Ο Αντρέα Στραματσόνι στο gazzetta.gr: «Ήμασταν πρώτοι και σταμάτησαν οι πληρωμές»!

Ο Αντρέα Στραματσόνι στο gazzetta.gr: «Ήμασταν πρώτοι και σταμάτησαν οι πληρωμές»!

Νίκος Αθανασίου
Ο Αντρέα Στραματσόνι στο gazzetta.gr: «Ήμασταν πρώτοι και σταμάτησαν οι πληρωμές»!

bet365

Για πρώτη φορά από την ημέρα που έφυγε από τον Παναθηναϊκό, ο Αντρέα Στραματσόνι μιλά αποκλειστικά στο gazzetta.gr και ρίχνει... βόμβες! Η στάση πληρωμών, η διάλυση των αποδυτηρίων, η παραδοχή των δικών του μεγάλων λαθών και η συγγνώμη στον κόσμο του «τριφυλλιού»!

Τον Νοέμβριο του 2015, ο Παναθηναϊκός προσπαθώντας να βάλει τέλος στην κρίση που δημιούργησε ο αποκλεισμός από την Καμπάλα, προχωρά σε αλλαγή προπονητή. Ο Γιάννης Αναστασίου βλέπει την πόρτα της εξόδου και στην θέση του προσλήφθηκε ο Αντρέα Στραματσόνι με «προίκα» την παρουσία του στον πάγκο της Ίντερ. Ο Ιταλός τεχνικός θα προχωρήσει τον Γενάρη σε extreme makeover του έμψυχου δυναμικού, το «τριφύλλι» θα βγει δεύτερο στην κανονική διάρκεια της σεζόν και τρίτο μετά τα πλέι-οφ, χωρίς να εντυπωσιάζει με την εικόνα του πάνω στο χορτάρι.

Το καλοκαίρι του 2016, οι «πράσινοι» θα προχωρήσουν σε σημαντική αύξηση του μπάτζετ, θα αποκτήσουν μια σειρά από διεθνείς και έμπειρους ποδοσφαιριστές και αποκλείοντας κατά σειρά ΑΪΚ και Μπρόντμπι, θα προκριθούν στους ομίλους του Europa League. Και όχι μόνο αυτό. Η ομάδα του Ιταλού τεχνικού θα πραγματοποιήσει εξαιρετικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, θα είναι στην κορυφή τις πρώτες αγωνιστικές μέχρι να έρθει η... κατηφόρα του Οκτωβρίου!

Απανωτοί τραυματισμοί, σερί γκέλες, ώσπου η ήττα από τον ΟΦΗ της Β' Εθνικής στο Κύπελλο, να ξεχειλίσει την σταγόνα και την 1η Δεκεμβρίου να ανακοινωθεί το «διαζύγιο» των δύο πλευρών.

Από τότε πέρασαν σχεδόν 3,5 χρόνια. Ο πρωταγωνιστής της παραπάνω ιστορίας, ο Αντρέα Στραματσόνι, δεν είχε τοποθετηθεί ποτέ. Μέχρι και σήμερα, όπου ρίχνει... βόμβες μέσα από την αποκλειστική του συνέντευξη στο gazzetta.gr! Ο Ιταλός προπονητής μιλά για την στάση πληρωμών που σύμφωνα με την άποψή του διέλυσε τα αποδυτήρια, υπεραμύνεται της δουλειάς που έκανε στο «τριφύλλι» ενώ θεωρεί ως το μεγαλύτερό του λάθος τις υπερεξουσίες που είχε και την ενέργεια που ξόδευε σε θέματα που δεν αφορούν την δουλειά του προπονητή.

Παράλληλα στάζει μέλι για τον κόσμο του Παναθηναϊκού ενώ μιλά για την εμπειρία του στο Ιράν, στον πάγκο της Εστεγλάλ, όπου οι οπαδοί της ομάδας κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας για την επιστροφή του!

Για ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ποδοσφαιρικής γνώμης «ο Στραματσόνι κατέστρεψε τον Παναθηναϊκό». Τρία χρόνια μετά, τι έχεις να απαντήσεις σχετικά με αυτό;

«Τρία χρόνια δεν σχολίασα το παραμικρό για τα όσα έγιναν στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από αυτό που μου περιγράφεις ως κυρίαρχη άποψη. Όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Η ομάδα ήταν στην πέμπτη θέση μετά την τιμωρία του ντέρμπι και καταφέραμε να βγούμε δεύτεροι στο τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Κατά την διάρκεια της πρώτης χρονιάς επέλεξα και φέραμε παίκτες όπως ο Λέτο, ο Βιγιαφάνιες, ο Μολέδο, ο Μέστο.

Μετά καταφέραμε να μπούμε σε ομίλους Europa League μετά από καιρό. Κληρωθήκαμε σε όμιλο, με ομάδες όπως η Θέλτα και ο Άγιαξ, οι οποίες έφτασαν στα ημιτελικά εκείνη την περίοδο. Στο τέλος Οκτωβρίου ήμασταν πρώτοι στο πρωτάθλημα και τότε ο σύλλογος σταμάτησε να πληρώνει τους πάντες! Εμένα, το επιτελείο, τους παίκτες, κάθε εργαζόμενο. Τον Δεκέμβριο εγώ και κάποιοι από τους βασικούς παίκτες οδηγηθήκαμε προς την έξοδο εξαιτίας της κατάστασης. Δεν μπορούσαν να αντέξουν άλλο τους μισθούς μας ή, τουλάχιστον, αυτό είπαν σε εμάς».

Άρα θεωρείς αυτή την εξέλιξη ως την πιο σημαντική για εκείνη την ομάδα; Την καθυστέρηση στις πληρωμές;

«Ναι. Δεν μιλούσαμε απλά για καθυστέρηση στις πληρωμές. Μιλάμε για παίκτες που δεν πήραν καθόλου χρήματα από τον πρώτο μήνα και ενώ υπήρχε η υπόσχεση πως με την είσοδο στους ομίλους η κατάσταση θα φτιάξει. Παρόλo που πετύχαμε τον στόχο, η κατάσταση έμεινε η ίδια. Νομίζω, όμως, πως αυτό που διέλυσε τα αποδυτήριά μας δεν ήταν ακριβώς αυτό. Αυτό που μας διέλυσε ήταν ότι ανάμεσα στους παίκτες φαινόταν πως κάποιοι ήταν πληρωμένοι και κάποιοι άλλοι όχι. Ποτέ δεν κατάλαβα αν ήταν αλήθεια ή όχι, όμως αυτή η ατμόσφαιρα ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να γίνει στην ομάδα. Μετά από αυτό, είχαμε σοβαρές απώλειες και παίξαμε σημαντικά παιχνίδια χωρίς βασικούς μας παίκτες λόγω τραυματισμών.

Παίζαμε καλό ποδόσφαιρο εκείνη την σεζόν, πιο δυνατό και συγκροτημένο στην Ευρώπη, πιο επιθετικό στην Ελλάδα. Τα παιχνίδια μας στην Λιέγη και το Βίγκο, νομίζω δείχνουν πως ήμασταν σε καλό επίπεδο».

Το καλοκαίρι του 2016, το μπάτζετ ανέβηκε κατακόρυφα με την απόκτηση αρκετών παικτών, κάποιοι με μεγάλα συμβόλαια όπως ο Ιμπάρμπο. Πως φτάσατε σε αυτή την επιλογή;

«Μίλησες για τον Ιμπάρμπο, ο οποίος δεν απέδωσε όπως θα μπορούσε, αλλά μιλάμε μόνο για λίγους μήνες! Παίκτες κορυφαίου επιπέδου στο ποδόσφαιρο και δεν προσαρμόζονται άμεσα στο νέο περιβάλλον. Μου λες για τον Ιμπάρμπο, αλλά γιατί δεν μιλάμε για το πώς ανακάλυψα και έπεισα τον Ροντρίγκο Μολέδο να έρθει στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό ή για τον Βιγιαφάνιες που τον πήραμε σχεδόν ελεύθερο και η ομάδα τον πούλησε και πήρε ένα σεβαστό ποσό; Ή για την επιστροφή του Λέτο που μαζί με τον Μάρκους Μπεργκ ηγήθηκαν της ομάδας.

Το μεγάλο μου λάθος στην Ελλάδα ήταν πως κατά την διάρκεια της προβληματικής περιόδου, για να προστατέψω την ομάδα, δεν έδωσα ποτέ συνεντεύξεις για να εξηγήσω την κατάσταση στους οπαδούς. Εμπιστεύθηκα λάθος άτομα μέσα από το κλαμπ, που βασιζόμενοι στην δική μου στάση, κρατούσαν την θέση τους στην ομάδα.

Η αλήθεια είναι πως χρησιμοποίησα το μπάτζετ που μου υπέδειξαν ο πρόεδρος και ο οικονομικός σύμβουλος. Κινήθηκα με βάση τα χρήματα που μου είπαν πως είναι διαθέσιμα. Ο Χουλτ, ο Γουακάσο, ο Λέντεσμα, ο Ιμπάρμπο, ο Βλαχοδήμος, ο Εμποκού, ήταν ελεύθεροι και πληρώναμε μόνο τα συμβόλαιά τους. Πάντα μέσα στα όρια του μπάτζετ. Ποτέ στο ποδόσφαιρο δεν υπήρξε προπονητής που να χρησιμοποιεί παραπάνω χρήματα από αυτά που του διαθέτει το κλαμπ. Ούτε εγώ θα μπορούσα να το κάνω. Είναι αστείο».

Όσο παρέμεινες στον Παναθηναϊκό, σίγουρα έκανες και εσύ κάποια μεγάλα λάθη. Ποια θεωρείς πως ήταν αυτά;

«Πήγα στον Παναθηναϊκό σε μία πολύ δύσκολη στιγμή και προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό. Έκανα πολλά παραπάνω απ' ότι πρέπει να κάνει ένας προπονητής για να υποστηρίξω τον σύλλογο και τον πρόεδρο. Το πρώτο μου λάθος ήταν ότι δεν ήμουν συγκεντρωμένος αποκλειστικά στην ομάδα. Στο αγωνιστικό κομμάτι και μόνο. Χρησιμοποίησα πάρα πολύ χρόνο και ενέργεια και να χτίσω και να προστατεύσω την ομάδα. Μου έλειπε κάποιος ανάμεσα σε εμένα και στον πρόεδρο και αυτό το είχα πει αρκετές φορές.

Το δεύτερο μεγάλο μου λάθος ήταν που δεν εξηγούσα σε συχνή βάση την κατάσταση που επικρατούσε στους οπαδούς, ώστε να προστατέψω την ομάδα. Δυστυχώς όταν στο ποδόσφαιρο δεν εξηγείς τι συμβαίνει, κάποιος πάντα δημιουργεί θέμα γύρω από την κατάσταση».

Πως ήταν η συνεργασία σου με τον Γιάννη Αλαφούζο;

«Είναι ένας πραγματικά σοβαρός άνθρωπος. Ό,τι έκανε ο Αλαφούζος το έκανε από την αγάπη που έχει για την ομάδα. Δυστυχώς για εκείνον και για τον Παναθηναϊκό κάτι πήγε πάρα πολύ στραβά».

Έζησες έναν χρόνο στον Παναθηναϊκό. Ποια είναι η άποψή σου για τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου;

«Ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη σεζόν ξεκινήσαμε ένα πλάνο, μια δουλειά, πολλοί παίκτες άλλαξαν. Δεν υπήρχε η δυνατότητα από ένα σημείο και μετά να συνεχιστεί η δουλειά. Κάποιες φορές οι απόψεις αλλάζουν πολύ γρήγορα στον Παναθηναϊκό. Τον Οκτώβριο του 2016 ήμασταν πρώτοι στο πρωτάθλημα, καλοί στην Ευρώπη και ενάμισι μήνα μετά, κανείς μας δεν ήταν καλός…».

Έχει περάσει αρκετός καιρός. Τι γεύση σου άφησε η εμπειρία σου από τον Παναθηναϊκό;

«Έφυγα από την Ελλάδα θυμωμένος γιατί δεν τελείωσα αυτό που είχα ξεκινήσει να χτίζω. Μόλις στην μέση της σεζόν. Είχαμε μπροστά τον Ιανουάριο και την ευκαιρία να φτιάξουμε την κατάστη στα οικομονικά μέσα από κάποια πώληση. Πάντως στο τέλος της ημέρας η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη το επόμενο καλοκαίρι, καθώς ο Παναθηναϊκός απέκτησε παίκτες πολύ, πολύ πιο ακριβούς από την τελευταία μεταγραφική περίοδο. Ήμουν πάντα ειλικρινής απέναντι στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού και προσπάθησα να πάρω πάνω μου όλη την κριτική για το καλό της ομάδας. Δούλεψα μέρα και νύχτα για τον Παναθηναϊκό και όποιος ήταν δίπλα μου το γνώριζε. Μέχρι και σήμερα η ομάδα δεν έχει πετύχει ξανά δεύτερη θέση και πρόκριση σε ομίλους. Ελπίζω η ομάδα να επιστρέψει γρήγορα εκεί που αρμόζει στην ιστορία της και να παραμείνει εκεί.

Από κει και πέρα θέλω να πω συγγνώμη στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Είναι τόσο ξεχωριστοί και δεν τους αξίζει να μην ζουν με επιτυχίες. Τώρα η ομάδα, ο προπονητής, το επιτελείο κάνουν πολύ καλή δουλειά, χτίζουν κάτι νέο και είμαι χαρούμενος για αυτό. Στην Ελλάδα γεννήθηκε η κόρη μου, φορώντας πράσινη μπλούζα. Για αυτό πάντα ο Παναθηναϊκός θα σημαίνει κάτι πολύ ξεχωριστό για την ζωή μου. Εύχομαι στον κόσμο του Παναθηναϊκού τα καλύτερα, κάθε επιτυχία και έχω να πω πως μόνο όποιος φόρεσε αυτή την φανέλα μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει το… πράσινο πάθος! Αυτή η ομάδα είναι κάτι παραπάνω από μία ομάδα».

ΤΟ ΙΡΑΝ, ΟΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΤΟ

Πάμε και στην εξωτική εμπειρία στο Ιράν. Πως πήρες την απόφαση να εργαστείς εκεί;

«Με γνώριζαν από το Europa League και την Ίντερ, είχαμε συζητήσεις για αρκετούς μήνες και το πλάνο τους ήταν φιλόδοξο. Είναι μία από τις πιο ιστορικές ομάδες στην Ασία, μία με τους περισσότερους οπαδούς σε όλη την ήπειρο. Το να διεκδικήσω το Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ ήταν μία σημαντική πρόκληση για εμένα».

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στην παραίτηση;

«Προχώρησα στον τερματισμό του συμβολαίου, εξαιτίας κάποιων περιστάσεων για τις οποίες δεν μπορώ να μιλήσω, καθώς αυτή την στιγμή η FIFA πραγματοποιεί επίσημη έρευνα. Δυστυχώς έφυγα από την ομάδα τον Δεκέμβριο. Ήμασταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με δέκα νίκες στα τελευταία έντεκα παιχνίδια και την καλύτερη επιθετική επίδοση στο πρωτάθλημα. Ελπίζω η ομάδα να καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο. Το αξίζει ο κόσμος και εύχομαι να γευθούν αυτή την χαρά».

Είδαμε χιλιάδες οπαδούς να διαδηλώνουν υπέρ σου. Πως δημιουργήθηκε αυτή η σχέση και γιατί τελικά δεν επέστρεψες στον πάγκο της ομάδας;

«Οι οπαδοί πάντα ήταν στο πλευρό μου και της ομάδας, σε κάθε δύσκολη στιγμή. Μετά από πέντε παιχνίδια στην αρχή, χάσαμε το ντέρμπι και ήμασταν λίγο πριν τον πάτο της βαθμολογίας. Ακόμη και τότε δεν μας άφησαν και μέσα από αυτή την στήριξη καταφέραμε να είμαστε στην κορυφή τον Δεκέμβριο. Στο γήπεδο έρχονταν 100.000 οπαδοί! Θέλω να πω μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνους».

Πως είναι να ζεις στο Ιράν; Υπήρχαν στιγμές που να φοβήθηκες λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή;

«Η Τεχεράνη είναι πραγματικά μία πάρα πολύ όμορφη πόλη. Το Ιράν είναι μια χώρα που δεν έχει την προβολή που της αξίζει. Είναι μία χώρα με τεράστια ιστορία και ανθρώπους φιλόξενους και θερμούς, όπως στην Ελλάδα. Η οικογένειά μου προσαρμόστηκε άμεσα. Δεν ένιωσα ποτέ φόβο. Το μόνο που πρόβλημα ήταν με κάποιους ανθρώπους από την διοίκηση της ομάδας, μόνο με αυτούς».

Στο Ιράν επέλεξες ως βοηθό σου τον Σεμπάστιαν Λέτο. Γιατί έκανες αυτή την επιλογή και πιστεύεις πως έχει το πακέτο ώστε μια μέρα να γίνει προπονητής σε υψηλό επίπεδο, και γιατί όχι και στον Παναθηναϊκό;

«Ο Σεμπάστιαν έχει ηγετική προσωπικότητα, είχαμε στενή σχέση στον Παναθηναϊκό, σεβόμασταν ο ένας τον άλλον, ακόμη και τις φορές που είχαμε αντίθετη άποψη σε κάποιο θέμα. Στην μάχη, όμως, πρέπει να είμαστε ώμο με ώμο και έτσι ήμασταν πάντα. Ως βοηθός προπονητή, στην πρώτη του εμπειρία, ήταν πολύ καλός, κάθε ημέρα αποκτούσε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και περισσότερες ικανότητες. Έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα