Φετφατζίδης στο Gazzetta: «Για να υπάρξει πραγματικά αλλαγή στην οπαδική βία χρειάζονται αυστηρότερες ποινές και να τηρούνται»

Φετφατζίδης στο Gazzetta: «Για να υπάρξει πραγματικά αλλαγή στην οπαδική βία χρειάζονται αυστηρότερες ποινές και να τηρούνται»

Newsroom
ελλαδα

bet365

Ο Γιάννης Φετφατζίδης του Άρη συμμετείχε στην συζήτηση που έκανε το Gazzetta στο πλαίσιο της καμπάνιας #noviolence της Novibet και στάθηκε στις ευθύνες των διοικήσεων και της Πολιτείας για το θέμα της βίας στα γήπεδα.

Σήμερα (01/02) συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και στο κανάλι του Gazzetta στο YouTube, φιλοξενήθηκαν ποδοσφαιριστές από οκτώ ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος σε μια συζήτηση, υπό τον συντονισμό του Θάνου Σαρρή, για το ζήτημα της βίας εντός κι εκτός γηπέδων.

Ο 33χρονος εξτρέμ του Άρη, Γιάννης Φετφατζίδης, βγήκε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και πέρασε από αρκετές ομάδες του εξωτερικού όπως η Τζένοα, η Βερόνα, η ΣΠΑΛ αλλά και ομάδες του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας. Ο ίδιος στάθηκε στο πόσο άσχημο είναι να υπάρχουν θύματα μέσα από το ποδόσφαιρο, στη λεκτική βία αλλά και στην Πολιτεία

Αρχικά είπε: «Προφανώς, όπως όλη η Ελλάδα, θρηνήσαμε αρκετά. Είναι κάτι που πρέπει να απέχει από τα αθλητικά γεγονότα, η βία. Υπήρχε παγωμάρα. Είναι κάτι που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους. Δεν μπορείς να είσαι 15 με 16 ετών, μιλώντας πάντα για το συγκεκριμένο περιστατικό, και να είσαι έξω στον δρόμο και να μην μπορείς να φορέσεις τη φανέλα σου ή να μην μπορείς να απαντήσεις σε ότι σε ρωτήσουν ή δεν ξέρω και εγώ τι. Να βγάζουν τόσο εύκολα μαχαίρι και να αφαιρούν τόσο εύκολα ζωές, δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Πραγματικά δεν ξέρω. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας, να γίνει κάτι δραστικό. Φυσικά δεν θα σταματήσουν να συμβαίνουν και θα γίνονται όπως και σε άλλες χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα. Αλλά όσο γίνεται να το μειώσουμε περισσότερο. Δεν θέλουμε να έχουμε κανένα περιστατικό αλλά τουλάχιστον να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα. Να εφαρμόζονται οι νόμοι, οι τιμωρίες και ότι πρέπει να γίνει ώστε να λιγοστέψουν τα περιστατικά. Δεν ήταν ο τελευταίος ο Άλκης. Και θεωρώ ότι ούτε ο Μιχάλης θα είναι ο τελευταίος. Δεν θα υπάρξει τελευταίος θεωρώ. Τι να πει κανείς για τη μητέρα του, τον πατέρα του, τις οικογένειες όλων αυτών των θυμάτων. Δεν υπάρχουν λόγια για να μπορέσεις να τους πεις κάτι ώστε να κατευνάσεις τον πόνο».

Και συνέχισε: «Δεν είχα κάποια εμπειρία εγώ αλλά όσον αφορά τη λεκτική βία, δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα η λεκτική βία. Όλοι θα θέλαμε να υπάρχει παιδεία αλλά δεν μπορεί να υπάρχει σε όλους. Θα έπρεπε να τη διδάσκουν και να την έχουμε και εμείς οι ίδιοι αλλά δεν πρόκειται να συμβεί. Τουλάχιστον να μην υπάρχουν τα ζητήματα της βίας και δεν το συζητώ μετά που ξεφεύγουν τα πράγματα και πάμε στον θάνατο και τις δολοφονίες. Η λεκτική βία όμως είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει και θα υπάρχει και δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε. Δεν είναι σωστό φυσικά αλλά νομίζω ότι αν μπορέσουμε να εξαλείψουμε κάτι από όλα αυτά, θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Είμαστε σε μία εποχή με τα social media όπου εκεί υπάρχει η λεκτική βία. Πώς θα την εμποδίσουμε; Μέσω των social media δεν εμποδίζεται. Χωρίς να λέω ότι είναι σωστό αυτό που συμβαίνει αλλά είναι έτσι πλέον γιατί στα social media είναι ο κατάλληλος τόπος για να κάνεις λεκτική βία. Να μην φτάνει όμως και σε άλλα σημεία».

Για βελτίωση της κατάστασης: «Για να δούμε κάτι πραγματικά, οι ποινές θα πρέπει να είναι αυστηρότερες και να τηρούνται. Δεν γίνεται να θρηνούμε θύματα ξανά και ξανά, να λέμε ότι είναι ο τελευταίος και ο τελευταίος, να παίζουμε χωρίς κόσμο στους τελικούς και όταν συμβαίνει μέσα στο γήπεδο αυτό, την ευθύνη την έχουν οι ΠΑΕ και τα αθλητικά όργανα αλλά εκτός γηπέδων, είναι η Πολιτεία που πρέπει να κάνει κάτι».

Για την επιστροφή του κόσμου: «Τους περιμένουμε στα επόμενα παιχνίδια. Το ποδόσφαιρο ενώνει. Ο αθλητισμός ενώνει και τίποτα άλλο»

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα