίζεις την αιτία αυτής της καθυστέρησης;

«Είναι πάντα δύσκολη η προσαρμογή όταν έρχεσαι από άλλη χώρα, από άλλη ομάδα και όταν έρχεσαι στο μέσο της σεζόν. Αλλά ακόμη πιο δύσκολη διαδικασία είναι όταν ένας παίχτης δεν έχει ρυθμό παιχνιδιών και δεν είναι στην ιδανική κατάσταση. Εγώ, μέχρι να έρθει στην ομάδα ο Μάσιμο Καρέρα, όντως δεν είχα αποκτήσει τον ρυθμό που χρειαζόμουν, γιατί με κρατούσε εκτός ένα πρόβλημα στο γόνατο, οπότε δεν είχα τη δυνατότητα για συνεχόμενα ματς. Αλλά τώρα πλέον όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αυτό είναι το σημαντικό και μπορώ να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για την ομάδα. Όλα τα υπόλοιπα είναι πίσω μου, αποτελούν παρελθόν. Συνεχίζουμε!».

Έως και τον ερχομό του Καρέρα, συνεργάστηκες με τέσσερις διαφορετικούς προπονητές (Ουζουνίδης, Χιμένεθ, Καρντόσο, Κωστένογλου). Ουδείς κατάφερε να σε αξιοποιήσει όπως ο Ιταλός. Πως το αιτιολογείς;

«Είναι γεγονός ότι ο Καρέρα με βοήθησε πολύ, πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκα μέχρι σήμερα στην ΑΕΚ. Αυτό που κυρίως συνέβαλλε στη βελτίωσή μου είναι ότι μόνο με τον Καρέρα αισθάνθηκα σιγουριά μέσα στο γήπεδο και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο για κάθε ποδοσφαιριστή. Ακόμη κι αν κάνω μια λάθος πάσα ξέρω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Βεβαίως γνωρίζω ότι, μετά το λάθος μου, οφείλω να συνεχίσω σε ό,τι κάνω στο ματς με πίστη και με την ίδια διάθεση. Και αυτό οφείλεται στον τωρινό προπονητή. Η συμβολή του είναι μεγάλη στο να είμαι αυτός που πρέπει και μπορώ να είμαι».

Σε όλη αυτή τη δύσκολη πορεία να βρεις τον καλό εαυτό σου, υπήρξαν στιγμές που να αισθάνθηκες ότι κι εσύ ο ίδιος δεν κάνεις ενδεχομένως κάτι σωστά;

«Ναι, σίγουρα, πάντα αυτό που πρέπει να απασχολεί έναν επαγγελματικά είναι τα δικά του λάθη, τα δικά του προβλήματα. Δεν μου αρέσει να ρίχνω αλλού τις ευθύνες. Αντιμετώπιζα το δικό μου πρόβλημα στο γόνατο, το οποίο χωρίς να ήταν κάτι ιδιαίτερα σοβαρό, με επηρέαζε, με έκανε να αισθάνομαι λίγο ανήσυχος, απασχολούσε το μυαλό μου. Τα σημαντικό όμως είναι ότι πάντα είχα την καλύτερη διάθεση και την επιθυμία να επιστρέψω σε καλή κατάσταση και να βοηθήσω την ομάδα. Δεν απογοητεύτηκα ποτέ, για μένα ήταν θέμα χρόνου να βρω τα πατήματά μου και να γίνω πολύτιμος για την ομάδα μου».

Πέραν της αγωνιστικής εικόνας, ποια συστατικά τα οποία έλειπαν στα αποδυτήρια, πρόσθεσε ο Καρέρα γι αυτή τη μετάλλαξη; Τι είναι το τόσο διαφορετικό σε σχέση με τους προηγούμενους;

«Είναι αλήθεια ότι ο Καρέρα βοήθησε πολύ σε αυτόν τον τομέα. Αποτελεί ισχυρή προσωπικότητα με ξεκάθαρο πλάνο και σχέδιο για το ποδόσφαιρο, το οποίο ξέρει πώς να το εφαρμόσει. Αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο του Καρέρα και είναι λογικό να έχει μετρήσει και ως προς τον τρόπο λειτουργίας στα αποδυτήρια».

Ο προπονητής δήλωσε ότι ήταν θέμα διαχείρισής σου, τρόπου προπόνησης και εμπιστοσύνης. Ένιωθες να σου λείπουν όλα τα παραπάνω το προηγούμενο διάστημα;

«Ναι, είναι αλήθεια ότι μου έλειπαν αυτά που αναφέρεις. Όλα παίζουν το ρόλο τους στο ποδόσφαιρο, αλλά το βασικό πρόβλημα για έναν ποδοσφαιριστή, για μένα τουλάχιστον, είναι όταν δεν νιώθει την εμπιστοσύνη που θα ήθελε να νιώσει, από την πλευρά του προπονητή του. Όταν διαπιστώνει και καταλαβαίνει ότι ο προπονητής δεν τον πιστεύει. Ο Καρερα με εμπιστεύεται, εγώ τo εισπράττω και εμπιστεύομαι εκείνον. Θέλω να πιστεύω ότι ανάλογη θα είναι και η συνέχεια».

Τι πήγε στραβά το καλοκαίρι και το φιλόδοξο πλάνο του «build up» κατέρρευσε με το ξεκίνημα των επίσημων ματς; Ήταν θέμα ελλιπούς δουλειάς ή απουσίας των απαραίτητων χαρακτηριστικών στους παίκτες για να λειτουργήσει σωστά;

«Δεν μου αρέσει να μένω στο παρελθόν, ούτε να κριτικάρω τι δεν έχει πάει καλά. Δεν είναι και η δουλειά μου αυτή. Αυτό που πιστεύω όμως είναι ότι στην αρχή, στην Πολωνία δεν ήμασταν καλά σε φυσική κατάσταση. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να δουλέψεις ώστε να φτάσεις στο καλύτερο δυνατό επίπεδο από πλευράς δυνάμης και αντοχής. Αποδείχτηκε ότι εμείς δεν ήμασταν έτοιμοι.

Υπήρξαν στιγμές κατά τη διάρκειας της καλοκαιρινής προετοιμασίας που να ένιωσες/νιώσατε ότι αυτό το πράγμα δεν οδηγεί πουθενά;

«Αυτό που καταλάβαινα είναι ότι δεν είμαστε καλά στη δουλειά της φυσικής κατάστασης. Είναι κάτι που δεν γίνεται να μην το βρεις μπροστά σου στην πορεία».

Στο ημίχρονο του αγώνα με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ, με την ομάδα μπροστά στο σκορ με 2-0, ζήτησες να βγεις. Είναι αλήθεια ότι είχες νιώσει εκνευρισμό με τον Κωστένογλου στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου επειδή μονίμως κάτι σου έλεγε;

«Δεν θα ήθελα να μιλήσω περισσότερο για αυτό, ήταν μια δύσκολη στιγμή για μένα. Είναι κάτι που το έχω ξεκαθαρίσει. Δεν αισθανόμουν καλά στο ημίχρονο για να συνεχίσω το παιχνίδι και για αυτό το λόγο ζήτησα αλλαγή. Πίστευα ότι δεν θα έκανα καλό στην ομάδα μου αν παρέμενα στο γήπεδο, οπότε το σωστό απέναντι σε όλους, ήταν να βγω».

Ποια είναι η θέση που θεωρείς ότι σου ταιριάζει περισσότερο, αυτή δηλαδή που σε κάνει να αισθάνεσαι πιο καλά στο γήπεδο; 6αρι ή πιο δημιουργικός ρόλος;

«Αυτό εξαρτάται από το ποιο σύστημα παίζει η ομάδα και ποιον αντίπαλο αντιμετωπίζουμε. Δεν έχω κάτι ως δεδομένο. Αισθάνομαι το ίδιο καλά είτε παίζω ως εξάρι, είτε ως οχτάρι, με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και με δυνατότητα να επιτίθεμαι περισσότερο. Είναι το ίδιο για μένα όταν υπάρχει σχέδιο και νιώθω εμπιστοσύνη από τον προπονητή».

Έχεις αλλάξει πολλούς παρτενέρ στη μεσαία γραμμή (Γαλανόπουλος, Σιμόες, Σιμάνσκι). Με ποιον θεωρείς ότι λειτουργείς καλύτερα, ποιο είναι το πιο σωστό βάσει χαρακτηριστικών, δίδυμο.

«Με όλους αισθάνομαι και συνεργάζομαι καλά. Δεν ξεχωρίζω κανέναν ιδιαίτερα, ούτε έχω κάποια προτίμηση εκτός του ότι δεν θα ήθελα να αναφέρω κάποιον συγκεκριμένα. Όλα είναι θέμα ομαδικής λειτουργίας. Πιστεύω πως όταν η ομάδα παίζει συνολικά καλά, τότε αποδίδουμε καλύτερα και εμείς οι μέσοι στο κέντρο του γηπέδου».

Τι διαφορετικό εντοπίζεις στην ΑΕΚ συγκριτικά με όλες τις ομάδες που έχεις αγωνιστεί παλαιότερα;

«Καμία ομάδα δεν είναι σαν την προηγούμενη ή την επόμενη, καμία δεν είναι ίδια, όλες έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα πάντως, δεν μιλάμε για τεράστιες διαφορές. Η ΑΕΚ είναι σαν τις άλλες ομάδες που έχω αγωνιστεί. Δεν έχω περάσει από πολλές ομάδες, έχω δεθεί με όσες έχω αγωνιστεί και για αυτό λέω ότι πάνω-κάτω κάθε ομάδα έχει μεν το κάτι ξεχωριστό, τα δικά της στοιχεία, αλλά αυτές είναι μικρές λεπτομέρειες».

Θεωρείς ότι χρειάζεται πολλά η ομάδα για να κοιτάξει στα μάτια Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, διεκδικώντας το πρωτάθλημα; Αποδέχεσαι τη γενικότερη άποψη που επικρατεί, ότι υστερεί σε υλικό έναντι εκείνων;

«Δεν νομίζω ότι η διαφορά είναι τόσο μεγάλη όσο πολλοί μπορεί να νομίζουν. Ποτέ δεν πίστευα ότι υστερούμε. Ισως η διαφορά να ήταν πολύ ξεκάθαρη στην αρχή του πρωταθλήματος όταν εμείς δεν ήμασταν καλά με αποτέλεσμα οι αντίπαλοί μας να δείχνουν σε πολύ καλύτερο επίπεδο από εμάς. Αν δούμε, όμως, τους τελευταίους τρεις-τέσσερις μήνες μπορούμε να πούμε ότι η διαφορά ανάμεσα στις τρεις ομάδες της κορυφής δεν είναι εμφανής».

Είσαι από εκείνους που ονειρεύονται/σκέφτονται την παρουσία τους στην «Αγιά Σοφιά»;

«Πιστεύω πως ναι, είναι λογικό να το σκέφτεσαι όταν η ομάδα σου κατασκευάζει ένα καινούργιο και τόσο όμορφο γήπεδο. Στο ποδόσφαιρο, όμως, δεν μπορείς να κάνεις μεγάλα σχέδια, ούτε να γνωρίζεις πως θα διαμορφωθεί το μέλλον. Το μέλλον εξαρτάται τόσο από εμάς τους ποδοσφαιριστές όσο και από το κλαμπ, όπως επίσης και από άλλους παράγοντες, που είναι αστάθμητοι και δεν μπορείς να τους υπολογίσεις εκ των προτέρων».

Αφού λάνσαρε έναν καινοτόμο υπερπλήρη οδηγό για τη νέα σεζόν του ΝΒΑ, το Gazzetta ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για ένα NBA Tour χωρίς προηγούμενο. Ο Αντώνης Καλκαβούρας θα βρεθεί σε έξι διαφορετικές πολιτείες των Η.Π.Α. ακολουθώντας τους πρωταθλητές Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μείνετε συντονισμένοι, το περιεχόμενο θα είναι εντυπωσιακό!

 

SUPERLEAGUE NEWS FEED