Όταν τα ντέρμπι αιωνίων άρχιζαν το μεσημέρι! (pics & vids)

Όταν τα ντέρμπι αιωνίων άρχιζαν το μεσημέρι! (pics & vids)

bet365

To gazzetta.gr έχει ντέρμπι στις 16:00 μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και θυμάται τα ματς που τα είχαμε δει μεσημέρι και μας έμειναν αξέχαστα.

Το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, εδώ και περίπου έναν αιώνα θεωρείται ως η σημαντικότερη ποδοσφαιρική αναμέτρηση της χώρας. Το ελληνικό clasico, η ατμόσφαιρα του οποίου ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο χαρακτηρίζεται δικαιολογημένα ως ένα από τα πιο «καυτά» ματς του κόσμου.

Το πρώτο μεγάλο ματς των δύο «αιωνίων» πραγματοποιήθηκε» στις 28 Ιουνίου 1925 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αν και η αναμέτρηση ήταν φιλικού χαρακτήρα εντούτοις είχε την αύρα των ντέρμπι που συνοδεύει τις δύο ομάδες για σχεδόν ένα αιώνα. Ο Παναθηναϊκός ήταν πρωταθλητής στα τοπικά της Αθήνας και ο Ολυμπιακός είχε στεφθεί πρωταθλητής Πειραιά, μολονότι ιδρύθηκε λίγους μήνες πριν. Η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη 3-3.

Τα ντέρμπι των «αιωνίων» στην πορεία των χρόνων γαλούχησαν δεκάδες γενιές οπαδών, ενώ τις δύο ομάδες στελέχωσαν εκατοντάδες ποδοσφαιριστές κάποιοι εκ των οποίων πέρασαν στην μυθολογία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τα ντέρμπι μιας άλλης εποχής, πιο ρομαντικής διεξάγονταν μεσημέρι. Στη δεκαετία του '70, οι μαθητές συνήθιζαν κάθε Κυριακή πρωί να μπαίνουν στη σειρά προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκκλησιαστική λειτουργία. Αντιστοίχως τα μεσημέρια σειρά είχε μια άλλη... ιερή τελετουργία.

Αυτή του ποδοσφαίρου και των ντέρμπι. Με τα σχολικά τετράδια για σημειώσεις, το τρανζιστοράκι ανά χείρας τα ματς ξεκινούσαν στις 3 το μεσημέρι. Πραγματική μυσταγωγία και απόλαυση. Ημέρα χαράς και γιορτής.

Εποχές όπου οι ομάδες δεν είχαν οργανωμένους οπαδούς, τα γήπεδα κατακλύζονταν από πιτσιρικάδες και οπαδούς και των δύο ομάδων και αγόραζες εισιτήρια από την μαύρη αγορά στην Ομόνοια. Από το οικογενειακό μεσημεριανό τραπέζι στο «Απόστολος Νικολαϊδης», το «Γ. Καραϊσκάκης» και το ΟΑΚΑ μετά την δεκαετία του '80.

Το gazzetta.gr ξεχώρισε τέσσερα ντέρμπι ανά δεκαετία (60's, 70's, 80's, 90's) όταν οι αναμετρήσεις του ελληνικού πρωταθλήματος διεξάγονταν μέσα στο καταμεσήμερο.

Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός 4-0 (26/2/1967)

Ο Παναθηναϊκός του Στέφαν Μπόμπεκ παρατάσσεται χωρίς τον Μίμη Δομάζο στο «Γ. Καραϊσκάκης», το κλίμα στα αποδυτήρια του «τριφυλλιού« δεν είναι το καλύτερο και το «τριφύλλι» γνωρίζει την συντριβή από τον Ολυμπιακό που μοιάζει ασταμάτητος.

Ο Γιώργος Σιδέρης πετυχαίνει χατ-τρικ και γίνεται ο πρώτος παίκτης που το καταφέρνει σε ντέρμπι ενώ στο ημίχρονο το σκορ ήταν ήδη 3-0!

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-2 (10/10/1971)

Στο πρώτο ντέρμπι των δύο «αιωνίων» μετά την συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του «Γουέμπλεϊ», οι «πράσινοι» επικρατούν στη Λεωφόρο με 3-2.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Καραβίτη στο 19', ο Αντωνιάδης ισοφάρισε στο 59’, ενώ έξι λεπτά αργότερα έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (2-1). Ο Παμπουλής ισοφάρισε στο 69’ σε 2-2 και στο 78’ ο Κουβάς έδωσε τη νίκη στο «τριφύλλι» (3-2).

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-4 (8/11/1987)

Ο Ολυμπιακός ως τυπικά γηπεδούχος αντιμετωπίζει στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό και γνωρίζει μια από τις πιο ταπεινωτικές ήττες της ιστορίας του, με τον Πολωνό διεθνή γκολκίπερ Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι να τα κάνει... μούσκεμα υποπίπτοντας σε τραγικά λάθη. Κάποιοι είχαν ισχυριστεί μάλιστα πως αντιμετώπιζε πρόβλημα με την όραση του.

Ένα μήνα αργότερα αποχώρησε από τους «ερυθρόλευκους». Για την ιστορία σκόραραν οι Ζελελίδης από πλευράς Ολυμπιακού και οι Μίχος (αυτογκόλ), Βλάχος (2 γκολ) και Σαραβάκος για τους νικητές. Εκείνη την χρονιά ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός Ευρώπης, ενώ η Λάρισα κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-3 (1/3/1995)

Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας μολονότι στο ΟΑΚΑ είχε ηττηθεί με 2-1. Οι «πράσινοι» επικράτησαν 3-2 στο «Γ. Καραϊσκάκης» σε ένα ματς που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους φιλοξενούμενους αφού προηγήθηκαν στο 26΄ με τον Καπουράνη έπειτα από λάθος του Τοχούρογλου. Ο Ολυμπιακός στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ισοφάρισε με τον Αλεξανδρή, ενώ στο 59΄ προηγήθηκε 2-1 με αυτογκόλ του Καλιτζάκη.

Ο Δώνης στο 71΄ έκανε το 2-2, ενώ στο 88΄ ο διαιτητής Νικάκης καταλογίζει πέναλτι σε ανατροπή του Δώνη από τον Καραταΐδη. Ο Βαζέχα σημαδεύει σωστά διαμορφώνοντας το τελικό 3-2, όμως στο συγκλονιστικό σε εξέλιξη ντέρμπι οι «ερυθρόλευκοι» στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων είχαν την ευκαιρία να προκριθούν, αφού ο Ίβιτς κερδίζει με την σειρά του πέναλτι σε ανατροπή από τον Καλιτζάκη. Ο Αλεξανδρής όμως νικήθηκε από τον Βάντσικ, ο Παναθηναϊκός πέρασε στα ημιτελικά και στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα